Creativity, Innovation, and Entrepreneurship at Work: Predictive Research

Author

Ghasemijalal, Rojin

Director

Boada Grau, Joan

Sora Miana, Beatriz

Serrano Fernández, Maria José

Date of defense

2023-11-07

Pages

215 p.



Department/Institute

Universitat Rovira i Virgili. Departament de Psicologia

Abstract

Antecedents: La present investigació analitza el paper de la creativitat i la motivació com a predictors del comportament emprenedor entre els treballadors espanyols, posant de relleu la importància de fomentar aquests trets a l'àmbit laboral per aconseguir l'èxit organitzatiu. També s'ha postulat que certes característiques individuals específiques, com gaudir del treball, l'eficàcia professional i l'estabilitat emocional, estan relacionades amb la creativitat i la motivació. A més, s’explora la relació entre la creativitat i addicció al treball, esgotament i altres variables de personalitat, identificant les variables que expliquen una major variància en la predicció de la creativitat. L'objectiu principal pretenia mesurar l'impacte d'aquests factors en el desenvolupament de l'actitud creativa, analitzar els predictors de la motivació emprenedora i examinar la relació entre la innovació i la creativitat dels empleats. Mètode: Es porten a terme tres estudis amb una mostra de 1.106 treballadors espanyols obtingut mitjançant mostreig no probabilístic i s'han aplicat diversos instruments validats. Resultats: El primer estudi, va revelar una relació positiva entre la creativitat i gaudir de la feina, l'eficàcia professional, la impulsivitat funcional i la responsabilitat, gaudir de la feina es va mostrar com el predictor més fort. L’estudi dos, va demostrar que fomentar la creativitat pot millorar el comportament emprenedor dels empleats, pel que els programes de capacitació haurien d'estar alineats amb els objectius de l'organització. L'estudi tres, va trobar que el perfeccionisme, la intolerància a la incertesa i gaudir de la feina eren predictors significatius de motivació emprenedora. Conclusions: Els resultats subratllen la importància de fomentar la creativitat i la motivació en l'àmbit laboral per fomentar el comportament emprenedor i impulsar la innovació i la flexibilitat. L'estudi suggereix l’exploració del possible paper moderador d'aquestes característiques individuals en la relació entre la creativitat, la motivació i l'orientació emprenedora.


Antecedentes: vestigación analiza el papel de la creatividad y la motivación como predictores del comportamiento emprendedor en trabajadores españoles, destacando la importancia de fomentar estos rasgos en el lugar de trabajo para impulsar el éxito organizacional. Se postuló que ciertas características individuales específicas, como el disfrute en el trabajo, la eficacia profesional y la estabilidad emocional estaban relacionadas con la creatividad y la motivación. Además, se explora la relación entre la creatividad y adicción al trabajo, agotamiento y otras variables de personalidad, identificando las variables que explican una mayor varianza a la hora de predecir la creatividad. El objetivo principal pretendía investigar el impacto de estos factores en el aumento de la actitud creativa, explorar los predictores de la motivación empresarial y examinar la relación entre la innovación y la creatividad de los empleados. Para cumplir con este objetivo, se realizaron tres estudios con una muestra de 1.106 trabajadores españoles y se utilizaron diversos instrumentos validados. El primer estudio encontró una relación positiva entre la creatividad y el disfrute del trabajo, la eficacia profesional, la impulsividad funcional y la responsabilidad, siendo el disfrute del trabajo el predictor más fuerte. El segundo estudio mostró que fomentar la creatividad y la motivación pueden mejorar el comportamiento emprendedor de los empleados, por lo tanto, los programas de capacitación deberían estar alineados con los objetivos organizacionales. El tercer estudio encontró que el perfeccionismo, la intolerancia a la incertidumbre y el disfrute del trabajo fueron predictores significativos de la motivación emprendedora. Los hallazgos subrayan la importancia de fomentar la creatividad y la motivación en el lugar de trabajo para fomentar el comportamiento emprendedor y promover la innovación y la flexibilidad. El estudio sugiere la exploración del posible papel moderador de estas características individuales en la relación entre creatividad, motivación y orientación emprendedora.


Background: This study examines how creativity and motivation influence entrepreneurial behavior among Spanish workers, emphasizing the significance of cultivating these attributes in the workplace to foster organizational success. It also considers specific individual traits such as work enjoyment, professional efficacy, and emotional stability, which are hypothesized to be associated with creativity and motivation. Furthermore, this thesis investigates the correlation between creativity and workaholism, burnout, personality, obsessive beliefs, impulsivity, and irritation. It identifies the variables that significantly contribute to the substantial variation in predicting creativity. The primary objectives of this research are to assess the impact of these factors on enhancing creative aptitude, explore the predictors of entrepreneurial motivation, and examine the relationship between innovation and employee creativity. Method: Three studies were conducted with a sample of 1,106 workers from Spain, obtained through non-probability sampling. To meet these objectives, instruments were applied to validate the results. Results: Study one found a positive relationship between creativity and work enjoyment, professional efficacy, functional impulsivity, and responsibility, with work enjoyment being the strongest predictor. The second study showed that promoting creativity and motivation can enhance employees' entrepreneurial behavior. Therefore, training programs should be aligned with organizational goals. The third study found that perfectionism, intolerance of uncertainty, and enjoyment of work were significant predictors of entrepreneurial motivation. Conclusions: The findings emphasize the significance of fostering creativity and motivation in the workplace to encourage entrepreneurial behavior and promote innovation and flexibility. The study suggests that the potential moderating role of these individual characteristics in the relationship between creativity and motivation and entrepreneurial orientation could be explored in future research.

Keywords

Creativitat; Empreneduria; Innovació; Creatividad; Creativity; Entrepreneurship; Innovation

Subjects

1 - Philosophy. Psychology; 159.9 - Psychology; 331 - Labour. Employment. Work. Labour economics. Organization of labour.

Knowledge Area

Ciències socials i jurídiques

Documents

TESI Rojin Ghasemijalal.pdf

2.820Mb

 

Rights

ADVERTIMENT. Tots els drets reservats. L'accés als continguts d'aquesta tesi doctoral i la seva utilització ha de respectar els drets de la persona autora. Pot ser utilitzada per a consulta o estudi personal, així com en activitats o materials d'investigació i docència en els termes establerts a l'art. 32 del Text Refós de la Llei de Propietat Intel·lectual (RDL 1/1996). Per altres utilitzacions es requereix l'autorització prèvia i expressa de la persona autora. En qualsevol cas, en la utilització dels seus continguts caldrà indicar de forma clara el nom i cognoms de la persona autora i el títol de la tesi doctoral. No s'autoritza la seva reproducció o altres formes d'explotació efectuades amb finalitats de lucre ni la seva comunicació pública des d'un lloc aliè al servei TDX. Tampoc s'autoritza la presentació del seu contingut en una finestra o marc aliè a TDX (framing). Aquesta reserva de drets afecta tant als continguts de la tesi com als seus resums i índexs.

This item appears in the following Collection(s)