dc.contributor
Universitat Ramon Llull. La Salle
dc.contributor.author
Peñarroya Farell, Montserrat
dc.date.accessioned
2024-01-08T20:21:25Z
dc.date.available
2024-01-08T20:21:25Z
dc.date.issued
2023-12-15
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/10803/689661
dc.description.abstract
Aquesta tesi investiga la intersecció de l'adaptació dels models de negoci i la sostenibilitat en el context de les indústries culturals. L'estudi es compon de tres parts principals. En primer lloc, s'examinen les diverses opcions que ofereix la dinàmica de models de negoci, demostrant la potencial eficàcia de l'adaptació de models de negoci com a resposta estratègica als entorns canviants. En segon lloc, s'analitza l'impacte de la crisi de la COVID-19 en les indústries culturals, com ara museus, teatres, artistes i editorials, per comprendre millor l'adaptació de les empreses que van aconseguir sobreviure. L'estudi destaca la importància del suport dels Ecosistemes d'Innovació Oberta, com ara les associacions professionals, en fomentar l'adaptació. Finalment, s'exploren els mecanismes que influencien la intenció dels directius per implementar canvis cap a una organització més sostenible, a través d'un estudi quantitatiu basat en les respostes de 122 directius d'empreses culturals i creatives. L'estudi revela la importància dels Ecosistemes d'Innovació Oberta com a factor d'influència en l’actitud cap la sostenibilitat i en la percepció sobre la facilitat d'adoptar pràctiques sostenibles a les seves empreses. En general, aquesta tesi contribueix a la comprensió de com els empresaris i directius poden adaptar els models de negoci de les seves empreses per fer-les més competitives i a l’hora sostenibles, especialment en les indústries culturals.
ca
dc.description.abstract
Esta tesis investiga la intersección de la adaptación de los modelos de negocio y la sostenibilidad en el contexto de las industrias culturales. El estudio consta de tres partes principales. En primer lugar, se examinan las diferentes opciones de la dinámica de los modelos de negocio, demostrando la efectividad potencial de la Adaptación del Modelo de Negocio como respuesta estratégica a entornos cambiantes. En segundo lugar, se analiza el impacto de la crisis de la COVID-19 en las industrias culturales, como museos, teatros, artistas y editoriales, para comprender mejor la adaptación de las empresas que lograron sobrevivir. El estudio destaca la importancia del apoyo de los Ecosistemas de Innovación Abierta, como las asociaciones profesionales, para fomentar la adaptación. Por último, se exploran los mecanismos que influyen en la intención de los directivos de implementar cambios hacia una organización más sostenible a través de un estudio cuantitativo basado en las respuestas de 122 directivos de empresas culturales y creativas. El estudio revela la importancia de los Ecosistemas de Innovación Abierta como factor de influencia en la actitud hacia la sostenibilidad y en la facilidad de adoptar prácticas sostenibles. En general, esta tesis contribuye a la comprensión de cómo los empresarios y managers de empresas pueden adaptar sus modelos de negocio y volverlas más competitivas a la vez que más sostenibles, especialmente en las industrias culturales.
ca
dc.description.abstract
This dissertation investigates the intersection of business model adaptation and sustainability in the context of cultural industries. The study comprises three main parts. First, the various instances of business model dynamics are examined, demonstrating the potential effectiveness of Business Model Adaptation as a strategic response to changing environments. Second, the impact of the COVID-19 crisis on cultural industries, such as museums, monuments, theatres, music festivals, artists, and editorials, is analysed to better understand the adaptation of companies that managed to survive. The study highlights the importance of support from Open Innovation Ecosystems, such as professional associations, in fostering adaptation. Finally, the mechanisms influencing managers' intention to implement changes towards a more sustainable organization are explored through a quantitative study based on the responses of 122 managers from cultural and creative companies. The study reveals the importance of Open Innovation Ecosystems as an influencing factor on the attitude towards sustainability and the perceived easiness of adopting sustainable practices. Overall, this thesis contributes to understanding how managers can adapt their company's business models to become more competitive and, at the same time, more sustainable, particularly in the cultural industries.
ca
dc.format.extent
254 p.
ca
dc.publisher
Universitat Ramon Llull
dc.rights.license
L'accés als continguts d'aquesta tesi queda condicionat a l'acceptació de les condicions d'ús establertes per la següent llicència Creative Commons: http://creativecommons.org/licenses/by/4.0/
ca
dc.rights.uri
http://creativecommons.org/licenses/by/4.0/
*
dc.source
TDX (Tesis Doctorals en Xarxa)
dc.subject
Sostenibilitat
ca
dc.subject
Innovació de models de negoci (BMI)
ca
dc.subject
Models de Negoci
ca
dc.subject
Empreses Culturals
ca
dc.subject
Adaptació de models de negoci (BMA)
ca
dc.subject.other
Negocis, administració i dret
ca
dc.title
Understanding Sustainable Transformation: Business Model Adaptation in the Cultural and Creative Industries
ca
dc.type
info:eu-repo/semantics/doctoralThesis
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion
dc.contributor.authoremail
montserrat.penarroya@salle.url.edu
ca
dc.contributor.director
Miralles Torner, Francesc
dc.rights.accessLevel
info:eu-repo/semantics/openAccess