Comunicación efectiva de la ciencia a audiencias amplias : ¿una obligación, un reto o una oportunidad?

dc.contributor
Universitat Pompeu Fabra. Departament de Comunicació
dc.contributor.author
Campos, Alejandra
dc.date.accessioned
2023-07-25T11:09:32Z
dc.date.issued
2023-07-21
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/10803/688845
dc.description.abstract
La Unión Europea ha detectado que los proyectos de ciencia e innovación financiados por el Programa Marco y sus resultados no siempre se comunican a audiencias amplias de forma adecuada, es decir a la sociedad y los medios. Por ello, ha propuesto la comunicación como uno de los siete retos de mejora para 2017-2027. Como objetivos, en el contexto de la investigación financiada con fondos públicos, hemos propuesto analizar y clarificar conceptos relacionados con la comunicación de la ciencia y aportar recomendaciones a la comunidad científica para afrontar el reto de la UE de mejorar la comunicación desde los proyectos europeos y acortar la brecha entre la ciencia y la sociedad. Por medio de revisiones sistemáticas y de un estudio de caso múltiple, aportamos nuevas narrativas basadas en la evidencia y desarrollamos una herramienta conceptual para ayudar a equipos de investigación, no necesariamente expertos en comunicación, a idear, planificar, gestionar y evaluar planes de comunicación dinámico-estratégicos de la ciencia. La comunicación efectiva de la ciencia ayuda a la comunidad investigadora a ejercer su responsabilidad social y a potenciar toda carrera científica al posicionar la ciencia como motor de desarrollo y base de información científica para combatir la desinformación. Esta investigación es susceptible de impacto interdisciplinar, tanto en el ámbito académico como profesional y, por tanto, de impacto social.
ca
dc.description.abstract
La Unió Europea ha detectat que els projectes de ciència i innovació finançats pel Programa Marc i els seus resultats no sempre es comuniquen adequadament a audiències àmplies, és a dir, a la societat i als mitjans de comunicació. Per això, ha proposat la comunicació com un dels set reptes de millora per al 2017-2027. Com a objectius, en el context de la investigació finançada amb fons públics, ens hem proposat analitzar i aclarir conceptes relacionats amb la comunicació científica i proporcionar recomanacions a la comunitat científica per contribuir al repte de la UE de millorar la comunicació a partir de projectes europeus, per reduir la bretxa entre ciència i societat. A través de revisions sistemàtiques i un estudi de casos múltiples, brindem noves narratives basades en evidència i hem desenvolupat una eina conceptual per ajudar els equips de recerca, no necessàriament experts en comunicació, a dissenyar, planificar, administrar i avaluar plans de comunicació dinàmic-estratègics de ciència. La comunicació efectiva de la ciència ajuda la comunitat investigadora a exercir la seva responsabilitat social i impulsar qualsevol carrera científica posicionant la ciència com a motor de desenvolupament i base d'informació científica per combatre la desinformació. Aquesta investigació és susceptible d’impacte interdisciplinari, tant en l’àmbit acadèmic com professional i, per tant, d’impacte social.
ca
dc.description.abstract
The European Union has detected that the science and innovation projects financed by the Framework Program and their results are not always adequately communicated to broad audiences, that is, to society and the media. For this reason, it has proposed communication as one of the seven improvement challenges for 2017-2027. As objectives, in the context of publicly funded research, we have proposed to analyze and clarify concepts related to science communication and provide recommendations to the scientific community to contribute to the EU challenge of improving communication from European projects, to bridge the gap between science and society. Through systematic reviews and a multiple case study, we provide new evidence-based narratives and have developed a conceptual tool to help research teams, not necessarily communication experts, to devise, plan, manage and evaluate communication plans. dynamic-strategic of science. The effective communication of science helps the research community to exercise its social responsibility and to promote any scientific career by positioning science as a motor of development and a base of scientific information to combat misinformation. This research is susceptible to interdisciplinary impact, both in the academic and professional fields and, therefore, of social impact.
ca
dc.format.extent
596 p.
ca
dc.language.iso
spa
ca
dc.publisher
Universitat Pompeu Fabra
dc.rights.license
L'accés als continguts d'aquesta tesi queda condicionat a l'acceptació de les condicions d'ús establertes per la següent llicència Creative Commons: http://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/4.0/
ca
dc.rights.uri
http://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/4.0/
*
dc.source
TDX (Tesis Doctorals en Xarxa)
dc.subject
Comunicación
ca
dc.subject
Ciencia
ca
dc.subject
Investigación
ca
dc.subject
Impacto social
ca
dc.subject
Audiencias amplias
ca
dc.subject
Sociedad
ca
dc.subject
Medios de comunicación
ca
dc.subject
Responsabilidad social
ca
dc.subject
Financiación pública
ca
dc.subject
Proyectos europeos
ca
dc.subject
Brecha ciencia-sociedad
ca
dc.subject
Comunicació
ca
dc.subject
Ciència
ca
dc.subject
Investigació
ca
dc.subject
Impacte social
ca
dc.subject
Audiències àmplies
ca
dc.subject
Societat
ca
dc.subject
Mitjans de comunicació
ca
dc.subject
Responsabilitat social
ca
dc.subject
Finançament públic
ca
dc.subject
Projectes europeus
ca
dc.subject
Bretxa ciència-societat
ca
dc.subject
Communication
ca
dc.subject
Science
ca
dc.subject
Research
ca
dc.subject
Social impact
ca
dc.subject
Broad audiences
ca
dc.subject
Society
ca
dc.subject
Media
ca
dc.subject
Social responsibility
ca
dc.subject
Public funding
ca
dc.subject
European projects
ca
dc.subject
Science-society gap
ca
dc.title
Comunicación efectiva de la ciencia a audiencias amplias : ¿una obligación, un reto o una oportunidad?
ca
dc.type
info:eu-repo/semantics/doctoralThesis
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion
dc.subject.udc
316
ca
dc.contributor.authoremail
campossalva.alejandra@gmail.com
ca
dc.contributor.director
Codina, Lluís
dc.contributor.director
Pedraza, Rafael
dc.embargo.terms
24 mesos
ca
dc.date.embargoEnd
2025-07-20T02:00:00Z
dc.rights.accessLevel
info:eu-repo/semantics/embargoedAccess
dc.description.degree
Programa de Doctorat en Comunicació


Documents

This document contains embargoed files until 2025-07-20

This item appears in the following Collection(s)