El asistencialismo religioso femenino de las Hijas de la Caridad y el Hospital Militar de Barcelona

dc.contributor
Universitat Abat Oliba CEU. Departament d'Humanitats
dc.contributor.author
Villalba y Olivella, María Asunción
dc.date.accessioned
2023-10-20T11:21:22Z
dc.date.available
2023-10-20T11:21:22Z
dc.date.issued
2023-06-12
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/10803/689176
dc.description.abstract
Aquesta tesi presenta la Congregació de les Filles de la Caritat, fundada per Vicente de Paúl amb el suport de Lluïsa de Marillac al segle XVII, que va donar lloc, a França a l'assistencialisme femení extramurs de convents. Aquest lliurament caritatiu ho va ser també al camp de batalla; reclamada per Anna d'Àustria, reina de França, infanta d'Espanya i Portugal i esposa de Lluís XIII per atendre els ferits a les guerres de la Fronda. Així mateix, la reina de Polònia, Mª Luisa de Gonzaga va reclamar a les Filles de la Caritat per atendre els ferits a Polònia durant la seva guerra contra la invasió de Suècia; va crear el primer convent polonès de l'ordre de la Visitació de santa Maria (sant Francesc de Sales) i va introduir la Congregació de la Missió i la Congregació de les Filles de la Caritat, a Polònia durant l'any 1651. Els Hospitals Militars d'Espanya, del Protectorat del Marroc i d'Ultramar (Cuba, Puerto Rico, Filipines…) van ser assistits per aquestes religioses durant els segles XIX i XX. Així mateix, l'Hospital Militar de Barcelona va rebre l'activitat sanitària professionalitzada de les Filles de la Caritat durant 155 anys (1843-1998).
ca
dc.description.abstract
Esta tesis presenta la Congregación de las Hijas de la Caridad, fundada por Vicente de Paúl con el apoyo de Luisa de Marillac en el siglo XVII, que dio lugar, en Francia al asistencialismo femenino extramuros de conventos. Esa entrega caritativa lo fue también en el campo de batalla; reclamada por Ana de Austria, reina de Francia, infanta de España y Portugal y esposa de Luis XIII para atender los heridos en las guerras de la Fronda. Asimismo, la reina de Polonia, Mª Luisa de Gonzaga reclamó a las Hijas de la Caridad para atender los heridos en Polonia durante su guerra contra la invasión de Suecia; creó el primer convento polaco de la orden de la Visitación de santa María (san Francisco de Sales) e introdujo la Congregación de la Misión y la Congregación de las Hijas de la Caridad, en Polonia durante el año 1651. Los Hospitales Militares de España, del Protectorado de Marruecos y de Ultramar (Cuba, Puerto Rico, Filipinas…) fueron asistidos por estas religiosas durante los siglos XIX y XX. Asimismo, el Hospital Militar de Barcelona recibió la actividad sanitaria profesionalizada de las Hijas de la Caridad durante 155 años (1843 - 1998).
ca
dc.description.abstract
This tesis presents the Congregation of the Daughters of Charity, founded by Vincent de Paul with the support of Louise de Marillac in the 17th century, what led to women’s charitable work outside the walls of convents in France. This charitable dedication was also seen on the battlefield - called upon by Anne of Austria, queen of France, princess of Spain and Portugal and wife of Louis XIII -to care for the wounded in the wars of the Fronde. Likewise, the queen of Poland, Marie Louise de Gonzaga, called upon the Daughters of Charity to care for the wounded in Poland during the war against the invasion of Sweden. She created the first Polish convent of the Order of the Visitation of Holy Mary (Saint Francis de Sales) and introduced the Congregation of the Mission and the Congregation of the Daughters of Charity in Poland in 1651. The Military Hospitals of Spain, the Protectorate of Morocco, and the Overseas Empire (Cuba, Puerto Rico, Philippines, etc.) were assisted by these religious during the 19th and 20th centuries. In that sense, the Military Hospital of Barcelona counted on the professionalized health care provided by the Daughters of Charity for 155 years (1843-1998). Here we describe their history and their joint history.
ca
dc.format.extent
550 p.
ca
dc.language.iso
spa
ca
dc.publisher
Universitat Abat Oliba CEU
dc.rights.license
L'accés als continguts d'aquesta tesi queda condicionat a l'acceptació de les condicions d'ús establertes per la següent llicència Creative Commons: http://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/4.0/
ca
dc.rights.uri
http://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/4.0/
*
dc.source
TDX (Tesis Doctorals en Xarxa)
dc.subject
Filles de la Caritat
ca
dc.subject
Assistencialisme femení religiós
ca
dc.subject
Hospital Militar de Barcelona
ca
dc.subject
Hijas de la Caridad
ca
dc.subject
Asistencialismo femenino religioso
ca
dc.subject
Daughters of Charity
ca
dc.subject
Religious female welfare
ca
dc.subject
Military Hospital of Barcelona
ca
dc.title
El asistencialismo religioso femenino de las Hijas de la Caridad y el Hospital Militar de Barcelona
ca
dc.type
info:eu-repo/semantics/doctoralThesis
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion
dc.subject.udc
93
ca
dc.contributor.director
Alabrús Iglesias, Rosa Maria
dc.embargo.terms
cap
ca
dc.rights.accessLevel
info:eu-repo/semantics/openAccess


Documentos

Ma Asunción Villalba y Olivella_UAOTesis2023.pdf

11.35Mb PDF

Este ítem aparece en la(s) siguiente(s) colección(ones)