Implementación y Evaluación del Programa de Educación Emocional Happy Sport gamificado

dc.contributor
Universitat de Lleida. Departament de Pedagogia i Psicologia
dc.contributor.author
Farré Sopena, Míriam
dc.date.accessioned
2023-10-03T12:36:31Z
dc.date.issued
2023-06-30
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/10803/689061
dc.description.abstract
La pràctica esportiva conforma un espai de construcció sistemàtica, convivència i desenvolupament personal. La mateixa s'associa a un procés en el qual el practicant pot optimitzar el seu acompliment tant físic com social i emocional, abordant elements com les competències emocionals, l'ansietat competitiva, el clima grupal i el benestar. En aquest context, l'esport pot ser aprofitat per a millorar les possibilitats adaptatives de les persones més joves, afavorint la seua incorporació a l'entorn social complex. L'objectiu d'aquesta tesi doctoral és implementar i avaluar el programa Happy Sport, un programa d'educació emocional ludificat complementat amb una anàlisi del vocabulari emocional. El videojoc presenta avantatges comparatius que el fan summament efectiu des de la perspectiva de la resolució de conflictes, perquè se centra en el maneig de les emocions negatives i utilitza el context de l'intercanvi de rols com a principal argument de desenvolupament emocional, generant un ambient d'interconnexió particular que aprofita l'entorn de l'esport com a excusa per a l'activitat. Per a avaluar els efectes del programa Happy Sport s'ha considerat com a variable independent l'aplicació del joc com a eina ludificada per a la resolució de conflictes en la pràctica esportiva i com a variables dependents: Competències emocionals, Ansietat competitiva, Clima grupal i Benestar. Les dades obtingudes indiquen que el programa Happy Sport pot ser una eina a tindre en compte per a millorar les competències emocionals en el de l'esport. El primer estudi mostra diferències estadísticament significatives entre els participants que van seguir el programa i els que no. En concret, els esportistes que van seguir el programa van informar de majors nivells de satisfacció i d'una disminució significativa dels nivells de bullying en comparació amb la línia de base i amb el grup de control. El segon estudi, relatiu al vocabulari emocional, indica que el nombre de paraules escrites va augmentar conforme s'incrementava l'edat i s'estabilitzava en l'etapa de secundària. És a dir, encara que els subjectes de menor edat identifiquen menys paraules relacionades amb emocions, l'edat adulta sembla ser un moment en què la identificació d'aquestes paraules és més inexacta, malgrat el seu major nombre de respostes.
ca
dc.description.abstract
La práctica deportiva conforma un espacio de construcción sistemática, convivencia y desarrollo personal. La misma se asocia a un proceso en el que el practicante puede optimizar su desempeño tanto físico como social y emocional, abordando elementos como las competencias emocionales, la ansiedad competitiva, el clima grupal y el bienestar. En este contexto, el deporte puede ser aprovechado para mejorar las posibilidades adaptativas de las personas más jóvenes, favoreciendo su incorporación al entorno social complejo. El objetivo de esta tesis doctoral es implementar y evaluar el programa Happy Sport, un programa de educación emocional gamificado complementado con un análisis del vocabulario emocional. El videojuego presenta ventajas comparativas que lo hacen sumamente efectivo desde la perspectiva de la resolución de conflictos, porque se centra en el manejo de las emociones negativas y utiliza el contexto del intercambio de roles como principal argumento de desarrollo emocional, generando un ambiente de interconexión particular que aprovecha el entorno del deporte como excusa para la actividad. Para evaluar los efectos del programa Happy Sport se ha considerado como variable independiente la aplicación del juego como herramienta gamificada para la resolución de conflictos en la práctica deportiva y como variables dependientes: Competencias emocionales, Ansiedad competitiva, Clima grupal y Bienestar. Los datos obtenidos indican que el programa Happy Sport puede ser una herramienta a tener en cuenta para mejorar las competencias emocionales en el del deporte. El primer estudio muestra diferencias estadísticamente significativas entre los participantes