Universitat Autònoma de Barcelona. Programa de Doctorat en Història Comparada, Política i Social
Aquesta tesi doctoral té com a objectiu analitzar l’imperialisme nord-americà i la seva política d’ingerència a Brasil durant els anys previs al cop d’estat civil-militar de 1964. Malgrat les promeses del govern de John F. Kennedy d’implementar Nation Building i de promoure desenvolupament en les nacions més endarrerides, l’arribada a la presidència de João Goulart i el creixement de tendències nacional-reformista suposaven un afront als interessos nord-americans. Per tant, és un estudi que examina com els EUA va reaccionar davant d’una amenaça a la seva hegemonia hemisfèrica, i quins mecanismes i quines estratègies va emprar per mantenir a Brasil sota la seva influència. Utilitzant investigacions prèvies i fonts ja conegudes a més de documentació nova, la qual ha sigut desclassificada en els últims anys, la proposta aquí és donar una altra perspectiva sobre l’actuació dels EUA. Com es veurà, la política nord-americana per a Brasil era desarticulada, irracional, temerària i provocava reaccions i conjuntures que portaven els fets cap a un punt de no retorn. Tanmateix, això no vol dir que l’imperialisme nord-americà no fos implacable. En aquest sentit, la decisió de recolzar un cop d’estat contra l’ordre democràtic en una nació aliada, no suposava cap mena de dubte per als oficials nord-americans, en Brasil i en Washington, si així podien aconseguir el seu objectiu.
Esta tesis doctoral tiene como objetivo analizar el imperialismo norteamericano y su política de injerencia en Brasil durante los años previos al golpe de estado civil-militar de 1964. A pesar de las promesas del gobierno de John F. Kennedy de implementar Nation Building y de promover desarrollo en las naciones más atrasadas, la llegada a la presidencia de João Goulart y el crecimiento de tendencias nacional-reformista suponían una afrenta a los intereses estadounidenses. Por tanto, es un estudio que examina cómo los EE.UU. reaccionó ante una amenaza a su hegemonía hemisférica, y qué mecanismos y estrategias empleó para mantener a Brasil bajo su influencia. Utilizando investigaciones previas y fuentes ya conocidas además de documentación nueva, que ha sido desclasificada en los últimos años, la propuesta aquí es dar otra perspectiva sobre la actuación de EE.UU. Como se verá, la política estadounidense para Brasil era desarticulada, irracional, temeraria i provocaba reacciones y coyunturas que llevaban los hechos hacia un punto de no retorno. Sin embargo, esto no significa que el imperialismo norteamericano no fuera implacable. En este sentido, la decisión de apoyar un golpe de estado contra el orden democrático en una nación aliada, no suponía ninguna duda para los oficiales estadounidenses, en Brasil y en Washington, si así podían alcanzar su objetivo.
This doctoral thesis aims to analyse United States' imperialism and its policy of interference in Brazil in the years leading up to the 1964 military coup d'état. Despite the John F. Kennedy government's pledges to implement Nation Building and to promote development in the most underdeveloped nations, João Goulart's coming to the presidency and the growth in popularity of nacional-reformista tendencies were a menace to U.S. interests. Therefore, this is a study that examines how the U.S. reacted to a threat against its hemispheric hegemony, and what mechanisms and strategies it employed to keep Brazil under its influence. Using previous investigations and already known sources in addition to new documentation, which has been declassified in recent years, the proposal here is to give another perspective on U.S. meddling. As it will become clear, the United States' policy for Brazil was disjointed, irrational, reckless and provoked reactions and conjunctures that led events to a point of no return. However, this does not mean that U.S. imperialism was not ruthless. In this regard, the decision to support a coup d'état against the democratic order in an allied nation caused no doubts for U.S. officials, in Brazil and Washington, if they could achieve their objective.
Ingerència EUA; Injerencia EE.UU.; Interference USA; Guerra Freda; Guerra Fría; Cold War; Brasil
94 - General history and by country
Ciències Humanes