El cost efectiu dels serveis esportius prestats pels ajuntaments. Anàlisi comparativa dels municipis de Catalunya amb una població superior a 20.000 habitants

Author

Auré Calvet, Jesús

Director

Camps i Povill, Andreu

Date of defense

2023-06-09

Pages

307 p.



Department/Institute

Institut Nacional d'Educació Física de Catalunya (Lleida)

Abstract

L’any 2014 el Ministeri d’Economia i Hisenda va activar l’obligatorietat de calcular el cost efectiu dels serveis públics en l’àmbit de les entitats locals. La iniciativa, que va néixer amb uns criteris de càlcul comuns, pretenia imposar la rendició de comptes a uns municipis que no tenien les eines suficients, perquè la majoria no comptaven amb sistemes de comptabilitat analítica. Aquesta investigació fa una anàlisi comparativa dels costos efectius dels serveis esportius prestats pels ajuntaments catalans amb una població superior a 20.000 habitants amb l’objectiu d’avaluar les tendències de despesa majoritàries i les formes de gestió predominants, així com corroborar l’efectivitat de la mesura legal. També valora el grau de maduresa de la implantació d’indicadors de gestió en l’administració local i, finalment, identifica els punts dèbils de la metodologia emprada per a la determinació dels costos reals d’aquests serveis amb la intenció d’assolir una informació pública més útil.


En 2014 el Ministerio de Economía y Hacienda activó la obligatoriedad de calcular el coste efectivo de los servicios públicos en el ámbito de las entidades locales. La iniciativa, que nació con unos criterios de cálculo comunes, pretendía imponer la rendición de cuentas a unos municipios que carecían de herramientas suficientes, porque la mayoría no contaban con sistemas de contabilidad analítica. Esta investigación realiza un análisis comparativo de los costes efectivos de los servicios deportivos prestados por los ayuntamientos catalanes con una población superior a 20.000 habitantes con el objetivo de evaluar las tendencias de gasto mayoritarias y las formas de gestión predominantes, así como corroborar la efectividad de la medida legal. También valora el grado de madurez de la implantación de indicadores de gestión en la administración local y, por último, identifica los puntos débiles de la metodología empleada para la determinación de los costes reales de estos servicios con la intención de lograr una información pública más útil.


In 2014, the Ministry of Economy and Finance mandated local entities to calculate the effective cost of their public services. This initiative, grounded in uniform calculation criteria, aimed to foster accountability in municipalities, many of which lacked the necessary tools, such as analytical accounting systems. This study conducts a comparative analysis of the effective costs of sports services provided by Catalan councils serving populations exceeding 20,000 inhabitants. The research aims to evaluate predominant spending trends and management forms, and to verify the effectiveness of this legal measure. Additionally, it assesses the maturity of management indicator implementation within local administrations. Finally, the study identifies weaknesses in the methodology for determining the real costs of these services, with the goal of generating more useful public information.

Keywords

Cost efectiu; Serveis esportius; Indicadors de gestió; Coste efectivo; Servicios deportivos; Indicadores de gestión; Effective cost; Sports services; Management indicator

Subjects

338 - Economic situation. Economic policy. Management of the economy. Economic planning. Production. Services. Prices

Knowledge Area

Educació Física i Esportiva

Documents

Tjac1de1.pdf

3.250Mb

 

Rights

ADVERTIMENT. Tots els drets reservats. L'accés als continguts d'aquesta tesi doctoral i la seva utilització ha de respectar els drets de la persona autora. Pot ser utilitzada per a consulta o estudi personal, així com en activitats o materials d'investigació i docència en els termes establerts a l'art. 32 del Text Refós de la Llei de Propietat Intel·lectual (RDL 1/1996). Per altres utilitzacions es requereix l'autorització prèvia i expressa de la persona autora. En qualsevol cas, en la utilització dels seus continguts caldrà indicar de forma clara el nom i cognoms de la persona autora i el títol de la tesi doctoral. No s'autoritza la seva reproducció o altres formes d'explotació efectuades amb finalitats de lucre ni la seva comunicació pública des d'un lloc aliè al servei TDX. Tampoc s'autoritza la presentació del seu contingut en una finestra o marc aliè a TDX (framing). Aquesta reserva de drets afecta tant als continguts de la tesi com als seus resums i índexs.

This item appears in the following Collection(s)