que siguieron el programa y los que no. En concreto, los deportistas que siguieron el programa informaron de mayores niveles de satisfacción y de una disminución significativa de los niveles de bullying en comparación con la línea de base y con el grupo de control. El segundo estudio, relativo al vocabulario emocional, indica que el número de palabras escritas aumentó conforme se incrementaba la edad y se estabilizaba en la etapa de secundaria. Es decir, aunque los sujetos de menor edad identifican menos palabras relacionadas con emociones, la edad adulta parece ser un momento en que la identificación de estas palabras es más inexacta, a pesar de su mayor número de respuestas.
ca
dc.description.abstract
The practice of sport is a space for systematic construction, coexistence and personal development. It is associated with a process in which the practitioner can optimise their physical, social and emotional performance, addressing elements such as emotional competencies, competitive anxiety, group climate and well-being. In this context, sport can be used to improve the adaptive possibilities of young people, favouring their incorporation into a complex social environment. The aim of this doctoral thesis is to implement and evaluate the Happy Sport programme, a gamified emotional education programme complemented with an analysis of the emotional vocabulary. The video game presents comparative advantages that make it highly effective from the perspective of conflict resolution, because it focuses on the management of negative emotions and uses the context of role exchange as the main argument for emotional development, generating a particular environment of interconnection that takes advantage of the environment of sport as an excuse for the activity. In order to evaluate the effects of the Happy Sport programme, the application of the game as a gamified tool for conflict resolution in sports practice has been considered as an independent variable, and as dependent variables: Emotional competences, Competitive anxiety, Group climate and Well-being. The data obtained indicate that the Happy Sport programme can be a tool to be taken into account to improve emotional competences in sport. The first study shows statistically significant differences between participants who followed the programme and those who did not. In particular, athletes who followed the programme reported higher levels of satisfaction and a significant decrease in bullying levels compared to the baseline and the control group. The second study, concerning emotional vocabulary, indicates that the number of words written increased with increasing age and stabilised at the secondary school stage. That is, although younger subjects identify fewer emotion-related words, adulthood appears to be a time when the identification of these words is more inaccurate, despite their higher number of responses.
ca
dc.format.extent
148 p.
ca
dc.language.iso
spa
ca
dc.publisher
Universitat de Lleida
dc.rights.license
L'accés als continguts d'aquesta tesi queda condicionat a l'acceptació de les condicions d'ús establertes per la següent llicència Creative Commons: http://creativecommons.org/licenses/by/4.0/
ca
dc.rights.uri
http://creativecommons.org/licenses/by/4.0/
*
dc.source
TDX (Tesis Doctorals en Xarxa)
dc.subject
Educació emocional gamificada
ca
dc.subject
Competències emocionals en l'esport
ca
dc.subject
Resolució de conflictes en joves esportistes
ca
dc.subject
Educación emocional gamificada
ca
dc.subject
Competencias emocionales en el deporte
ca
dc.subject
Resolución de conflictos en jóvenes deportistas
ca
dc.subject
Gamified emotional education
ca
dc.subject
Emotional competencies in sports
ca
dc.subject
Conflict resolution in young athletes
ca
dc.subject.other
Psicologia Evolutiva i de l'Educació
ca
dc.title
Implementación y Evaluación del Programa de Educación Emocional Happy Sport gamificado
ca
dc.type
info:eu-repo/semantics/doctoralThesis
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion
dc.subject.udc
159.9
ca
dc.contributor.director
Filella Guiu, Gemma
dc.contributor.director
Ros Morente, Agnès
dc.embargo.terms
12 mesos
ca
dc.date.embargoEnd
2024-06-29T02:00:00Z
dc.rights.accessLevel
info:eu-repo/semantics/embargoedAccess


Documents

This document contains embargoed files until 2024-06-29

This item appears in the following Collection(s)