Universitat Autònoma de Barcelona. Programa de Doctorat en Psicologia de l'Educació
Aquesta recerca pretén contribuir a la reflexió sobre els processos de formació contínua del professorat, a partir d’un enfocament constructivista que faciliti la participació i l’acció compromesa dels participants, i que per descomptat contribueixi al desenvolupament de la identitat del professorat universitari. Els diferents estudis d’aquesta tesi permeten visualitzar el camí recorregut per assolir l’objectiu proposat, que se centra a analitzar els processos de construcció identitària, des del repertori de posicions del professor universitari, passant per la formació basada en el diàleg generatiu. Amb aquesta finalitat, s’aborden construccions teòriques al voltant de la formació del professorat i el desenvolupament de la seva identitat, les aportacions de la Self Dialogical Theory a l’estudi de la identitat del professorat, els processos de posicionament, el canvi d’identitat i el diàleg generatiu com a facilitador de nous posicionaments. Els diferents estudis d’aquesta tesi ens han permès identificar el repertori de posicions predominants en el professorat universitari en relació a la seva pràctica docent i com a procés de formació que atén el professorat a nivells més profunds, poden contribuir a generar noves posicions i maneres de veure i projectar la seva pràctica docent. Aquesta recerca també ha permès presentar el diàleg generatiu com una opció més que afavoreix un aprenentatge significatiu, pel seu caràcter dialògic; en un espai de confiança, respecte, auto-reflexió constant i exposició voluntària de les seves posicions. Permetent així presentar una formació alternativa per al professorat.
Esta investigación pretende aportar a la reflexión, sobre los procesos de formación continua del profesorado, a partir de un enfoque constructivista que facilita la participación y actuación comprometida de los participantes, y que por supuesto contribuye al desarrollo de la identidad del docente universitario. Los diferentes estudios de esta tesis permiten visualizar el camino recorrido para alcanzar el objetivo propuesto, el cual se enfoca en analizar los procesos de construcción identitaria, desde el repertorio de posiciones del profesor universitario, a través de la formación basada en el diálogo generativo; para ello se abordan constructos teóricos alrededor de la formación del profesorado y desarrollo de su identidad, contribuciones de la Dialogical Self Theory al estudio de la identidad del profesor, los procesos de posicionamiento, cambio identitario y el diálogo generativo como facilitador de nuevos posicionamientos. Los diferentes estudios de esta tesis nos han permitido identificar el repertorio de posiciones predominantes en profesores universitarios frente a su práctica docente y como un proceso de formación que atiende en niveles más profundos al profesorado pueden contribuir a generar nuevos posicionamientos y formas de ver y proyectar su práctica docente. Esta investigación también ha permitido poder presentar al diálogo generativo como otra opción que promueve aprendizajes significativos, esto por su naturaleza dialógica; dentro de un espacio de confianza, respeto, autorreflexión constante, y la exposición voluntaria de sus posiciones. Permitiendo así, presentar una alternativa de formación para el profesorado.
Based on a constructivist methodology that promotes participant engagement and committed action and aids in the development of the university teacher’s identity, this research aims to contribute to reflection on the processes of continuous teacher training. The different studies of this thesis allow us to visualize the path to achieve the proposed objective, which focuses on analyzing the processes of identity construction, from the repertoire of positions of the university professor, through training based on generative dialogue. Theoretical constructs are addressed around teacher training and the development of their identity, contributions of Dialogical Self Theory to the study of teacher identity, positioning processes, identity change and generative dialogue as a facilitator of new positions. The different studies of this thesis have allowed us to identify the repertoire of predominant positions in university professors concerning their teaching practice, and as a training process that attends teachers at deeper levels, they can contribute to generating new positions and ways of seeing and projecting their teaching practice. Due to its dialogical nature, generative dialogue is another option that, in a setting of mutual trust and respect, constant self-reflection, and the willing disclosure of one’s positions, promotes significant learning. This research will make it possible to offer an alternative training to university teachers.
Educació superior; Educación superior; Higher education; Formació del professorat; Formación del profesorado; Teacher training; Identitat del professor; Identidad del profesor; Teacher identity
1 - Philosophy. Psychology
Ciències Socials