Organizations, state and power struggles in the age of digitalization and datafication

Autor/a

Amjad, Obaid

Director/a

Murillo Bonvehí, David

Fecha de defensa

2023-08-28

Páginas

165 p.



Departamento/Instituto

Universitat Ramon Llull. Esade

Resumen

La digitalització i la datificació han esdevingut recentment una important línia de recerca en l'estudi de les organitzacions. Això és degut al fet que les tecnologies digitals no només són omnipresents a l'esfera social, sinó que tenen un profund impacte en la reconfiguració d'organitzacions i societat en general. En aquest sentit, la literatura acadèmica recent ja ha problematitzat prou el costat fosc de la digitalització, remarcant el creixent poder de les corporacions i el progressiu desempoderament de la ciutadania davant de les pràctiques extractives de les primeres. Partint del reconeixement de la influència creixent de la digitalització a la societat, aquesta tesi busca descobrir el paper de diferents actors tant en l'organització com en la resistència al poder a l'era de la digitalització. La pregunta que guia la recerca és doncs la següent: com s'organitzen les relacions de poder i resistència entre empreses, estat i ciutadans en relació amb la digitalització? Si la introducció construeix la base argumental per analitzar la nova distribució de poder a l'era de la digitalització; el segon capítol aporta una anàlisi qualitativa sobre com es mostra la resistència organitzada a la datificació organitzada per les grans corporacions. El tercer capítol explora críticament el paper de l'Estat en la protecció de la privadesa digital a través de la regulació. Finalment, el quart capítol mostra una anàlisi empírica de cas on es presenta l'activisme de l'estat en la promoció de la digitalització i on agents econòmics i elits tecnològiques actuen conjuntament per promoure l'agenda digital. En conjunt, aquesta tesi busca aportar algunes idees centrals sobre com la resistència organitzada a la datificació i com l'acció estatal poden desafiar i alhora sostenir el poder de les pràctiques extractives de dades de les grans corporacions. Finalment, la naturalesa socialment construïda i organitzada de la digitalització sobresurt com un espai actiu tant de persuasió com de contestació per part dels actors involucrats.


La digitalización y la datificación se han convertido recientemente en una importante línea de investigación en el estudio de las organizaciones. Esto se debe al hecho de que las tecnologías digitales no sólo son omnipresentes en la esfera social, sino que tienen un profundo impacto en la reconfiguración de organizaciones y sociedad en general. La literatura académica reciente ha problematizado suficientemente el lado oscuro de la digitalización, remarcando el creciente poder de las corporaciones y el progresivo desempoderamiento de la ciudadanía ante las prácticas extractivas estas. Partiendo del reconocimiento de la influencia creciente de la digitalización en la sociedad, esta tesis busca descubrir el papel de diferentes actores tanto en la organización como en la resistencia al poder en la era de la digitalización. La pregunta que guía la investigación es, pues, la siguiente: ¿cómo se organizan las relaciones de poder y resistencia entre empresas, estado y ciudadanos en relación con la digitalización? Si la introducción construye la base argumental para analizar la nueva distribución de poder en la era de la digitalización; el segundo capítulo aporta un análisis cualitativo sobre cómo se muestra la resistencia organizada a la datificación ejercida por parte de las corporaciones. El tercer capítulo explora críticamente el papel del Estado en la protección de la privacidad digital a través de la regulación. Por último, el cuarto capítulo muestra un análisis empírico de caso donde se presenta el activismo del estado en la promoción de la digitalización, donde agentes económicos y élites tecnológicas actúan conjuntamente para promover la agenda digital. En conjunto, esta tesis busca aportar algunas ideas centrales sobre cómo la resistencia organizada a la datificación y como la acción estatal pueden a la vez desafiar y sostener el poder de las prácticas extractivas de datos de las grandes corporaciones. Finalmente, la naturaleza socialmente construida y organizada de la digitalización sobresale como un espacio activo tanto de persuasión como de contestación por parte de los actores involucrados.


Digitalization and its related datafication processes have become an important line of inquiry in organizational research. This is owed to the fact digital technologies are becoming ubiquitous in the social sphere, and have a profound impact on shaping organizations, fields, and society alike. Recent literature is also problematizing the dark side of digitalization, which contributes to the growing power of corporations while subjecting citizens to disempowering positions. In acknowledging its growing influence across society, this thesis seeks to uncover the role of societal actors in both organizing and resisting the power of digitalization by exploring the following: how are relations of power and resistance organized between business, state, and citizens in relation to digitalization? After briefly making the case for such investigation in the introductory chapter, the second chapter undertakes a qualitative content analysis to uncover how resistance is organized against the datafication practices of corporations, as well as the efficacy of such challenges. The third chapter explores the role of the state in protecting citizens’ online privacy through regulatory measures. The fourth chapter adopts a historical case study analysis to present a different side of the state, one which acts in tandem with economic actors and tech elites to promote digitalization in society. Taken together, this thesis reveals insights regarding how organized resistance and state action can both challenge and sustain the power of private corporations’ datafication practices. Furthermore, the socially constructed nature of organizing digitalization is highlighted as an active site of persuasion and contestations between the involved actors.

Palabras clave

Resistance; Data; Hegemony; Privacy; Digitalization; State

Materias

17 - Ética. Filosofía práctica; 3 - Ciencias sociales; 65 - Gestión y organización. Administración y dirección de empresas. Publicidad. Relaciones públicas. Medios de comunicación de masas

Área de conocimiento

Negocis, administració i dret

Documentos

Tesi_Obaid_Amjad.pdf

1.772Mb

 

Derechos

ADVERTIMENT. Tots els drets reservats. L'accés als continguts d'aquesta tesi doctoral i la seva utilització ha de respectar els drets de la persona autora. Pot ser utilitzada per a consulta o estudi personal, així com en activitats o materials d'investigació i docència en els termes establerts a l'art. 32 del Text Refós de la Llei de Propietat Intel·lectual (RDL 1/1996). Per altres utilitzacions es requereix l'autorització prèvia i expressa de la persona autora. En qualsevol cas, en la utilització dels seus continguts caldrà indicar de forma clara el nom i cognoms de la persona autora i el títol de la tesi doctoral. No s'autoritza la seva reproducció o altres formes d'explotació efectuades amb finalitats de lucre ni la seva comunicació pública des d'un lloc aliè al servei TDX. Tampoc s'autoritza la presentació del seu contingut en una finestra o marc aliè a TDX (framing). Aquesta reserva de drets afecta tant als continguts de la tesi com als seus resums i índexs.

Este ítem aparece en la(s) siguiente(s) colección(ones)