Callous-Unemotional Traits among Children: Developmental and Moderating Factors

Author

Pueyo Ayhan, Natalia

Director

Ezpeleta, L.

Navarro Pastor, J. Blas (José Blas)

Date of defense

2022-11-10

Pages

164 p.



Doctorate programs

Universitat Autònoma de Barcelona. Programa de Doctorat en Psicologia Clínica i de la Salut

Abstract

Objectius: Els trets de duresa i insensibilitat afectiva (Callous-Unemotional –CU) estan associats a diferents factors de risc ambientals i personals. Aquesta tesi explora la interacció gen-ambient entre els polimorfismes de MAOA i les pràctiques de criança; analitza les trajectòries de desenvolupament dels nens amb trets CU exposats a diferents esdeveniments de vida estressants; i finalment, estudia punts de tall per a l’Inventory of Callous-Unemotional Traits (ICU), en la versió per al professorat. Mètode: Es va comptar amb una mostra comunitària de nens entre 3 i 13 anys i es van avaluar anualment diferents factors relacionats amb els trets de CU, així com factors ambientals i personals, el genotip MAOA i els estats de salut mental dels nens. L’anàlisi estadística inclou regressions lineals i models logístics, així com corbes de característiques operatives del receptor (ROC). Resultats: Es van trobar diferències específiques de sexe en nens amb trets CU, essent les nenes més vulnerables a les interaccions MAOAxCriança que els nens. En combinació amb els esdeveniments estressants de la vida, els trets de CU ocorren simultàniament a llars de baixos ingressos amb problemes econòmics i de salut mental dels seus cuidadors. Per identificar correctament els nens amb trets CU, basant-se en la informació que proporciona el professor a través de l’ICU, es podrien fer servir punts de tall de 26 per a nens i 22 per a nenes. Conclusions: Aquest estudi explora els factors ambientals, genètics i personals que influeixen en els trets de CU des de la primera infantesa des d’una perspectiva longitudinal. Els factors de risc que es descriuen en aquesta tesi podrien ajudar a detectar un subgrup de nens amb trets CU que són més vulnerables a problemes psicosocials severs durant la infància i l’adolescència. A més, aquesta tesi ofereix punts de tall d’ICU vàlids que es poden fer servir en entorns clínics per identificar els nens que tenen un alt risc de desenvolupar problemes de conducta. La detecció primerenca dels trets de CU podria ser beneficiosa per adaptar els programes de prevenció primerenca.


Objetivos: Los rasgos de dureza e insensibilidad afectiva (Callous-Unemotional - CU) están asociados a diferentes factores de riesgo ambientales y personales. Esta tesis explora la interacción gen-ambiente entre los polimorfismos de MAOA y las prácticas de crianza; analiza las trayectorias de desarrollo de los niños con rasgos CU expuestos a diferentes eventos de vida estresantes; y finalmente, estudia puntos de corte para el Inventory of Callous-Unemotional Traits (ICU), en su versión para el profesorado. Método: Se contó con una muestra comunitaria de niños entre 3 y 13 años y se evaluaron anualmente diferentes factores relacionados con los rasgos de CU, así como factores ambientales y personales, el genotipo MAOA y los estados de salud mental de los niños. El análisis estadístico incluye regresiones lineales y modelos logísticos, así como curvas de características operativas del receptor (ROC). Resultados: Se encontraron diferencias específicas de sexo en niños con rasgos CU, siendo las niñas más vulnerables a las interacciones MAOAxCrianza que los niños. En combinación con los eventos estresantes de la vida, los rasgos de CU ocurren simultáneamente en hogares de bajos ingresos con problemas económicos y de salud mental de sus cuidadores. Para identificar correctamente a los niños con rasgos CU basándose en la información que proporciona el profesor a través del ICU, se podrían usar puntos de corte de 26 para niños y 22 para niñas. Conclusiones: Este estudio explora los factores ambientales, genéticos y personales que influyen en los rasgos de CU desde la primera infancia desde una perspectiva longitudinal. Los factores de riesgo que se describen en esta tesis podrían ayudar a detectar un subgrupo de niños con rasgos CU que son más vulnerables a problemas psicosociales severos a lo largo de la infancia y la adolescencia. Además, esta tesis ofrece puntos de corte de ICU válidos que se pueden usar en entornos clínicos para identificar a los niños que tienen un alto riesgo de desarrollar problemas de conducta. La detección temprana de los rasgos de CU podría ser beneficiosa para adaptar los programas de prevención temprana.


Objectives: Callous Unemotional (CU) traits are associated with different environmental and personal risk factors. This research explores a gene-by-environment interaction between MAOA polymorphisms and parenting practices and analyses the developmental pathways of children with CU traits and stressful life events. Finally, cut-off scores for the teacher-rated Inventory of Callous-Unemotional traits are also provided. Methods: A community sample of children was followed between age 3 and age 13 and different factors related to CU traits such as environmental and personal factors, genotype and mental health were assessed annually. The statistical analysis includes linear regressions and logistic models, as well as receiver operating characteristic (ROC) curves. Results: Sex-specific differences were found in children with CU traits, with girls being more vulnerable towards MAOAxParenting interactions than boys. In combination with stressful life events, CU traits co-occur in low-income households with economic and mental health problems of their caregivers. To correctly identify children with CU traits based on teacher information of the Inventory of Callous-Unemotional (ICU), cut-off scores of 26 for boys and 22 for girls could be used. Conclusions: This study explores environmental, genetic, and personal factors that influence CU traits from early childhood on and from a longitudinal perspective. The risk factors that are described in this thesis could help to detect a subgroup of children with CU traits that are more vulnerable to severe psychosocial problems along childhood and adolescence. Moreover, this thesis offers valid ICU cut-off scores that can be used in clinical settings to identify children that are at high risk for developing conduct problems or ODD. Early detection of CU traits might be beneficial to tailor early prevention programs.

Keywords

Trets de duresa emocional; Rasgos de dureza emocional; Callous-unemotional traits; Infantil; Childhood

Subjects

159.9 - Psychology

Knowledge Area

Ciències de la Salut

Documents

npa1de1.pdf

1.412Mb

 

Rights

ADVERTIMENT. Tots els drets reservats. L'accés als continguts d'aquesta tesi doctoral i la seva utilització ha de respectar els drets de la persona autora. Pot ser utilitzada per a consulta o estudi personal, així com en activitats o materials d'investigació i docència en els termes establerts a l'art. 32 del Text Refós de la Llei de Propietat Intel·lectual (RDL 1/1996). Per altres utilitzacions es requereix l'autorització prèvia i expressa de la persona autora. En qualsevol cas, en la utilització dels seus continguts caldrà indicar de forma clara el nom i cognoms de la persona autora i el títol de la tesi doctoral. No s'autoritza la seva reproducció o altres formes d'explotació efectuades amb finalitats de lucre ni la seva comunicació pública des d'un lloc aliè al servei TDX. Tampoc s'autoritza la presentació del seu contingut en una finestra o marc aliè a TDX (framing). Aquesta reserva de drets afecta tant als continguts de la tesi com als seus resums i índexs.

This item appears in the following Collection(s)