Tourists go home: explorando el fenómeno de anti-turismo en la ciudad de Barcelona

dc.contributor
Universitat Rovira i Virgili. Departament de Gestió d'Empreses
dc.contributor.author
Biendicho Roch, Maria
dc.date.accessioned
2024-02-09T08:28:21Z
dc.date.issued
2024-01-08
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/10803/690008
dc.description.abstract
En moltes ciutats, el turisme ha començat a ser percebut pels residents com un problema important. Aquesta tesi se centra a analitzar el fenomen de l'anti-turisme a Barcelona, explorant els discursos i actes de rebuig al turisme. Una revisió exhaustiva de la literatura prèvia construïda al voltant de l'anti-turisme identifica mancances significatives, destacant la falta de comprensió de diferents aspectes de l'anti-turisme. Aquesta tesi va utilitzar dos tipus de dades. Primer, es va emprar una tècnica de dades innovadora: l'anàlisi de comentaris a notícies en línia. En total, es van examinar 6.916 comentaris a notícies sobre el turisme a Barcelona. Els resultats mostren discursos altament emocionals i descobreixen impactes negatius que els residents relacionen amb el turisme, classificats en nivells micro, meso i macro. També s'aborda la interacció entre mitjans i residents, observant com els residents responen als marcs mediàtics sobre la problemàtica del turisme. Segon, es van dur a terme entrevistes en profunditat i un grup focal amb residents organitzats en col·lectius en contra del turisme de la ciutat de Barcelona. En aquest cas, més enllà dels discursos sobre els impactes percebuts del turisme, també s'han explorat les actuacions i barreres del moviment anti-turisme.
ca
dc.description.abstract
En muchas ciudades, el turismo ha comenzado a ser percibido por los residentes como un problema importante. Esta tesis se centra en analizar el fenómeno del anti-turismo en Barcelona, explorando los discursos y actos de rechazo del turismo. Una revisión exhaustiva de la literatura previa construida alrededor del anti-turismo identifica lagunas significativas, destacando la falta de comprensión de diferentes aspectos del anti-turismo. Esta tesis utilizó dos tipos de datos. Primero, se empleó una técnica de datos novedosa: el análisis de comentarios a noticias en línea. En total, se examinaron 6.916 comentarios a noticias sobre el turismo en Barcelona. Los hallazgos muestran discursos altamente emocionales y descubren impactos negativos que los residentes relacionan con el turismo, clasificados en niveles micro, meso y macro. También se aborda la interacción entre medios y residentes, observando cómo los residentes responden a los framings mediáticos sobre la problemática del turismo. Segundo, se llevaron a cabo entrevistas en profundidad y un grupo focal con residentes organizados en colectivos en contra del turismo de la ciudad de Barcelona. En este caso, más allá de los discursos sobre los impactos percibidos del turismo, también se han explorado las actuaciones y barreras del movimiento anti-turismo.
ca
dc.description.abstract
In many cities, tourism has started to be perceived by residents as a significant problem. This thesis focuses on analysing the phenomenon of anti-tourism in Barcelona, exploring the discourses and acts of rejection towards tourism. A comprehensive review of the existing literature on anti-tourism identifies significant gaps, emphasizing the lack of understanding of various aspects of anti-tourism. This thesis utilized two types of data. First, a novel data technique was employed: the analysis of comments on online news articles. In total, 6.916 comments on news about tourism in Barcelona were examined. The findings reveal highly emotional discourses and uncover negative impacts that residents associate with tourism, classified at the micro, meso, and macro level. Additionally, the interaction between media and residents is addressed, observing how residents respond to media framings about the problems generated by tourism. Second, in-depth interviews and a focus group were conducted with residents organized in collectives against tourism in the city of Barcelona. In this case, beyond discourses on the perceived impacts of tourism, the actions and barriers of anti-tourism movement were also explored.
ca
dc.format.extent
398 p.
ca
dc.language.iso
spa
ca
dc.publisher
Universitat Rovira i Virgili
dc.rights.license
ADVERTIMENT. Tots els drets reservats. L'accés als continguts d'aquesta tesi doctoral i la seva utilització ha de respectar els drets de la persona autora. Pot ser utilitzada per a consulta o estudi personal, així com en activitats o materials d'investigació i docència en els termes establerts a l'art. 32 del Text Refós de la Llei de Propietat Intel·lectual (RDL 1/1996). Per altres utilitzacions es requereix l'autorització prèvia i expressa de la persona autora. En qualsevol cas, en la utilització dels seus continguts caldrà indicar de forma clara el nom i cognoms de la persona autora i el títol de la tesi doctoral. No s'autoritza la seva reproducció o altres formes d'explotació efectuades amb finalitats de lucre ni la seva comunicació pública des d'un lloc aliè al servei TDX. Tampoc s'autoritza la presentació del seu contingut en una finestra o marc aliè a TDX (framing). Aquesta reserva de drets afecta tant als continguts de la tesi com als seus resums i índexs.
ca
dc.source
TDX (Tesis Doctorals en Xarxa)
dc.subject
Anti-turisme
ca
dc.subject
Actituds
ca
dc.subject
Moviment social
ca
dc.subject
Anti-turismo
ca
dc.subject
Actitudes
ca
dc.subject
Movimiento social
ca
dc.subject
Anti-tourism
ca
dc.subject
Attitudes
ca
dc.subject
Social movement
ca
dc.subject.other
Ciències socials i jurídiques
ca
dc.title
Tourists go home: explorando el fenómeno de anti-turismo en la ciudad de Barcelona
ca
dc.type
info:eu-repo/semantics/doctoralThesis
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion
dc.subject.udc
36
ca
dc.subject.udc
65
ca
dc.contributor.director
Setó Pamies, Maria Dolores
dc.contributor.director
Papaoikonomou, Eleni
dc.embargo.terms
24 mesos
ca
dc.date.embargoEnd
2026-01-07T01:00:00Z
dc.rights.accessLevel
info:eu-repo/semantics/embargoedAccess


Documentos

Este documento contiene ficheros embargados hasta el dia 07-01-2026

Este ítem aparece en la(s) siguiente(s) colección(ones)