Impacto de los metabolitos relacionados con el microbioma intestinal y el metabolismo mitocondrial sobre los eventos cardiovasculares tras un síndrome coronario agudo

Author

Sánchez Giménez, Raúl

Director

Bardají Ruiz, Alfredo

Codirector

Papandreou, Christoforos

Date of defense

2023-11-03

Pages

163 p.



Department/Institute

Universitat Rovira i Virgili. Departament de Medicina i Cirurgia

Abstract

Els pacients que han presentat una síndrome coronària aguda presenten un risc important de patir esdeveniments adversos a llarg termini. Cal identificar-los amb més risc per implementar mesures de prevenció secundària. Lestudi de les alteracions metabòliques en aquests pacients pot ajudar a aportar informació pronòstica rellevant durant un seguiment. Per tant, l'objectiu d'aquesta tesi doctoral va ser analitzar les alteracions metabòliques associades a la microbiota intestinal i mitocondrial relacionades amb la parició esdeveniments cardiovasculars més grans en el seguiment en pacients que ingressen per una síndrome coronària aguda. La tesi doctoral consta de tres estudis. Al primer estudi es va realitzar una revisió sistemàtica dels metabòlits relacionats amb el microbioma intestinal i la seva relació amb la malaltia cardiovascular. En el segon estudi, realitzat en pacients amb síndrome coronària aguda seguits a llarg termini, es va demostrar que els subjectes amb concentracions plasmàtiques alterades dels metabòlits derivats de la flora intestinal presentaven un increment del risc d'esdeveniments adversos cardiovasculars més grans en el seguiment. Mateixos resultats es van obtenir al tercer estudi realitzat a la mateixa cohort de pacients, on es va estudiar la relació dels metabòlits derivats de la disfunció mitocondrial i els esdeveniments cardiovasculars en el seguiment. En ambdós estudis observacionals es va obtenir una important mediació del dit efecte a causa del deteriorament de la funció renal. Per tant, la investigació realitzada dóna suport a l'estudi del metaboloma i d'aquestes vies metabòliques esmentades a la malaltia cardiovascular. Els metabòlits derivats de la microbiota intestinal i els derivats de la disfunció mitocondrial podrien ser usats com a marcadors que aportin informació pronòstica valuosa en pacients amb síndrome coronària aguda. La identificació dels pacients amb més risc podria optimitzar el disseny d'estratègies terapèutiques més intensives i descobrir possibles noves rutes metabòliques a les quals dirigir noves armes terapèutiques a l'alta taxa d'esdeveniments adversos cardiovasculars més grans que associen aquestes malalties.


  Los pacientes que han presentado un síndrome coronario agudo presentan un riesgo importante de sufrir eventos adversos a largo plazo. Es necesaria la identificación de aquellos con mayor riesgo para implementar medidas de prevención secundaria. El estudio de las alteraciones metabólicas en estos pacientes puede ayudar a aportar información pronóstica relevante durante un seguimiento. Por tanto, el objetivo de esta tesis doctoral fue analizar las alteraciones metabólicas asociadas a la microbiota intestinal y mitocondrial relacionadas con la parición eventos cardiovasculares mayores en el seguimiento en pacientes que ingresan por un síndrome coronario agudo.   La tesis doctoral consta de tres estudios. En el primer estudio se realizó una revisión sistemática de los metabolitos relacionados con el microbioma intestinal y su relación con la enfermedad cardiovascular. En el segundo estudio, realizado en pacientes con síndrome coronario agudo seguidos a largo plazo, se demostró́ que los sujetos con concentraciones plasmáticas alteradas de los metabolitos derivados de la flora intestinal presentaban un incremento del riesgo de eventos adversos cardiovasculares mayores en el seguimiento.  Mismos resultados se obtuvieron en el tercer estudio realizado en la misma cohorte de pacientes, donde se estudió la relación de los metabolitos derivados de la disfunción mitocondrial y los eventos cardiovasculares en el seguimiento. En ambos estudios observacionales se obtuvo una importante mediación de dicho efecto debido al deterioro de la función renal.   Por tanto, la investigación realizada, respalda el estudio del metaboloma y de estas vías metabólicas citadas en la enfermedad cardiovascular.  Los metabolitos derivados de la microbiota intestinal y los derivados de la disfunción mitocondrial podrían ser usados como marcadores que aporten información pronóstica valiosa en pacientes con síndrome coronario agudo. La identificación de los pacientes con mayor riesgo podría optimizar el diseño de estrategias terapéuticas más intensivas y descubrir posibles nuevas rutas metabólicas a las que dirigir nuevas armas terapéuticas en la alta tasa de eventos adversos cardiovasculares mayores que asocian estas enfermedades.


