Effectiveness of two treatment components for fibromyalgia: cognitive restructuring and mindfulness combination, and pain neuroscience education

Author

Albajes, Klara ORCID

Director

Moix Queraltó, Joana

Date of defense

2023-04-11

Pages

201 p.



Doctorate programs

Universitat Autònoma de Barcelona. Programa de Doctorat en Psicologia de la Salut i de l'Esport

Abstract

Antecedents/Objectius. La fibromiàlgia és una malaltia molt prevalent (afecta el 2-4% de la població general). Les teràpies psicològiques per a la fibromiàlgia han anat evolucionant i continuen fent-ho, però hi ha evidències incongruents en relació a la seva eficàcia. Aquesta tesi pretén revisar en una primera fase l’eficàcia del tractament psicològic. A partir dels resultats de la revisió, en una segona fase es presenta un estudi dirigit a avaluar l’eficàcia de la combinació de reestructuració cognitiva i mindfulness, i en una tercera fase es presenta un estudi sobre l’avaluació de l’eficàcia d’una nova eina educativa en neurociència del dolor.Mètodes. A la primera fase, es va realitzar una revisió de 72 articles seleccionats sobre tractaments psicològics per a la fibromiàlgia. A la segona fase, es van reclutar 330 subjectes i se’ls va assignar aleatòriament (1:1:1) al tractament habitual, a un tractament multicomponent complet que incloïa reestructuració cognitiva i entrenament en mindfulness oa un tractament multicomponent sense reestructuració cognitiva ni entrenament en mindfulness. La tercera fase va constar de tres parts: 1) una anàlisi qualitativa d’un estudi d’eficàcia d’una nova eina d’educació en neurociència del dolor; 2) un estudi d’eficàcia de l’eina (escrita i vídeo); 3) una anàlisi de correlació entre els coneixements de neurociència del dolor dels pacients i el seu estat de salut. Resultats. A la primera fase, totes les intervencions psicològiques estudiades mostren millores en almenys una variable. La TCC i el mindfulnesstraining segueixen sent les intervencions més estudiades i els tractaments multicomponents continuen sent l’enfocament de moda. L’educació, present en diversos estudis, podria actuar com a variable mediadora. A la segona fase, la reestructuració cognitiva i l’entrenament en atenció plena inclosos en un tractament multicomponent han demostrat ser significativament eficaços en comparació amb un tractament multicomponent sense aquests dos components. A la tercera fase, es presenta una valoració general positiva de la nova eina educativa sobre neurociència del dolor, que demostra ser significativament eficaç tant en format escrit com en format de vídeo. A més, es demostra una correlació significativa entre els coneixements de neurociència del dolor dels pacients i el seu estat de salut. Conclusions. La reestructuració cognitiva, l’entrenament en mindfulness i l’educació en neurociència del dolor, tots inclosos en un tractament multicomponent, semblen ser eficaços per al tractament de la fibromiàlgia.


Antecedentes/Objetivos. La fibromialgia es una enfermedad muy prevalente (afecta al 2-4% de la población general). Las terapias psicológicas para lafibromialgia han ido evolucionando y continúan haciéndolo, pero existen evidencias incongruentes en relación a su eficacia. Esta tesis pretende en una primera fase revisar la eficacia del tratamiento psicológico. A partir de los resultados de la revisión, en una segunda fase se presenta un estudio dirigido a evaluar la eficacia de la combinación de reestructuración cognitiva y mindfulness, y en una tercera fase se presenta un estudio sobre la evaluación de la eficacia de una nueva herramienta educativa en neurociencia del dolor.Métodos. En la primera fase, se realizó una revisión de 72 artículos seleccionados sobre tratamientos psicológicos para la fibromialgia. En la segunda fase, se reclutaron 330 sujetos y se les asignó aleatoriamente (1:1:1) al tratamiento habitual, a un tratamiento multicomponente completo que incluía reestructuración cognitiva y entrenamiento en mindfulness o a un tratamiento multicomponente sin reestructuración cognitiva ni entrenamiento en mindfulness. La tercera fase constó de tres partes: 1) un análisis cualitativo de un estudio de eficacia de una nueva herramienta de educación en neurociencia del dolor; 2) un estudio de eficacia de la herramienta (escrita y en vídeo); 3) un análisis de correlación entre los conocimientos de neurociencia del dolor de los pacientes y su estado de salud.Resultados. En la primera fase, todas las intervenciones psicológicas estudiadas muestran mejoras en al menos una variable. La TCC y el mindfulnesstraining siguen siendo las intervenciones más estudiadas y los tratamientos multicomponente continúan siendo el enfoque de moda. La educación, presente en varios estudios, podría actuar como variable mediadora. En la segunda fase, la reestructuración cognitiva y el entrenamiento en atención plena incluidos en un tratamiento multicomponente han demostrado ser significativamente eficaces en comparación con un tratamiento multicomponente sin estos dos componentes. En la tercera fase, se presenta una valoración general positiva de la nueva herramienta educativa sobre neurociencia del dolor, que demuestra ser significativamente eficaz tanto en formato escrito como en formato de vídeo. Además, se demuestra una correlación significativa entre los conocimientos de neurociencia del dolor de los pacientes y su estado de salud.Conclusiones. La reestructuración cognitiva, el entrenamiento en mindfulness y la educación en neurociencia del dolor, todos ellos incluidos en un tratamiento multicomponente, parecen ser eficaces para el tratamiento de la fibromialgia.


