Universitat Rovira i Virgili. Departament de Geografia
Aquesta tesi doctoral aprofundeix en la relació entre el benestar, la natura i el turisme des d'una perspectiva teòrica i metodològica. L’objectiu principal és entendre i demostrar la important contribució de la natura al benestar de la societat des de la conservació, la gestió comunitària, l'ús públic i el turisme. La tesi es el resultat de la suma de publicacions científiques, i també de projectes de recerca i casos d’estudi aplicats a espais protegits i espais blaus de zones litorals. La recerca es desenvolupa entorn a cinc objectius específics. El primer és aportar un marc teòric general sobre la relació entre el benestar, la natura i el turisme, incorporant la revisió de la literatura científica i avanços en programes i polítiques en aquest àmbit. En segon lloc, identificar els beneficis en benestar que aporten els espais protegits d’una manera multidimensional. El tercer objectiu és definir una proposta metodològica per codissenyar experiències de benestar a la natura. El quart és explorar les motivacions i el benestar dels usuaris d'espais blaus i de senders litorals. I, per últim, proporcionar un conjunt de suggeriments, recomanacions i pautes per promoure, integrar i potenciar els beneficis que aporten els espais protegits a nivell de benestar. El disseny metodològic de la recerca es basa en un enfocament d’acció-investigació, en el qual hi han participat activament els agents locals (residents, gestors d’espais protegits, el sector turístic i del benestar) de diversos casos d'Europa i Amèrica Llatina.
Esta tesis doctoral explora la relación entre el bienestar, la naturaleza y el turismo des de una perspectiva tanto teórica como metodológica. El objetivo principal es comprender y demostrar la importante contribución de la naturaleza al bienestar de la sociedad a través de la conservación, la gestión comunitaria, el uso público y el turismo. La tesis es el resultado de la suma de publicaciones científicas, y también de proyectos y estudios de casos aplicados a áreas protegidas y espacios azules de zonas costeras. La investigación se desarrolla en torno a cinco objetivos específicos. El primero es aportar avances de investigación, programas y planificación sobre la relación entre la naturaleza, el bienestar y el turismo. En segundo lugar, se identificarán los beneficios multidimensionales que ofrecen las áreas protegidas. El tercer objetivo es proporcionar una propuesta metodológica para el co-diseño de experiencias de bienestar en la naturaleza. El cuarto es explorar las motivaciones y los beneficios de los usuarios de los espacios azules y los senderos costeros. Y, por último, proponer sugerencias, recomendaciones y directrices para promover, integrar y mejorar los beneficios que ofrecen las áreas naturales protegidas. El diseño metodológico de la investigación se basa en un enfoque de investigación-acción, en el cual han participado activamente los agentes locales (residentes, gestores de áreas protegidas, del sector turístico, así como el del bienestar), de varios casos de Europa y América Latina.
This doctoral thesis explores the relationship between wellbeing, nature and tourism from both a theoretical and methodological perspective to understand and demonstrate the important contribution of nature to the well-being of society through conservation, community management, public use and tourism. The thesis is the result of the sum of scientific publications, and also projects and case studies applied to coastal protected areas and blue spaces. The research is developed around five specific objectives. The first is to provide a literature review of the relationship between tourism, well-being and nature, and the second is to identify the multidimensional well-being benefits of protected areas. The third objective is to provide a methodological proposal for co-designing well-being experiences in nature. The fourth is to explore the motivations and well-being benefits of users of blue spaces and coastal paths. And finally, to develop a framework of proposals, recommendations and guidelines to promote, integrate and enhance the benefits of protected natural areas. Based on an action research approach, this work has been developed in several cases in Europe and Latin America through a methodological process in which local stakeholders (residents, protected area managers and the tourism and well-being sector) have been actively involved. This research provides evidence on the well-being of users of protected areas, blue spaces and coastal walks in a multidimensional way, but the challenge is to make nature and coast a good place to live and visit.
Turisme; Benestar; Natura; Turismo; Bienestar; Naturaleza; Tourism; Wel-being; Nature
00 – Science and knowledge. Research. Culture. Humanities; 3 - Social Sciences; 502 - The environment and its protection; 91 - Geography. Travel
Ciències socials i jurídiques
ADVERTIMENT. Tots els drets reservats. L'accés als continguts d'aquesta tesi doctoral i la seva utilització ha de respectar els drets de la persona autora. Pot ser utilitzada per a consulta o estudi personal, així com en activitats o materials d'investigació i docència en els termes establerts a l'art. 32 del Text Refós de la Llei de Propietat Intel·lectual (RDL 1/1996). Per altres utilitzacions es requereix l'autorització prèvia i expressa de la persona autora. En qualsevol cas, en la utilització dels seus continguts caldrà indicar de forma clara el nom i cognoms de la persona autora i el títol de la tesi doctoral. No s'autoritza la seva reproducció o altres formes d'explotació efectuades amb finalitats de lucre ni la seva comunicació pública des d'un lloc aliè al servei TDX. Tampoc s'autoritza la presentació del seu contingut en una finestra o marc aliè a TDX (framing). Aquesta reserva de drets afecta tant als continguts de la tesi com als seus resums i índexs.