Del Psicoanálisis Multifamiliar a Diálogos Abiertos: Una Experiencia de Aplicación en un Servicio Público de Salud

Autor/a

Oujo Fernández, Casilda Mariana

Director/a

Perez Testor, Carlos

Codirector/a

Mercadal Rotger, Josep

Data de defensa

2023-09-22

Pàgines

275 p.



Departament/Institut

Universitat Ramon Llull. Facultat de Psicologia, Ciències de l'Educació i de l'Esport Blanquerna

Resum

Diversos grups de Psicoanàlisi Multifamiliar, inspirats en els plantejaments de Jorge E. García Badaracco, desenvolupats inicialment a Argentina, van anar desplegant-se per Espanya en el tractament de persones diagnosticades de trastorn mental greu i els seus propparents a la xarxa de salut mental. A l'article 1, descrivim l'experiència d'un a L'Hospitalet de Llobregat. A l'article 2, amb l'objectiu d'introduir una mesura de resultats en aquest grup multifamiliar, valorem la utilitat de l'SCORE-15 com a qüestionari sensible als canvis en el funcionament familiar. La proposta de Diàlegs Oberts, inicialment desenvolupada a Finlàndia com a marc per a l'abordatge de primeres crisis psicòtiques, el principal representant de la qual és Jaakko Seikkula, actualment està calant profundament en molts professionals dedicats a la salut mental d'Espanya com a alternativa al tractament habitualment proporcionat. A l'article 3, descrivim la nostra experiència d'implementació de la filosofia de Diàlegs Oberts en un grup multifamiliar dins un programa adreçat a joves en context de primeres crisis psicòtiques sota les circumstàncies de la pandèmia per COVID-19. En aquest darrer estudi també pretenem monitoritzar els resultats a través de l'SCORE-15, un qüestionari de qualitat de vida i un qüestionari de satisfacció amb l’atenció rebuda. Les experiències recollides en aquesta tesi evidencien la possibilitat real, amb els recursos actualment disponibles, de dur a terme en el nostre context clínic dins de la xarxa pública de salut mental, tractaments alternatius als oferts habitualment, amb un enfocament més psicoterapèutic, més integrador, més comunitari i, definitivament, respectuós amb els drets humans.


Diversos grupos de Psicoanálisis Multifamiliar, inspirados en los planteamientos de Jorge E. García Badaracco, desarrollados inicialmente en Argentina, fueron desplegándose por España en el tratamiento de personas diagnosticadas de trastorno mental grave y sus allegados, en la red de salud mental. En el artículo 1, describimos la experiencia de uno de ellos en L’Hospitalet de Llobregat. En el artículo 2, con el objetivo de introducir una medida de resultados en dicho grupo multifamiliar, valoramos la utilidad del SCORE-15 como un cuestionario sensible a los cambios en el funcionamiento familiar. La propuesta de Diálogos Abiertos, inicialmente desarrollada en Finlandia como marco para el abordaje de primeras crisis psicóticas y cuyo principal representante es Jaakko Seikkula, está, en la actualidad, calando profundamente en muchos profesionales dedicados a la salud mental de España como alternativa al tratamiento habitualmente proporcionado. En el artículo 3, describimos nuestra experiencia de implementación de la filosofía de Diálogos Abiertos en un grupo multifamiliar dentro de un programa dirigido a jóvenes en contexto de primeras crisis psicóticas bajo las circunstancias de la pandemia por COVID-19. En este último estudio también pretendimos monitorizar los resultados a través del SCORE-15, un cuestionario de calidad de vida y un cuestionario de satisfacción con la atención recibida. Las experiencias recogidas en esta tesis evidencian la posibilidad real, con los recursos actualmente disponibles, de llevar a cabo en nuestro contexto clínico en la red pública de salud mental, tratamientos alternativos a los habitualmente ofrecidos, con un enfoque más psicoterapéutico, más integrador, más comunitario y, definitivamente, respetuoso con los derechos humanos.


Various multi-family psychoanalysis groups, inspired by the approaches of Jorge E. García Badaracco, initially developed in Argentina, were formed throughout the mental health network in Spain, in the treatment of people diagnosed with severe mental disorders and their relatives. In article 1, we describe the experience of one of them in L'Hospitalet de Llobregat. In article 2, with the objective of introducing a form of measurement of results in this multifamily group, we assess the utility of the SCORE-15 as a questionnaire sensitive to changes in family functioning. The Open Dialogues proposal, initially developed in Finland as a framework for addressing first psychotic crises and whose main representative is Jaakko Seikkula, is currently gaining a lot of traction among many professionals dedicated to mental health in Spain as an alternative to the treatments usually provided. In article 3, we describe our experience of implementing the Open Dialogues philosophy in a multi-family group within a program aimed at young people, in the context of first psychotic crises during the COVID-19 pandemic. In this last study, we also tried to monitor the results through the SCORE-15, a quality of life questionnaire, and another focused on satisfaction with care received. The experiences collected in this thesis show the real possibility, with the resources currently available, of carrying out in our clinical context in the public mental health network, alternative treatments to those usually offered, with a more psycho-therapeutic, integrated approach, more community based and, definitely, in a manner respectful of human rights.

Paraules clau

Psicoanálisis Multifamiliar; Primer episodio psicótico; Servicio público de salud; Diálogos Abiertos; Psicoterapia; Trastorno mental grave; Resultados

Matèries

159.9 - Psicologia

Àrea de coneixement

Salut i serveis socials

Documents

Tesi_CasildaMariana_Oujo.pdf

2.853Mb

 

Drets

ADVERTIMENT. Tots els drets reservats. L'accés als continguts d'aquesta tesi doctoral i la seva utilització ha de respectar els drets de la persona autora. Pot ser utilitzada per a consulta o estudi personal, així com en activitats o materials d'investigació i docència en els termes establerts a l'art. 32 del Text Refós de la Llei de Propietat Intel·lectual (RDL 1/1996). Per altres utilitzacions es requereix l'autorització prèvia i expressa de la persona autora. En qualsevol cas, en la utilització dels seus continguts caldrà indicar de forma clara el nom i cognoms de la persona autora i el títol de la tesi doctoral. No s'autoritza la seva reproducció o altres formes d'explotació efectuades amb finalitats de lucre ni la seva comunicació pública des d'un lloc aliè al servei TDX. Tampoc s'autoritza la presentació del seu contingut en una finestra o marc aliè a TDX (framing). Aquesta reserva de drets afecta tant als continguts de la tesi com als seus resums i índexs.

Aquest element apareix en la col·lecció o col·leccions següent(s)