Diseño y evaluación de una propuesta didáctica para el desarrollo de la competencia en alimentación en Educación Secundaria

dc.contributor
Universitat Rovira i Virgili. Departament de Bioquímica i Biotecnologia
dc.contributor.author
Luciáñez Sánchez, Gema
dc.date.accessioned
2024-04-11T09:42:25Z
dc.date.issued
2024-02-19
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/10803/690551
dc.description.abstract
Aquesta tesi doctoral sorgeix de la necessitat de millorar l’ensenyament-aprenentatge de l’alimentació i nutrició a les aules d’Educació Secundària. Per tal d’abordar aquesta necessitat, en primer lloc, s’analitza quina es la situació actual del procés d’ensenyament- aprenentatge de l’alimentació a les aules. Els resultats obtinguts demostren que l’educació nutricional mitjançant els llibres de text no està afavorint un aprenentatge significatiu ni el desenvolupament d’habilitats i competències en l’alumnat. A més, aquests coneixements no es tradueixen en l’adquisició d’hàbits saludables. Posteriorment, s’ha dissenyat Obesity, una proposta didàctica que pretén el desenvolupament de la competència en alimentació a Educació Secundària. L’objectiu principal es promoure l’adquisició de coneixements en alimentació i nutrició centrats en l’alumnat amb l’ajuda de recursos TIC. La implementació d’aquesta estratègia s’ha abordat mitjançant un estudi de cas a una aula de 3r d’ESO i ha permès realitzar una investigació evaluativa d’Obesity per la seva posterior optimització. Per l’avaluació de la proposta, s’han dissenyat qüestionaris d’avaluació de continguts pretest i postest quantitatius, això com qüestionaris de valoració de la proposta qualitatius. Els resultats mostren que Obesity és un recurs adequat per desenvolupar habilitats cognitives en l’alumnat i, per últim, per desenvolupar la competència en alimentació. Tanmateix, requereix modificacions i adaptacions que millorin els resultats i permetin adaptar-se a la nova legislació educativa LOMLOE. No obstant, aquest treball ha posat de manifest les dificultats que presenta l’ensenyament de l’alimentació a les aules, tant en l’àmbit educatiu com social, institucional i polític.
ca
dc.description.abstract
Esta tesis doctoral parte de la necesidad de mejorar la enseñanza-aprendizaje de la alimentación y nutrición en las aulas de Educación Secundaria. Para ello, en primer lugar, se analiza cuál es la situación actual del proceso de enseñanza-aprendizaje de la alimentación en las aulas. Los resultados obtenidos demuestran que la educación nutricional mediante los libros de texto no está favoreciendo un aprendizaje significativo ni el desarrollo de habilidades y competencias en el alumnado. Además, esos conocimientos no se traducen en la adquisición de hábitos saludables. Posteriormente, se ha diseñado Obesity, una propuesta didáctica que pretende el desarrollo de la competencia en alimentación en Educación Secundaria. El objetivo principal es promover la adquisición de conocimientos en alimentación y nutrición mediante el desarrollo de habilidades cognitivas. Para ello, se utilizarán metodologías centradas en el alumnado y apoyadas en recursos TIC. La implementación de esta estrategia se ha abordado mediante un estudio de caso en un aula de 3º de la ESO y ha permitido realizar una investigación evaluativa de Obesity para su posterior optimización. Para la evaluación de la propuesta se han diseñado cuestionarios de evaluación de contenidos pretest y postest cuantitativos, así como cuestionarios de valoración de la propuesta cualitativos. Los resultados señalan que Obesity es un recurso didáctico adecuado para desarrollar habilidades cognitivas en el alumnado y, en último término, para desarrollar la competencia en alimentación. Aun así, requiere modificaciones y adaptaciones que mejoren los resultados y permitan adaptarse a la nueva legislación educativa LOMLOE. No obstante, este trabajo ha puesto de manifiesto las dificultades que presenta la enseñanza de la alimentación en las aulas, tanto en el ámbito educativo como social, institucional y político.
ca
dc.description.abstract
This doctoral dissertation is based on the need to improve the teaching-learning of food and nutrition in Secondary Education. Firstly, the current situation of the teaching-learning process of nutrition is analyzed. The results obtained show that nutrition education through textbooks is not favoring meaningful learning or the development of skills and competences in students. Moreover, this knowledge does not translate into the acquisition of healthy habits. Subsequently, Obesity, a didactic proposal designed for the development of food competence in Secondary Education, has been designed. The main objective is to promote the acquisition of knowledge in food and nutrition through the development of cognitive skills. For this purpose, student-centered methodologies supported by ITC resources will be used. The implementation of this strategy has been approached through a case study in a 3rd ESO classroom and has allowed an evaluative research of Obesity for its subsequent optimization. For the evaluation of the proposal, quantitative pre-test and post-test content evaluation questionnaires were designed, as well as qualitative questionnaires for the evaluation of the proposal. The results indicate that Obesity is an adequate didactic resource to develop cognitive skills in students and, ultimately, to develop food competence. Even so, it requires modifications and adaptations that improve the results and allow it to adapt to the new educational legislation LOMLOE. However, this work has highlighted the difficulties of teaching food in the classroom, both educationally, socially, institutionally and politically.
ca
dc.format.extent
242 p.
ca
dc.language.iso
spa
ca
dc.publisher
Universitat Rovira i Virgili
dc.rights.license
ADVERTIMENT. Tots els drets reservats. L'accés als continguts d'aquesta tesi doctoral i la seva utilització ha de respectar els drets de la persona autora. Pot ser utilitzada per a consulta o estudi personal, així com en activitats o materials d'investigació i docència en els termes establerts a l'art. 32 del Text Refós de la Llei de Propietat Intel·lectual (RDL 1/1996). Per altres utilitzacions es requereix l'autorització prèvia i expressa de la persona autora. En qualsevol cas, en la utilització dels seus continguts caldrà indicar de forma clara el nom i cognoms de la persona autora i el títol de la tesi doctoral. No s'autoritza la seva reproducció o altres formes d'explotació efectuades amb finalitats de lucre ni la seva comunicació pública des d'un lloc aliè al servei TDX. Tampoc s'autoritza la presentació del seu contingut en una finestra o marc aliè a TDX (framing). Aquesta reserva de drets afecta tant als continguts de la tesi com als seus resums i índexs.
ca
dc.source
TDX (Tesis Doctorals en Xarxa)
dc.subject
Competència en alimentació
ca
dc.subject
Habilitats cognitives
ca
dc.subject
Educació Secundària
ca
dc.subject
Competencia en alimentación
ca
dc.subject
Habilidades cognitivas
ca
dc.subject
Educación Secundaria
ca
dc.subject
Food competence
ca
dc.subject
Cognitive skills
ca
dc.subject
Secondary education
ca
dc.subject.other
Ciències de la salut
ca
dc.title
Diseño y evaluación de una propuesta didáctica para el desarrollo de la competencia en alimentación en Educación Secundaria
ca
dc.type
info:eu-repo/semantics/doctoralThesis
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion
dc.subject.udc
371
ca
dc.subject.udc
373
ca
dc.subject.udc
57
ca
dc.subject.udc
663/664
ca
dc.contributor.director
Valls Bautista, Cristina
dc.contributor.director
Sole Llussa, Anna
dc.embargo.terms
12 mesos
ca
dc.date.embargoEnd
2025-02-18T01:00:00Z
dc.rights.accessLevel
info:eu-repo/semantics/embargoedAccess


Documentos

Este documento contiene ficheros embargados hasta el dia 18-02-2025

Este ítem aparece en la(s) siguiente(s) colección(ones)