L'estudi del Cost humà de la Guerra Civil a Catalunya: bases de dades, fonts documentals i línies d'investigació (1936-1944)

Author

Oliva i Llorens, Jordi

Director

Puigsech Farràs, Josep

Date of defense

2023-06-19

Pages

493 p.



Doctorate programs

Universitat Autònoma de Barcelona. Programa de Doctorat en Història Comparada, Política i Social

Abstract

Aquesta tesi presenta l’estudi del Cost humà de la Guerra Civil de 1936-1939 a Catalunya. Es centra en els àmbits de la mortalitat en acció de guerra, les morts en territori català de refugiats i desplaçats de guerra, i la mortalitat dels primers anys de l’exili a l’Estat francès, com a part d’una investigació molt més àmplia centrada en l’estudi de la mortalitat causada directament o indirectament per aquell conflicte. Cronològicament l’estudi abasta des del cop militar de juliol de 1936 fins a la tardor de 1944, en el context d’alliberament del territori francès durant la Segona Guerra Mundial. La investigació analitza, des del punt de vista quantitatiu i qualitatiu, quina va ser i quina repercussió va tenir aquella mortalitat, quin fou el seu comportament al llarg dels mesos que durà el conflicte i en l’inici de l’exili, i quines van ser les causes que provocaren aquelles morts en els àmbits d’estudi abordats. Així mateix, la tesi vol fer balanç d’una llarga trajectòria seguida durant gairebé trenta anys d’investigació i coordinació del projecte vinculat al Centre d’Història Contemporània de Catalunya, i dedicada únicament i exclusivament a la identificació i l’estudi de les víctimes d’aquella guerra. El tractament de les dades, els arxius, fonts i bibliografia per al seu estudi també conformen l’altra part rellevant d’aquesta aportació.


Esta tesis presenta el estudio del Coste humano de la Guerra Civil de 1936-1939 en Cataluña. Se centra en los ámbitos de la mortalidad en acción de guerra, las muertes en territorio catalán de refugiados y desplazados de guerra, y la mortalidad de los primeros años del exilio en el Estado francés, como parte de una investigación mucho más amplia centrada en el estudio de la mortalidad causada directa o indirectamente por ese conflicto. Cronológicamente el estudio abarca desde el golpe militar de julio de 1936 hasta otoño de 1944, en el contexto de la liberación del territorio francés durante la Segunda Guerra Mundial. La investigación analiza, desde el punto de vista cuantitativo y cualitativo, cuál fue y que repercusión tuvo aquella mortalidad, cuál fue su comportamiento a lo largo de los meses que duró el conflicto y en el exilio, y cuáles fueron las causas que provocaron aquellas muertes en los ámbitos de estudio tratados. Así mismo, la tesis quiere hacer balance de una larga trayectoria seguida durante casi treinta años de investigación y coordinación del proyecto vinculado al Centre d’Història Contemporània de Catalunya, y dedicada única y exclusivamente a la identificación y al estudio de las víctimas de aquella guerra. El tratamiento de los datos, los archivos, fuentes y bibliografía para su estudio también conforman la otra parte relevante de esta aportación.


This thesis presents the study of the Human Cost of the Civil War of 1936-1939 in Catalonia. It focuses on the areas of mortality in action of war, deaths in Catalan territory of refugees and displaced persons during the war, and mortality in the first years of exile in the French state, as part of a much broader research focused on the study of mortality caused directly or indirectly by that conflict. Chronologically, the study covers the period from the military coup of July 1936 to the autumn of 1944, in the context of the liberation of French territory during the Second World War. The research analyses, from a quantitative and qualitative point of view, which was the mortality rate and what repercussions it had, how it behaved during the months that the conflict lasted and in exile, and which were the causes that provoked those deaths in the areas of study dealt with. The thesis also aims to take stock of a long trajectory followed during almost thirty years of research and coordination of the project linked to the Centre d’Història Contemporània de Catalunya, and dedicated solely and exclusively to the identification and study of the victims of that war. The treatment of the data, archives, sources and bibliography for their study also make up the other relevant part of this contribution.

Keywords

Guerra Civil 1936-39; Civil War 1936-39; Mortalitat guerra; Mortalidad guerra; Mortality war

Subjects

93 - History. Auxiliary sciences of history. Local History

Knowledge Area

Ciències Humanes

Documents

joil1de1.pdf

4.514Mb

 

Rights

L'accés als continguts d'aquesta tesi queda condicionat a l'acceptació de les condicions d'ús establertes per la següent llicència Creative Commons: http://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/4.0/
L'accés als continguts d'aquesta tesi queda condicionat a l'acceptació de les condicions d'ús establertes per la següent llicència Creative Commons: http://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/4.0/

This item appears in the following Collection(s)