Relación entre Personalidad, Estatus de Identidad, Sentido y Propósito en la Vida en solicitantes de Asilo

dc.contributor.author
Jamshidi, Samaneh
dc.date.accessioned
2024-04-23T08:52:32Z
dc.date.available
2024-04-23T08:52:32Z
dc.date.issued
2023-05-18
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/10803/690690
dc.description.abstract
La majoria de sol·licitants d’asil han experimentat reptes d’identitat en el seu periple envers una vida més digna. La literatura mostra que aquells que millor superen les dificultats s’identifiquen millor a sí mateixos i troben nous sentits i propòsits. Aquest estudi investiga la relació entre Personalitat, Identitat de l’Ego, i Sentit i Propòsit a la Vida. La mostra consistí en dos grups amb la mateixa llengua, cultura i religió: un vivia a l’Iran (n = 192, M = 29,10 anys) i l’altre a Berlín (n = 169, M = 29,02 anys) com a sol·licitant d’asil. Administrarem el NEO-FFI, la Mesura Objectiva dels Estatus d’Identitat de l’Ego (EOM-EIS-2), i els qüestionaris Sentit (MLQ) i Propòsit a la Vida (PIL). Els resultats mostraren que ambdós grups no es diferenciaven significativament en els seus perfils de personalitat, però sí en Difusió de la Identitat, Presencia de Sentit i Propòsit a la vida. Concloem que quan es dissenyen programes d’integració, si volem millorar la seva eficàcia, els psicòlegs han de considerar la personalitat per així poder empoderar als sol·licitants d’asil amb la finalitat d’aconseguir una identitat més saludable, i trobar nous sentits i propòsits en la nova societat d’acollida.
ca
dc.description.abstract
La mayoría de los solicitantes de asilo han tenido retos de identidad en su periplo hacia una vida más digna. La literatura muestra que aquellos que mejor superan las dificultades se identifican mejor a sí mismos y encuentran nuevos sentidos y propósitos. Este estudio investiga la relación entre Personalidad, Identidad del Ego, y Sentido y Propósito en la Vida. La muestra consistió en dos grupos con la misma lengua, cultura y religión: uno vivía en Irán (n = 192, M = 29,10 años) y otro en Berlín (n = 169, M = 29,02 años) como solicitante de asilo. Administramos el NEO-FFI, la Medida Objetiva de los Estatus de Identidad del Ego (EOM-EIS-2), y los cuestionarios Sentido (MLQ) y Propósito en la vida (PIL). Los resultados mostraron que ambos grupos no se diferenciaron significativamente en sus perfiles de personalidad, pero sí en Difusión de la Identidad, Presencia de Sentido y Propósito en la Vida. Concluimos que cuando se diseñan programas eficaces de integración, los psicólogos deben considerar la personalidad para así poder empoderar a los solicitantes de asilo con la finalidad de lograr una identidad más saludable, y hallar nuevos sentidos y propósitos en la nueva sociedad de acogida.
ca
dc.description.abstract
Most asylum seekers have experienced identity challenges in their journey towards a more dignified life. Research shows that those who better overcome difficulties are those who successfully identify themselves and find new meaning and purposes in life. This research investigates the relationship between Personality, Ego Identity Status, and Meaning and Purpose in Life. The sample consisted of two groups with the same language, culture and religion: One living in Iran (n = 192, M = 29,10 yrs.) and the other in Berlin (n = 169, M = 29,02 yrs.) as asylum seekers. We administered the NEO-FFI, the Objective Measure of Ego Identity Status (EOM-EIS-2), the Meaning in Life Questionnaire (MLQ) and the Purpose in Life (PIL) questionnaire. Results showed that both groups did not significantly differ on their personality profiles but they differed on Identity Foreclosure, Presence of Meaning and Purpose in Life. Moreover, in the asylum seekers, personality contributed to the prediction of certain identity statuses and meaning and purpose in life variables. We concluded that when it comes to designing successful integration programs, psychologists have to consider personality to empower asylum seekers to achieve a healthier identity, and to find new meanings and purposes in the host society.
ca
dc.format.extent
167 p.
ca
dc.language.iso
spa
ca
dc.publisher
Universitat Autònoma de Barcelona
dc.rights.license
ADVERTIMENT. Tots els drets reservats. L'accés als continguts d'aquesta tesi doctoral i la seva utilització ha de respectar els drets de la persona autora. Pot ser utilitzada per a consulta o estudi personal, així com en activitats o materials d'investigació i docència en els termes establerts a l'art. 32 del Text Refós de la Llei de Propietat Intel·lectual (RDL 1/1996). Per altres utilitzacions es requereix l'autorització prèvia i expressa de la persona autora. En qualsevol cas, en la utilització dels seus continguts caldrà indicar de forma clara el nom i cognoms de la persona autora i el títol de la tesi doctoral. No s'autoritza la seva reproducció o altres formes d'explotació efectuades amb finalitats de lucre ni la seva comunicació pública des d'un lloc aliè al servei TDX. Tampoc s'autoritza la presentació del seu contingut en una finestra o marc aliè a TDX (framing). Aquesta reserva de drets afecta tant als continguts de la tesi com als seus resums i índexs.
ca
dc.source
TDX (Tesis Doctorals en Xarxa)
dc.subject
Sol·licitant Asil
ca
dc.subject
Solicitante de Asilo
ca
dc.subject
Asylum Seeker
ca
dc.subject
Personalitat
ca
dc.subject
Personalidad
ca
dc.subject
Personality
ca
dc.subject
Sentit de la Vida
ca
dc.subject
Sentido de la Vida
ca
dc.subject
Meaning in Life
ca
dc.subject.other
Ciències Socials
ca
dc.title
Relación entre Personalidad, Estatus de Identidad, Sentido y Propósito en la Vida en solicitantes de Asilo
ca
dc.type
info:eu-repo/semantics/doctoralThesis
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion
dc.subject.udc
159.9
ca
dc.contributor.authoremail
jamshidi.samaneh@gmail.com
ca
dc.contributor.director
Gomà Freixanet, Montserrat
dc.embargo.terms
cap
ca
dc.rights.accessLevel
info:eu-repo/semantics/openAccess
dc.description.degree
Universitat Autònoma de Barcelona. Programa de Doctorat en Psicologia Clínica i de la Salut


Documentos

saja1de1.pdf

4.232Mb PDF

Este ítem aparece en la(s) siguiente(s) colección(ones)