El dibuix escolar infantil en temps de guerra. Anàlisi dels dibuixos del Fons Lluís Vives

Author

Padrós Tuneu, Núria

Director

Collelldemont Pujadas, Eulàlia

Codirector

Naranjo Llanos, Milagros

Date of defense

2023-06-02

Pages

171 p.



Department/Institute

Universitat de Vic - Universitat Central de Catalunya. Departament de Pedagogia

Doctorate programs

Innovació i Intervenció Educatives

Abstract

Aquest treball té com a principal finalitat recuperar i difondre la memòria dels infants de Barcelona que van viure la guerra civil espanyola (1936-1939). Per a fer-ho s’han estudiat els dibuixos elaborats per l’alumnat del Grup Escolar Lluís Vives amb l’objectiu de conèixer les experiències quotidianes d’aquests infants. Així mateix, s’ha realitzat un estudi detallat del context social i educatiu en el que van estar elaborats els dibuixos. Per tal de comprendre millor les experiències que van viure i aprofundir en el significat que van tenir pels infants, s’han posat en diàleg les il·lustracions amb altres fonts de caràcter textual i s’han incorporat conceptes de l’àmbit de la psicologia. Algunes de les experiències analitzades inclouen la por, l’angoixa, l’escassetat i la pèrdua, però també el desig, el joc, la solidaritat i la resistència. Així mateix, el fet de partir dels textos i els dibuixos elaborats pels mateixos infants, possibilita que la seva veu sigui considerada com una aportació imprescindible en la memòria col·lectiva.


La finalidad principal del presente trabajo es recuperar y difundir la memoria de los niños de Barcelona que vivieron la guerra civil española (1936-1939). Para ello, analizamos los dibujos realizados por los alumnos del Grupo Escolar Lluís Vives para conocer sus experiencias cotidianas. Asimismo, realizamos una investigación exhaustiva del contexto social y educativo en el que los niños realizaron dichos dibujos. Para comprender mejor las experiencias que vivieron y profundizar en el significado que tuvieron para los niños, se han puesto en diálogo las ilustraciones con otras fuentes de carácter textual y se han incorporado conceptos del ámbito de la psicología. Algunas de las experiencias analizadas incluyen el miedo, la angustia, la escasez y la pérdida, pero también el deseo, el juego, la solidaridad y la resistencia. Incorporar la voz de los niños, en este caso a través de sus dibujos y escritos, resulta imprescindible para construir la memoria colectiva.


The main goal of this thesis is to revive the memories of the children of Barcelona who lived through the Spanish Civil War (1936-1939). To achieve this, we analysed the drawings created by students of the Grup Escolar Lluís Vives in order to gain insights into their daily experiences. Likewise, we conducted a thorough investigation of the social and educational context in which the children made those drawings. In order to further comprehend the children’s experiences during the war and to investigate their impact on the children, we incorporated text fragments to be read alongside the illustrations as well as including psychology concepts. Some of the experiences analysed include fear, distress, scarcity, and loss but also desire, play, solidarity, and resistance. By combining these text fragments and the drawings made by the same children, we aim to highlight the children´s perspective as an essential contribution to the collective memory.

Keywords

Dibuixos d'infants; Guerra civil; Escola en temps de guerra; Memòria; Experiència; Educació--Història

Subjects

37 – Education. Training. Leisure time

Documents

tesdoc_a2023_padros_nuria_dibuix_escolar.pdf

11.86Mb

 

Rights

ADVERTIMENT. Tots els drets reservats. L'accés als continguts d'aquesta tesi doctoral i la seva utilització ha de respectar els drets de la persona autora. Pot ser utilitzada per a consulta o estudi personal, així com en activitats o materials d'investigació i docència en els termes establerts a l'art. 32 del Text Refós de la Llei de Propietat Intel·lectual (RDL 1/1996). Per altres utilitzacions es requereix l'autorització prèvia i expressa de la persona autora. En qualsevol cas, en la utilització dels seus continguts caldrà indicar de forma clara el nom i cognoms de la persona autora i el títol de la tesi doctoral. No s'autoritza la seva reproducció o altres formes d'explotació efectuades amb finalitats de lucre ni la seva comunicació pública des d'un lloc aliè al servei TDX. Tampoc s'autoritza la presentació del seu contingut en una finestra o marc aliè a TDX (framing). Aquesta reserva de drets afecta tant als continguts de la tesi com als seus resums i índexs.

This item appears in the following Collection(s)