Women and leadership: the case of women managers in Lebanon

Author

Shouman, Lina

Director

Vidal Suñé, Antoni

Alarcón Alarcón, Amado

Date of defense

2023-05-16

Pages

556 p.



Department/Institute

Universitat Rovira i Virgili. Departament de Gestió d'Empreses

Abstract

La present tesi doctoral pretén examinar alguns dels reptes que continuen dificultant l'avanç de les dones cap a rols de lideratge, per què algunes dones no accepten tenir una cap dona i si les subordinades dones sempre donen suport a la seva cap. Així, aquesta tesi consta de tres articles de recerca empirica i un article de revisió bibliomètrica, que poden proporcionar un conjunt de treballs coherents relacionats amb les dones gestores libaneses. La revisió bibliompetrica investiga l'estat de la diversitat de gènere a les organitzacions i les seves implicacions en el rendiment dels subordinats. Amb aquesta finalitat, hem analitzat nombrosos treballs de recerca i hem identificat les barreres que poden impedir la inclusió de dones en els consells d'administració de les empreses, així com els impulsors que podrien millorar la representació de les dones als consells d'administració. També vam examinar alguns dels factors que influeixen en la satisfacció dels subordinats, com ara la satisfacció amb el seu lider, el rendiment del seu lifer i el seu propi rendiment. Pel que fa als tres articles de recerca empírica, el seu objectiu era examinar alguns dels reptes que continuen dificultant l'avenç de les dones libaneses a rols de lideratge, explorar algunes estratègies de vida laboral i personal que poden implementar els homes i les dones liders libaneses per equilibrar el seu treball i les activitats de treball i promoure els seus rols com a liders, així com investigar els reptes i les oportunitats de les empresàries libaneses.


La presente tesis doctoral tiene como objetivo examinar algunos de los desafios que continúan obstaculizando el avance de las mujeres a roles de liderazgo, por qué algunas mujeres no aceptan tener una jefa y si las subordinadas siempre apoyan a su jefa. Por lo tanto, esta tesis consta de tres artículos de investigación empírica y un artículo de revisión bibliométrica, que pueden proporcionar un cuerpo de trabajo coherente relacionado con las mujeres directivas libanesas. La revisión bibliométrica investiga el estado de la diversidad de género en las organizaciones y sus implicaciones en el desempeño de los subordinados. Con este propósito, analizamos numerosos trabajos de investigación e identificamos las barreras que pueden impedir la inclusión de mujeres en los directorios corporativos, así como los impulsores que podrían mejorar la representación de las mujeres en los directorios. También examinamos algunos de los factores que influyen en la satisfacción de los subordinados, incluida la satisfacción con su líder, el desempeño del líder y su propio desempeño. En cuanto a los tres artículos de investigación empíricos, su objetivo era examinar algunos de los desafios que continúan obstaculizando el avance de las mujeres libanesas a roles de liderazgo, explorar algunas estrategias de trabajo y vida que pueden implementar los líderes libaneses hombres y mujeres para equilibrar su trabajo y las actividades laborales y promover sus roles como líderes, así como investigar los desafios y oportunidades de las mujeres empresarias libanesas.


The present PhD thesis aims to examine some of the challenges that continue to hinder women advancement to leadership roles, why some women do not accept having a female boss and whether female subordinates are always supportive of their female boss. Thus, this thesis consists of three empirical research articles and one bibliometric review article, which can provide a coherent body of work related to Lebanese female managers. The bibliometric review investigates the status of gender diversity in organizations and its implications to subordinates' performance. With this purpose, we analyzed numerous research papers and identified the barriers that can impede the inclusion of women on corporate boards of directors, as well as the drivers that might improve females' representation on boards. We also examined some of the factors that influence subordinates' satisfaction including satisfaction with their leader, their leader's performance, and their own performance. As for the three empirical research articles, their aim was to examine some of the challenges that continue to hinder Lebanese women advancement to leadership roles, explore some work-life strategies that can be implemented by Lebanese men and women leaders to balance their work and non-work activities and promote their roles as leaders, as well as investigate Lebanese female entrepreneurs' challenges and opportunities.

Keywords

Dones liders; Estils de lideratge; Subordinades femenines; Mujeres lideres; Estilos de liderazgo; Subordinadas femeninas; Female leaders; Leadership styles; Female subordinates

Subjects

331 - Labour. Employment. Work. Labour economics. Organization of labour. ; 65 - Communication and transport industries. Accountancy. Business management. Public relations

Knowledge Area

Ciències Socials i jurídiques

Documents

TESI Lina Shouman.pdf

9.289Mb

 

Rights

ADVERTIMENT. L'accés als continguts d'aquesta tesi doctoral i la seva utilització ha de respectar els drets de la persona autora. Pot ser utilitzada per a consulta o estudi personal, així com en activitats o materials d'investigació i docència en els termes establerts a l'art. 32 del Text Refós de la Llei de Propietat Intel·lectual (RDL 1/1996). Per altres utilitzacions es requereix l'autorització prèvia i expressa de la persona autora. En qualsevol cas, en la utilització dels seus continguts caldrà indicar de forma clara el nom i cognoms de la persona autora i el títol de la tesi doctoral. No s'autoritza la seva reproducció o altres formes d'explotació efectuades amb finalitats de lucre ni la seva comunicació pública des d'un lloc aliè al servei TDX. Tampoc s'autoritza la presentació del seu contingut en una finestra o marc aliè a TDX (framing). Aquesta reserva de drets afecta tant als continguts de la tesi com als seus resums i índexs.

This item appears in the following Collection(s)