Raons i maneres de pensar la Recerca Artística

dc.contributor
Universitat Autònoma de Barcelona. Departament de Filosofia
dc.contributor.author
Muñoz Camacho, Artur
dc.date.accessioned
2024-04-10T17:39:55Z
dc.date.available
2024-04-10T17:39:55Z
dc.date.issued
2023-05-29
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/10803/690530
dc.description.abstract
El present text parteix de la necessitat de facilitar la comprensió del terme Recerca Artística. Tot i que fa més de vint anys que en parlem i que hi ha ja una gran bibliografia al darrere, com a mínim en el panorama català, trobem múltiples pràctiques que s'autoidenifiquen com a Recerca Artística i que disten prou entre si com per parar-ne atenció. El meu objectiu en aquest text no serà el de distingir què és i que no és Recerca Artística sinó que, per una banda, profunditzaré en les circumstàncies de l'aparició del terme per tal que puguem entendre amb més facilitat la situació en la qual ens trobem. Això em portarà a la creació d'una mena de genealogia després d'haver-me preguntat per les raons per les quals parlem de Recerca Artística i que ens portarà a derivades econòmiques i epistemològiques. D'altra banda, construiré una eina teòrica que té la intenció tant de facilitar-nos la comprensió de la Recerca Artística com d'ajudar a les recercadores a encarar la seva recerca d'una forma més conscient. Per tal d'assolir aquest objectiu, em preguntaré per les formes amb les que hem comprès la pràctica de la Recerca Artística a través d'una revisió crítica de l'acosta-ment a Recerca sobre, per i en les arts de Borgdorff. La raó per la qual he escollit aquest text és perquè en el panorama català ha esdevingut un text fundacional i les recercadores s'hi refereixen constantment. El meu punt de vista és que totes les pràctiques que s'identifiquen com a Recerca Artística tenen raons sòlides per fer-ho. Tan sols cal que puguem taxonomitzar cada cas per tal de què tinguin sentit en cada un dels contextos possibles. El resultat final d'aquesta investigació cristalitzarà amb un relat sobre la Recerca Artística, en el qual veurem interrelacionats tots els factors i circumstàncies que ens han portat a aquesta situació, una mica complicada però de gran potencial per al debat sobre els modes de conèixer.
ca
dc.description.abstract
El presente texto parte de la necesidad de facilitar la comprensión del término Investigación Artística. A pesar de que hace yamás de veinte años que hablamos sobre ello y que hay una ámplia bibliografía al respecto, como mínimo en el panorama catalán, encontramos múltiples prácticas que se auto-idenifican como Investigación Artística y que distan bastante entre sí como para prestarles atención. Mi objetivo en este texto no será el de distinguir qué es y que no es Investigación Artística sino que, por un lado, profundizaré en las circunstancias de la aparición del término para que podamos entender con más facilidado la situación en la que nos encontramos. Esto me llevará a la creación de un tipo de genealogía después de haberme preguntado por las razones por las cuales hablamos de Investigación Artística y que nos llevará a derivadas económicas y epistemológicas. Por otro lado, construiré una herramienta teórica que tiene la intención, tanto de facilitarnos la comprensión de la Investigación Artística, como de ayudar a las investigadoras a dirigir su investigación de una forma más consciente. Para lograr este objetivo, me preguntaré por las formas con las que hemos comprendido la práctica de la Investigación Artística a través de una revisión crítica del texto el ‘debate de la investigación en las artes’ y de los planteamientos de investigación sobre, para y en a las artes de Borgdorff. La razón por la cual he escogido este texto es porque en el panorama catalán ha acontecido como texto fundacional al que las investigadoras se refieren constantemente. Mi punto de vista es que todas las prácticas que se identifican como Investigación Artística tienen razones sólidas para hacerlo. Sólo necesitamos poder taxonomitzar cada caso para que tenga sentido en cada uno de los contextos posibles. El resultado final de esta investigación cristalitzarà con un relato sobre la Investigación Artística, en el cual veremos interrelacionados todos los factores y circunstancias que nos han llevado a esta situación, un poco complicada pero de gran potencial para el debate sobre los modos de conocer.
ca
dc.description.abstract
This text is based on the necessity to facilitate the understanding of the term Artistic Research. Even though it's been more than 20 years since we speak about it, and there is already a considerable bibliography of the subject, at least in the Catalan panorama, there are multiple practices that self-identify as Artistic Research and that are enough different from each other to pay attention to them. My aim in this text will not be to distinguish between what is and what is not Artistic Research but, on one hand, to study in more detail the circumstances of the term emergence so we can easily understand the situation in what we find ourselves. This will lead me to the creation of a sort of Genealogy by asking myself why we are talking about Artistic Research and that will lead us to economic and epistemological derivatives. On the other hand, I will also build a theoretical tool that is intended both to make it easier for us to understand the artistic research and to help researchers approach their research in a more conscious way. In order to achieve this objective, I will ask myself how we have understood the practice of artistic research through a critical review of the Borgdorff approach of research on, for and in the arts. The reason I chose this text is because, in the Catalan panorama, it has become a foundational text that researchers constantly refer to. My approach is that all practices that identify themselves as Artistic Research have strong reasons to do so. We just need to taxonomize each case so that it makes sense in every possible context. The final result of this research will led us to a short story of Artistic Research, in which we will see all the factors and circumstances that have led us to this situation, a little complex but of great potential for the debate on different ways of knowing.
ca
dc.format.extent
344 p.
ca
dc.language.iso
cat
ca
dc.publisher
Universitat Autònoma de Barcelona
dc.rights.license
L'accés als continguts d'aquesta tesi queda condicionat a l'acceptació de les condicions d'ús establertes per la següent llicència Creative Commons: http://creativecommons.org/licenses/by-nc/4.0/
ca
dc.rights.uri
http://creativecommons.org/licenses/by-nc/4.0/
*
dc.source
TDX (Tesis Doctorals en Xarxa)
dc.subject
Recerca artística
ca
dc.subject
Capitalisme cognitiu
ca
dc.subject
Borgdorff
ca
dc.subject
Investigación artística
ca
dc.subject
Capitalismo cognitivo
ca
dc.subject
Artistic research
ca
dc.subject
Knowledge driven economy
ca
dc.subject.other
Ciències Humanes
ca
dc.title
Raons i maneres de pensar la Recerca Artística
ca
dc.type
info:eu-repo/semantics/doctoralThesis
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion
dc.subject.udc
00
ca
dc.contributor.authoremail
artur@arturmunoz.com
ca
dc.contributor.director
Costa Gómez, Tània
dc.contributor.director
Jaques Pi, Jessica Patrici
dc.embargo.terms
cap
ca
dc.rights.accessLevel
info:eu-repo/semantics/openAccess


Documents

amc1de1.pdf

6.549Mb PDF

This item appears in the following Collection(s)