Desarrollo de competencias de inteligencia emocional (IE) en el perfil profesional de la ingeniería civil

Autor/a

Aguilar Villajos, Javier

Director/a

Pons Peregort, Olga

Fecha de defensa

2023-12-01

Páginas

195 p.



Departamento/Instituto

Universitat Politècnica de Catalunya. Departament d'Organització d'Empreses

Programa de doctorado

DOCTORAT EN ADMINISTRACIÓ I DIRECCIÓ D'EMPRESES (Pla 2012)

Resumen

(English) This research project is to discuss. contrast and demonstrate the need to influence the training and development of emotional intelligence competences in the civil engineering profile. as well as to propase a model for the assimilation and integration of competences within the framework of management functions and to analyse the relationship between the emotional intelligence of civil engineers in Spain and their leve! of professional satisfaction. Based on documentary research and semi-structured interviews with civil engineering professionals. the emotional intelligence competencies are identified and grouped according to the dimensions of Golemans model (1998). Subsequently. a questionnaire adapted from Bar-On's (1997) measurement instrument, the "Emotional Quotient lnventory" (EQ-i). is developed. The scope of the study focused on civil engineering professionals who are members of the association of civil engineers and technical engineers of public works throughout Spain. The methodological approach was quantitative and exploratory, with descriptive and correlational analyses. with surveys of 220 civil engineers. The main results show that there is a positive and significant relationship between emotional intelligence and professional satisfaction of the respondents, and that there are significant differences in their professional satisfaction according to the years of experience. Based on both the bibliographical study and the results obtained in the questionnaires. the relevance of El competences for the development of Civil Engineering is sustained. both for the people who practise it and for the organisations where they work and the social systems they impact with their work.


(Català) Aquesta tesi té per objecte discutir, contrastar i demostrar la necessitat d'incidir en la formació i el desenvolupament de les competéncies d'intel·ligéncia emocional en el perfil professional de l'enginyeria civil, així com proposar un model d'assimilació i integració de competéncies en el marc d'actuació de les funcions de gestió i analitzar la relació entre la lntel·ligéncia emocional deis Enginyers/es Civils d'Espanya amb el seu nivell de satisfacció professional. A partir d'una recerca documental i entrevistes semiestructurades a professionals de l'enginyeria civil aplicant el métode Delphi s'identifiquen i s'agrupen les competéncies d'intel·ligéncia emocional segons les dimensions de Goleman (1998). Posteriorment, es confecciona un qüestionari adaptat a partir de l'instrument de mesura de Bar-on (1007) L'àmbit d'actuació es centra en els professionals de l'enginyeria civil col·legiats al col·legi dEnginyers civils i Enginyers tècnics d'obres públiques a tot l'àmbit nacional. L'enfocament metodológic va ser qualitatiu i quantitatiu exploratori, amb analisis descriptives i correlacionals, amb enquestes a 220 enginyers/es civils. Els resultats principals mostren que hi ha una relació positiva i significativa entre la IE i la satisfacció professional dels enquestats, i que hi ha diferències significatives en la seva satisfacció professional segons els anys d'experiència. En base, tant a l'estudi bibliografic com als resultats obtinguts als qüestionaris autoinformes s'obté la rellevancia que les competències de la IE suposen peral desenvolupament de l'enginyeria civil, tant pera les persones que l'exerceixen, com pera les organitzacions on treballen i els sistemes socials en que impacten la seva feina.


(Español) Esta tesis tiene por objeto discutir, contrastar y demostrar la necesidad de incidir en la formación y en el desarrollo de las competencias de la inteligencia emocional en el perfil de la ingeniería civil; así como proponer un modelo de asimilación e integración de competencias en el marco de actuación de las funciones de gestión y analizar la relación entre la inteligencia emocional de los Ingenieros/as Civiles de España, con su nivel de satisfacción profesional. A partir de una investigación empírica y de entrevistas semiestructuradas a profesionales de la ingeniería civil se identifican y agrupan las competencias de la Inteligencia Emocional (IE) en base a las dimensiones del modelo de Goleman (1998). Posteriormente, se confecciona un cuestionario adaptado a partir del instrumento de medición de Bar-On (1997) el Inventario de cociente emocional (EQ-i). El ámbito de actuación se centra en los profesionales de la Ingeniería Civil colegiados en el colegio de Ingenieros Civiles e Ingenieros Técnicos de Obras Públicas en todo el ámbito nacional. El enfoque metodológico fue cuantitativo y exploratorio, con análisis descriptivos y correlacionales, con encuestas a 220 Ingenieros/as Civiles. Los principales resultados muestran que existe una relación positiva y significativa entre la inteligencia emocional y la satisfacción profesional de los encuestados y que existen diferencias significativas en su satisfacción profesional según sus años de experiencia. En base, tanto al estudio bibliográfico como a los resultados obtenidos en los cuestionarios, se sostiene la relevancia que las competencias de la Inteligencia Emocional suponen para el desarrollo de la Ingeniería Civil, tanto para las personas que la ejercen, como para las organizaciones en donde trabajan y que impactan con su trabajo.

Materias

159.9 - Psicología; 624 - Ingeniería civil y de la construcción en general; 65 - Gestión y organización. Administración y dirección de empresas. Publicidad. Relaciones públicas. Medios de comunicación de masas

Área de conocimiento

Àrees temàtiques de la UPC::Economia i organització d'empreses; Àrees temàtiques de la UPC::Enginyeria civil

Documentos

Este documento contiene ficheros embargados hasta el dia 31-03-2025

Derechos

ADVERTIMENT. Tots els drets reservats. L'accés als continguts d'aquesta tesi doctoral i la seva utilització ha de respectar els drets de la persona autora. Pot ser utilitzada per a consulta o estudi personal, així com en activitats o materials d'investigació i docència en els termes establerts a l'art. 32 del Text Refós de la Llei de Propietat Intel·lectual (RDL 1/1996). Per altres utilitzacions es requereix l'autorització prèvia i expressa de la persona autora. En qualsevol cas, en la utilització dels seus continguts caldrà indicar de forma clara el nom i cognoms de la persona autora i el títol de la tesi doctoral. No s'autoritza la seva reproducció o altres formes d'explotació efectuades amb finalitats de lucre ni la seva comunicació pública des d'un lloc aliè al servei TDX. Tampoc s'autoritza la presentació del seu contingut en una finestra o marc aliè a TDX (framing). Aquesta reserva de drets afecta tant als continguts de la tesi com als seus resums i índexs.

Este ítem aparece en la(s) siguiente(s) colección(ones)