Universitat de Lleida. Departament de Ciències de l'Educació
Estudis de l’última dècada evidencien que la indagació científica té una presència incipient a l’Educació Primària, fet que proporciona escasses oportunitats pràctiques d’aprenentatge per als Docents en Formació Inicial (DFI). A més a més, alguns autors han manifestat les dificultats dels DFI en la implementació de la indagació científica a les aules escolars. En els darrers anys, la literatura ha proposat l’ús del vídeo com a una estratègia formativa eficaç per la formació dels futurs mestres, també en l’ensenyament de les ciències experimentals. L’interès principal de què parteix la present tesi doctoral per compendi de publicacions és promoure la indagació científica en els DFI dual a través del disseny, la implementació i l’anàlisi d’un procés formatiu basat en l’anàlisi en vídeo. L’experimentació d’aquest procés formatiu amb eines tecnològiques s’aborda a partir d’un estudi quasi experimental, amb un grup experimental, que participa del procés formatiu amb anàlisi de vídeo, i un grup de control, que segueix un procés formatiu sense l’ús de vídeos. A través d’una metodologia mixta, s’estudia si el procés formatiu promou la comprensió i la implementació de les habilitats científiques en la pràctica docent d’indagació científica dels DFI. Els resultats de l'aplicació de la Rúbrica d'Observació Tsang-Hester Revisada de Quinze Ítems (FIR-THOR) van confirmar la validesa i fiabilitat de l’instrument per avaluar les tres dimensions de l’ensenyament, l’Avaluació, la Gestió de l’aula i la Instrucció, mitjançant enregistraments de vídeo. D’altra banda, els resultats globals dels estudis empírics que conformen la tesi confirmen que el procés formatiu, centrat en l’anàlisi de vídeo, promou el coneixement de la indagació, així com la comprensió de les habilitats científiques que implica i la implementació d’aquestes en la pràctica docent dels DFI. Específicament, l’estudi suggereix una funció modeladora del vídeo, tot fomentant la transferibilitat d’esdeveniments docents a l'aula escolar. Aquesta tesi ha permès ampliar la literatura existent sobre les possibilitats i beneficis de l’anàlisi de vídeo en la pràctica docent, aplicada en l’àmbit de la didàctica de les ciències. L’estratègia didàctica emprada dona suport a la formació inicial de mestres per afavorir el desenvolupament d’indagacions i de les habilitats científiques implicades en les aules d’Educació Primària.
Estudios de la última década evidencian que la indagación científica tiene una incipiente presencia en la Educación Primaria, lo que proporciona escasas oportunidades prácticas de aprendizaje para los Docentes en Formación Inicial (DFI). Además, algunos autores han manifestado las dificultades de los DFI en la implementación de la indagación científica en las aulas escolares. En los últimos años, la literatura ha propuesto el uso del vídeo como una estrategia formativa eficaz para la formación de los futuros maestros, también en la enseñanza de las ciencias experimentales. El interés principal del que parte la presente tesis doctoral por compendio de publicaciones es promover la indagación científica en los DFI dual a través del diseño, la implementación y el análisis de un proceso formativo basado en el análisis en vídeo. La experimentación de este proceso formativo con herramientas tecnológicas se aborda a partir de un estudio casi experimental, con un grupo experimental, que participa del proceso formativo con análisis de vídeo, y un grupo de control, que sigue un proceso formativo sin el uso de vídeos. A través de una metodología mixta, se estudia si el proceso formativo promueve la comprensión y la implementación de las habilidades científicas en la práctica docente de indagación científica de los DFI. Los resultados de la aplicación de la Rúbrica de Observación Tsang-Hester Revisada de Quince Ítems (FIR-THOR) confirmaron la validez y fiabilidad del instrumento para evaluar las tres dimensiones de la enseñanza, la Evaluación, la Gestión del aula y la Instrucción, mediante grabaciones de vídeo. Por otra parte, los resultados globales de los estudios empíricos que conforman la tesis confirman que el proceso formativo, centrado en el análisis de vídeo, promueve el conocimiento de la indagación, así como la comprensión de las habilidades científicas que implica y la implementación de éstas en la práctica docente de los DFI. Específicamente, el estudio sugiere una función modeladora del vídeo, fomentando la transferibilidad de eventos docentes al aula escolar. Esta tesis ha permitido ampliar la literatura existente sobre las posibilidades y beneficios del análisis de vídeo en la práctica docente, aplicada en el ámbito de la didáctica de las ciencias. La estrategia didáctica empleada apoya la formación inicial de maestros para favorecer el desarrollo de indagaciones y de las habilidades científicas implicadas en las aulas de Educación Primaria.
Studies over the last decade show that scientific inquiry has an incipient presence in Primary Education, which provides few practical learning opportunities for preservice teachers (DFI). In addition, some authors have reported difficulties for DFIs in implementing scientific inquiry in school classrooms. In recent years, the literature has proposed the use of video as an effective training strategy for the education of prospective teachers, also in the instruction of experimental sciences. The main interest of this dissertation is to promote scientific inquiry in DFIs in a dual system through the design, implementation and analysis of a training process based on video analysis. The experimentation of this training process with technological tools is approached from a quasi-experimental study, with an experimental group, which participates in the training process with video analysis, and a control group, which follows a training process without the use of videos. Using a mixed methodology, it is studied whether the training process promotes the knowledge and implementation of scientific skills in the DFIs' scientific inquiry teaching practices. The results of the application of the Fifteen Items Revised Tsang-Hester Observation Rubric (FIR-THOR) confirmed the validity and reliability of the instrument for assessing the three dimensions of teaching, Assessment, Classroom Management, and Instruction, using video recordings. On the other hand, the overall results of the empirical studies that conform the thesis confirm that the formative process, centred on video analysis, promotes the knowledge of inquiry, as well as the understanding of the scientific skills involved and the implementation of these in the DFIs’ teaching practice. Specifically, the study suggests a modelling function of video, fostering the transferability of teaching events to the school classroom. This thesis has expanded the existing literature on the possibilities and benefits of video analysis in teaching practice, applied in the field of science education. The didactic strategy used supports the initial training of teachers to favour the development of the scientific inquiry and the skills involved in primary school classrooms.
Formació inicial de docents; Enregistraments en vídeo; Indagació científica; Formación preparatoria de docentes; Grabación en vídeo; Indagación científica; Preservice teacher education; Video recordings; Inquiry-based learning
378 - Higher education. Universities
Didàctica i Organització Escolar