Patients who have experienced acute coronary syndrome are at significant risk of long-term adverse events. Identification of those most at risk is necessary to implement secondary prevention measures. The study of metabolic alterations in these patients can help provide relevant prognostic information during follow-up. Therefore, the objective of this doctoral thesis was to analyze the metabolic alterations associated with the intestinal and mitochondrial microbiota related to the occurrence of major cardiovascular events during follow-up in patients admitted for acute coronary syndrome. The doctoral thesis consists of three studies. In the first study, a systematic review of metabolites related to the gut microbiome and its relationship to cardiovascular disease was performed. In the second study, conducted in patients with acute coronary syndrome followed up long-term, it was shown that subjects with altered plasma concentrations of metabolites derived from intestinal flora had an increased risk of major adverse cardiovascular events during follow-up. The same results were obtained in the third study conducted in the same cohort of patients, where the relationship between metabolites derived from mitochondrial dysfunction and cardiovascular events during follow-up was studied. In both observational studies, an important mediation of this effect was obtained due to the deterioration of renal function. Therefore, the research carried out supports the study of the metabolome and these mentioned metabolic pathways in cardiovascular disease. The metabolites derived from the intestinal microbiota and those derived from mitochondrial dysfunction could be used as markers that provide valuable prognostic information in patients with acute coronary syndrome. The identification of patients with the highest risk could optimize the design of more intensive therapeutic strategies and discover possible new metabolic pathways to which to target new therapeutic weapons in the high rate of major cardiovascular adverse events associated with these diseases.

Keywords

METABÒLITS DERIVATS DE L AMICORBIOTA INTESTINAL; SÍNDROME CORONARI AGUT; METABOLITS DERIVATS DEL CICLE DEL ÀCID TRICARBIXÍLIC; METABOLITOS DERIVADOS DE LA MICROBIOTA INTESTINAL; SÍNDROME CORONARIO AGUDO; METABOLITOS DERIVADOS DEL CICLO DEL ÁCIDO TRICARBOXÍLICO; GUT DERIVED METABOLITS; ACUT CORONARY SINDROM; TCA CYCLE DERIVED METABOLITES

Subjects

61 - Medical sciences

Knowledge Area

Ciències de la salut

Documents

TESI Raúl Sánchez Giménez.pdf

20.81Mb

 

Rights

ADVERTIMENT. Tots els drets reservats. L'accés als continguts d'aquesta tesi doctoral i la seva utilització ha de respectar els drets de la persona autora. Pot ser utilitzada per a consulta o estudi personal, així com en activitats o materials d'investigació i docència en els termes establerts a l'art. 32 del Text Refós de la Llei de Propietat Intel·lectual (RDL 1/1996). Per altres utilitzacions es requereix l'autorització prèvia i expressa de la persona autora. En qualsevol cas, en la utilització dels seus continguts caldrà indicar de forma clara el nom i cognoms de la persona autora i el títol de la tesi doctoral. No s'autoritza la seva reproducció o altres formes d'explotació efectuades amb finalitats de lucre ni la seva comunicació pública des d'un lloc aliè al servei TDX. Tampoc s'autoritza la presentació del seu contingut en una finestra o marc aliè a TDX (framing). Aquesta reserva de drets afecta tant als continguts de la tesi com als seus resums i índexs.

This item appears in the following Collection(s)