Estudio de las características propias de la retinopatía diabética en los pacientes con diabetes mellitus 1 de nuestra población.

Author

Navarro Gil, Raúl

Director

Romero Aroca, Pedro

Moreno Ribas, Antonio

Castro Salomó, Antoni

Date of defense

2023-06-15

Pages

186 p.



Department/Institute

Universitat Rovira i Virgili. Departament de Medicina i Cirurgia

Abstract

La retinopatia diabètica (RD) és una de les complicacions més freqüents de la diabetis i una de les principals causes de ceguesa en adults en edat laboral. Hi ha diferències en la incidència i comportament de la RD entre els pacients amb diabetis mellitus 1 (DM1) i diabetis mellitus 2 (DM2), que ens fan suposar que probablement hi ha factors que poden influenciar de manera diferent en ambdós tipus de DM, justificant així , l’estudi i la recerca d’aquests factors que ens permetin intervenir abans que aparegui la retinopatia diabètica que amenaça la visió (STDR). És ben conegut que la hiperglucèmia crònica és un dels principals factors de risc de la microangiopatia i que es pot avaluar mesurant els nivells de HbA1c. Tot i això, es continua observant pacients amb bons nivells de HbA1c que continuen desenvolupant RD. Estudis recents suggereixen que la neurodegeneració retiniana a la DM pot precedir la vasculopatia i que la variabilitat glucèmica pot ser un altre factor de risc que contribueixi al risc de desenvolupar complicacions microvasculars com la RD. Per això el principal objectiu d'aquesta tesi ha estat determinar el comportament de la retinopatia diabètica en els pacients amb DM1 del nostre sector sanitari, respecte als seus factors de risc, el seu comportament clínic i la neurodegeneració, i valorar si hi ha diferències amb la retinopatia en els pacients amb DM2. L'estudi d'aquests factors podria conduir a un diagnòstic precoç i a ​​fer un seguiment i un tractament millor.


La retinopatía diabética (RD) es una de las complicaciones más frecuentes de la diabetes y una de las principales causas de ceguera en adultos en edad laboral. Existen diferencias en la incidencia y comportamiento de la RD entre los pacientes con diabetes mellitus 1 (DM1) y diabetes mellitus 2 (DM2), que nos hacen suponer que probablemente existen factores que pueden influenciar de forma distinta en ambos tipos de DM, justificando así, el estudio y la búsqueda de estos factores que nos permitan intervenir antes de que aparezca la retinopatía diabética que amenaza la visión. Es bien conocido que la hiperglucemia crónica es uno de los principales factores de riesgo de la microangiopatía y que puede evaluarse midiendo los niveles de HbA1c. Sin embargo, se continúa observando a pacientes con buenos niveles de HbA1c que continúan desarrollando RD. Estudios recientes sugieren que la neurodegeneración retiniana en la DM puede preceder a la vasculopatía y que la variabilidad glucémica puede ser otro factor de riesgo que contribuya en el riesgo de desarrollar complicaciones microvasculares como la RD. Por eso el principal objetivo de esta tesis ha sido determinar el comportamiento de la retinopatía diabética en los pacientes con DM1 de nuestro sector sanitario, respecto a sus factores de riesgo, su comportamiento clínico y la neurodegeneración, y valorar si existen diferencias con la retinopatía en los pacientes con DM2. El estudio de estos factores podría conducir a un diagnóstico precoz y a realizar un mejor seguimiento y tratamiento.


Diabetic retinopathy (DR) is one of the most frequent complications of diabetes and one of the main causes of blindness in working-age population. There are differences in the incidence and behavior of DR between patients with diabetes mellitus 1 (DM1) and diabetes mellitus 2 (DM2), which make us suppose that there are probably factors that can influence differently in both types of DM, thus justifying, the study and search for these factors that allow us to intervene before vision-threatening diabetic retinopathy (STDR) appears. It is well known that chronic hyperglycemia is one of the main risk factors for microangiopathy and that it can be assessed by measuring HbA1c levels. However, patients with good HbA1c levels who continue to develop RD continue to be observed. Recent studies suggest that retinal neurodegeneration in DM can precede vasculopathy and that glycemic variability can be another risk factor that contributes to the risk of developing microvascular complications such as DR. That is why the main objective of this thesis has been to determine the behavior of diabetic retinopathy in patients with DM1 in our health sector, with respect to its risk factors, its clinical behavior and neurodegeneration, and to assess whether there are differences with retinopathy in patients with DM2. The study of these factors could lead to early diagnosis and better follow-up and treatment.

Keywords

Retinopatia diabètica; Diabetes mellitus tipus 1; Neurodegeneració retiniana; Diabetic retinopathy; Type 1 diabetes mellitus; Retinal neurodegeneration

Subjects

61 - Medical sciences; 616.4 - Pathology of the lymphatic system, haemopoietic (haematopoietic) organs, endocrines; 617 - Surgery. Orthopaedics. Ophthalmology

Knowledge Area

Ciències de la salut

Documents

TESI Raúl Navarro Gil.pdf

43.46Mb

 

Rights

ADVERTIMENT. L'accés als continguts d'aquesta tesi doctoral i la seva utilització ha de respectar els drets de la persona autora. Pot ser utilitzada per a consulta o estudi personal, així com en activitats o materials d'investigació i docència en els termes establerts a l'art. 32 del Text Refós de la Llei de Propietat Intel·lectual (RDL 1/1996). Per altres utilitzacions es requereix l'autorització prèvia i expressa de la persona autora. En qualsevol cas, en la utilització dels seus continguts caldrà indicar de forma clara el nom i cognoms de la persona autora i el títol de la tesi doctoral. No s'autoritza la seva reproducció o altres formes d'explotació efectuades amb finalitats de lucre ni la seva comunicació pública des d'un lloc aliè al servei TDX. Tampoc s'autoritza la presentació del seu contingut en una finestra o marc aliè a TDX (framing). Aquesta reserva de drets afecta tant als continguts de la tesi com als seus resums i índexs.

This item appears in the following Collection(s)