Background/Objectives. Fibromyalgia is a highly prevalent disease (affecting 2-4% of general population). Psychological therapies for fibromyalgia have gradually evolved and continues to do so, but there is incongruous evidence in relation to effectiveness. This thesis aims in a first phase at reviewing psychological treatment effectiveness. Based on the review’s findings, a second phase presents a study aimed at evaluating the effectiveness of cognitive restructuring and mindfulness combination, and a third phase presents a study on evaluating the effectiveness of a new pain neuroscience education tool. Methods. In the first phase, a review of 72 selected articles about psychological treatments for fibromyalgia was conducted. In the second phase, 330 subjects were recruited and randomly allocated to (1:1:1) treatment-as-usual, to a complete multicomponent treatment including cognitive restructuring and mindfulness training or to a multicomponent treatment without cognitive restructuring and mindfulness training. Differences were then analysed. The third phase consisted of three parts:1) a qualitative analysis of a study of effectiveness of a new pain neuroscience education tool; 2) a study of effectiveness of the tool (written and video-based); 3) a correlation analysis between patients’ pain neuroscience knowledge and health status. Results. In the first phase, all the studied psychological interventions show improvements in at least one variable. CBT and mindfulness training remain the most studied interventions and multicomponent treatments continue to be the trend approach. Education, present in several studies, might act as a mediator variable. In the second phase, cognitive restructuring and mindfulness training included in a multi-component treatment are proven to be significantly effective when compared to a multi-component treatment without these two components. In the third phase, general positive feedback of the new pain neuroscience education tool is presented and shows to be significantly effective in both written and video-based formats. Moreover, a significant correlation between patients’ pain neuroscience knowledge and health status is demonstrated. Conclusions. Cognitive restructuring, mindfulness training, and pain neuroscience education, all included in a multicomponent treatment, seem to be effective for the treatment of fibromyalgia.

Keywords

Fibromiàlgia; Fibromialgia; Fibromyalgia; Intervencions psicològiques; Intervenciones psicológicas; Psychological interventions; Educació en neurociència del dolor; Educación en neurociencia del dolor; Pain neuroscience education

Subjects

0 - Basic concepts

Knowledge Area

Ciències de la Salut

Documents

kae1de1.pdf

12.32Mb

 

Rights

ADVERTIMENT. Tots els drets reservats. L'accés als continguts d'aquesta tesi doctoral i la seva utilització ha de respectar els drets de la persona autora. Pot ser utilitzada per a consulta o estudi personal, així com en activitats o materials d'investigació i docència en els termes establerts a l'art. 32 del Text Refós de la Llei de Propietat Intel·lectual (RDL 1/1996). Per altres utilitzacions es requereix l'autorització prèvia i expressa de la persona autora. En qualsevol cas, en la utilització dels seus continguts caldrà indicar de forma clara el nom i cognoms de la persona autora i el títol de la tesi doctoral. No s'autoritza la seva reproducció o altres formes d'explotació efectuades amb finalitats de lucre ni la seva comunicació pública des d'un lloc aliè al servei TDX. Tampoc s'autoritza la presentació del seu contingut en una finestra o marc aliè a TDX (framing). Aquesta reserva de drets afecta tant als continguts de la tesi com als seus resums i índexs.

This item appears in the following Collection(s)