dc.contributor
Universitat de Lleida. Departament d'Infermeria i Fisioteràpia
dc.contributor.author
Sanz-Osorio, María Teresa
dc.date.accessioned
2024-01-23T08:57:57Z
dc.date.available
2024-11-09T23:05:16Z
dc.date.issued
2023-11-10
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/10803/689836
dc.description.abstract
La Humanització Assistencial és el tractament integral de la persona malalta, tenint en compte les dimensions biològica, psicològica, social i conductual. Aquet concepte, adquireix major complexitat quan la persona pateix una malaltia mental.
Objectiu: explorar des de la perspectiva les persones amb experiència en salut mental, els cuidadors i professionals, la definició, valors i línies estratègiques relacionades amb la humanització assistencial, en les unitats d'hospitalització d'aguts de psiquiatria.
Metodologia: es van realitzar quatre estudis: una revisió bibliogràfica; un estudi quantitatiu sobre la satisfacció del pacient amb les cures proporcionades per les infermeres, un estudi de prevalença, sobre la utilització de contencions mecàniques; un estudi qualitatiu de teoria fonamentada, centrat en la percepció de pacients, cuidadors i professionals sobre la humanització assistencial i sobre les experiències del pacient, relacionades amb les conductes agressives viscudes durant el seu ingrés.
Resultats: En una mostra de 100 persones ingressades en la UHAP, la satisfacció de la cura va obtenir una mitjana de 114 (RIQ103-125). La contenció mecànica va ser l'única variable que va demostrar afectar de manera significativa la satisfacció. Es va identificar una taxa de contenció del 14,6% en la unitat d'estudi. Per a les recerques qualitatives, es van analitzar 13 grups focals i tres entrevistes en profunditat. Es van identificar els disparadors de la conducta agressiva, la percepció sobre l'ús de la contenció mecànica i la influència de la por. A més, es va extreure la definició d'humanització assistencial, els seus valors i línies estratègiques.
Conclusions: La humanització assistencial en les Unitats d'aguts de Psiquiatria, representa el punt de suport imprescindible per a iniciar el canvi de la cura proporcionada pels professionals en salut mental, utilitzant les línies estratègiques com la palanca necessària per a l'acció, en el marc dels valors identificats. Per a això, és necessària la cultura organitzacional, la cura individualitzada, el treball en equip, la gestió de la por, l'apoderament del pacient, la reducció de la contenció mecànica, la relació terapèutica i la lluita contra l'estigma, tractats de forma cohesionada.
ca
dc.description.abstract
La Humanización Asistencial, es el tratamiento integral de la persona enferma, valorando las dimensiones biológica, psicológica, social y conductual. Este concepto, adquiere diferentes dimensiones cuando la persona padece una enfermedad mental.
Objetivo: explorar desde la perspectiva de las personas con experiencia en salud mental, los cuidadores y profesionales, el concepto, valores y líneas estratégicas de la humanización asistencial en las unidades de hospitalización de agudos de psiquiatría.
Metodología: se realizaron cuatro estudios: una revisión bibliográfica; un estudio cuantitativo sobre la satisfacción del paciente con los cuidados proporcionados por las enfermeras; un estudio de prevalencia sobre la utilización de contenciones mecánicas; un estudio cualitativo de teoría fundamentada, centrado en la percepción de pacientes, cuidadores y profesionales sobre la humanización asistencial y sobre las experiencias del paciente, relacionadas con las conductas agresivas vividas durante su ingreso.
Resultados: En una muestra de 100 personas ingresadas en una Unidad de Agudos de Psiquiatría, la satisfacción del cuidado obtuvo una mediana de 114 (RIQ103-125). La contención mecánica fue la única variable que demostró afectar de forma significativa la satisfacción. Se identificó una tasa de contención del 14,6% Para las investigaciones cualitativas, se analizaron 13 grupos focales y tres entrevistas en profundidad. Se identificaron los disparadores de la conducta agresiva, la percepción sobre el uso de la contención mecánica y la influencia del miedo. Además, se extrajo la definición de humanización asistencial, sus valores y líneas estratégicas.
Conclusiones: La humanización asistencial en las Unidades de Agudos de Psiquiatría, representa el punto de apoyo imprescindible para iniciar el cambio del cuidado proporcionado por los profesionales en salud mental, utilizando las líneas estratégicas como la palanca necesaria para la acción, en el marco de los valores identificados. Para ello, es necesaria la cultura organizacional, el cuidado individualizado, el trabajo en equipo, la gestión del miedo, el empoderamiento del paciente, la reducción de la contención mecánica, la relación terapéutica y la lucha contra el estigma, tratados de forma cohesionada.
ca
dc.description.abstract
Humanized care is the comprehensive treatment of an ill person, achieved by evaluating the patient's biological, psychological, social, and behavioral dimensions. This becomes more complex if the person suffers from a mental illness.
Objective: To analyze the concept, values, and strategic lines related to humanized care in acute psychiatric hospitalization units from the perspective of patients, carers, and staff.
Methodology: Four studies were performed: a bibliographic revision; a quantitative study in terms of patient satisfaction with nursing care; a descriptive quantitative study regarding the use of mechanical restraints; a qualitative grounded theory study focused on the perception of patients, caregivers, and staff of humanized care and a patient perception of aggressive episodes experienced in the acute psychiatric hospitalization unit.
Results: In a sample of 100 people admitted to a Psychiatric Acute Care Unit, satisfaction with the care obtained a median of 114 (RIQ103-125). The only variable that affects care satisfaction, is physical restraints. A mechanical restraint rate of 14,6% has been determined. A qualitative study among 13 focus groups, alongside three in-depth interviews, have been performed. The triggers for aggressive behavior, the perception of the use of mechanical restraint and the influence of fear in these situations are identified, additionally a definition of humanized care, including its values and strategic lines has been extracted.
Conclusions: Humanization care in acute psychiatric unit, represents the point of support to initiate change in the care provided by mental health professionals, using the strategic lines as the necessary lever for action, within the framework of the identified values. Is necessary the organizational culture, individualized care, teamwork, fear management, patient empowerment, a mechanical restraint reduction, a therapeutic relationship and the illness stigma resistance, treated cohesively and globally.
ca
dc.format.extent
376 p.
ca
dc.publisher
Universitat de Lleida
dc.rights.license
L'accés als continguts d'aquesta tesi queda condicionat a l'acceptació de les condicions d'ús establertes per la següent llicència Creative Commons: http://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/4.0/
ca
dc.rights.uri
http://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/4.0/
*
dc.source
TDX (Tesis Doctorals en Xarxa)
dc.subject
Humanització Assistencial
ca
dc.subject
Psiquiatria
ca
dc.subject
Hospitalització
ca
dc.subject
Humanización asistencial
ca
dc.subject
Psiquiatría
ca
dc.subject
Hospitalización
ca
dc.subject
Humanised care
ca
dc.subject
Psychiatric
ca
dc.subject
Hospitalization units
ca
dc.subject.other
Infermeria
ca
dc.title
Humanización asistencial en las unidades de hospitalización de agudos de psiquiatría: análisis desde la perspectiva de las personas con experiencia en salud mental, los cuidadores y profesionales
ca
dc.type
info:eu-repo/semantics/doctoralThesis
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion
dc.contributor.director
Escobar Bravo, Miguel Ángel
dc.contributor.director
Monistrol Ruano, Olga
dc.rights.accessLevel
info:eu-repo/semantics/openAccess