Universitat Rovira i Virgili. Departament d'Infermeria
Els determinants psicosocials i culturals tenen especial influència en el desenvolupament, manifestació i pronòstic dels trastorns psicosomàtics (TPS). Aquests determinants es troben influenciats pel context soci-polític, marcat per fortes desigualtats de gènere. Per això, en aquest estudi s'analitzen els factors psicosocials i culturals que puguin constituir un risc per al desenvolupament de trastorns psicosomàtics amb diferència de gènere. A aquest efecte, s'ha realitzat una recerca desglossada en tres fases: Fase 0: Exploratòria, es realitza una revisió narrativa i crítica de la literatura; Fase I: Descriptiva, es duu a terme un estudi descriptiu observacional retrospectiu de base poblacional, basat en les dades clíniques extretes de l'e-CAP; i Fase II: Clínica, en la qual es realitza un estudi observacional, transversal i analític. En la Fase I es van analitzar 33.680 casos diagnosticats de TPS amb diferència de gènere que van revelar una prevalença significativament major de dones amb aquests diagnòstics, encara que amb particularitats segons l'edat. En la Fase II, 180 persones diagnosticades de TPS van respondre quatre qüestionaris que van revelar que el perfil de vulnerabilitat davant els TPS és d'una dona de classe social poc afavorida. La qualitat de vida i l'autopercepció de la salut es veu disminuïda en dones. D'altra banda, els homes diagnosticats d'algun TPS adopten estratègies d'afrontament més desadaptatives i presenten una simptomatologia psicopatològica més severa. Tot això suggereix la necessitat d'incloure en l'estudi i abordatge des de les disciplines sanitàries, la perspectiva de gènere i interseccionalitat.
Los determinantes psicosociales y culturales tienen especial influencia en el desarrollo, manifestación y pronóstico de los trastornos psicosomáticos (TPS). Estos determinantes se hallan influenciados por el contexto socio-político, marcado por fuertes desigualdades de género. Por ello, en este estudio se analizan los factores psicosociales y culturales que puedan constituir un riesgo para el desarrollo de trastornos psicosomáticos con diferencia de género. Con este fin, se ha realizado una investigación desglosada en tres fases: Fase 0: Exploratoria, se realiza una revisión narrativa y crítica de la literatura; Fase I: Descriptiva, se lleva a cabo un estudio descriptivo observacional retrospectivo de base poblacional, basado en los datos clínicos extraídos del e-CAP; y Fase II: Clínica, en la que se realiza un estudio observacional, transversal y analítico. En la Fase I se analizaron 33.680 casos diagnosticados de TPS con diferencia de género que revelaron una prevalencia significativamente mayor de mujeres con estos diagnósticos, aunque con particularidades según la edad. En la Fase II, 180 personas diagnosticadas de TPS respondieron cuatro cuestionarios que revelaron que el perfil de vulnerabilidad ante los TPS es de una mujer de clase social poco favorecida. La calidad de vida y la autopercepción de la salud se ve disminuida en mujeres. Por otro lado, los hombres diagnosticados de algún TPS adoptan estrategias de afrontamiento más desadaptativas y presentan una sintomatología psicopatológica más severa. Todo ello sugiere la necesidad de incluir en el estudio y abordaje desde las disciplinas sanitarias, la perspectiva de género e interseccionalidad.
Psychosocial and cultural determinants have a special influence on the development, manifestation and prognosis of psychosomatic disorders (TPS). These determinants are influenced by the socio-political context, characterized by strong gender inequalities. Therefore, this study analyzes the psychosocial and cultural factors that may constitute a risk for the development of psychosomatic disorders with a gender difference. For this purpose, an investigation divided into three phases has been carried out: Phase 0: Exploratory, a narrative and critical review of the literature; Phase I: Descriptive, a population-based retrospective observational descriptive study, based on the clinical data extracted from the e-CAP database; and Phase II: Clinical, in which an observational, cross-sectional and analytical study was carried out. In Phase I, 33,680 diagnosed cases of TPS with a gender difference were analyzed, revealing a significantly higher prevalence of women with these diagnoses, although with particularities according to age. In Phase II, 180 people diagnosed with TPS answered four questionnaires that revealed that the vulnerability profile before TPS is that of a woman from a disadvantaged social class. The quality of life and the self-perception of health are lower in women. On the other hand, men diagnosed with some TPS adopt more maladaptive coping strategies and present more severe psychopathological symptoms. All this suggests the need to include in the study and approach from the health disciplines, the gender perspective and intersectional approach.
Trastorns psicosomàtics; Gènere; Determinants psicosocials; Trastornos psicosomáticos; Género; Determinantes psicosociales; Psychosomatic disorders; Gender; Psychosocial determinants
30 -Social Sciences theories and methodologies. Sociography. Gender studies; 614 - Public health and hygiene. Pollution. Accident prevention; 616.89 - Psychiatry. Pathological psychiatry. Psychopathology
Ciències de la salut
ADVERTIMENT. L'accés als continguts d'aquesta tesi doctoral i la seva utilització ha de respectar els drets de la persona autora. Pot ser utilitzada per a consulta o estudi personal, així com en activitats o materials d'investigació i docència en els termes establerts a l'art. 32 del Text Refós de la Llei de Propietat Intel·lectual (RDL 1/1996). Per altres utilitzacions es requereix l'autorització prèvia i expressa de la persona autora. En qualsevol cas, en la utilització dels seus continguts caldrà indicar de forma clara el nom i cognoms de la persona autora i el títol de la tesi doctoral. No s'autoritza la seva reproducció o altres formes d'explotació efectuades amb finalitats de lucre ni la seva comunicació pública des d'un lloc aliè al servei TDX. Tampoc s'autoritza la presentació del seu contingut en una finestra o marc aliè a TDX (framing). Aquesta reserva de drets afecta tant als continguts de la tesi com als seus resums i índexs.