Anàlisi de l'impacte del càncer a partir d'un registre de tumors

dc.contributor
Universitat de Vic - Universitat Central de Catalunya. Facultat de Medicina
dc.contributor.author
Roura Poch, Pere
dc.date.accessioned
2024-05-16T07:49:33Z
dc.date.issued
2024-05-09
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/10803/690895
dc.description.abstract
La informació clínica i epidemiològica sobre el càncer interessa per descriure’n la seva etiologia, per assolir el diagnòstic de certesa i per millorar la supervivència dels malalts perquè els metges, els investigadors bàsics i clínics i els planificadors del sistema sanitari, però també els propis pacients, volen saber si es progressa contra la malaltia i com. Des de la segona meitat del segle XX, als Estats Units d’Amèrica i a Europa varen implantar-se els registres de càncer amb l’objectiu de recollir dades clíniques i epidemiològiques de la malaltia. Espanya i Catalunya disposen de registres poblacionals de càncer que cobreixen fins a un 25% i un 21% de la població, respectivament i de registres en diferents hospitals. S’ha analitzat la incidència, la mortalitat a un i a cinc anys del diagnòstic (i les seves tendències) i la supervivència per càncer observades a la comarca d’Osona entre els anys 2005 i 2020.
ca
dc.description.abstract
La información clínica y epidemiológica sobre el cáncer interesa para describir su etiología, para alcanzar el diagnóstico de certeza y para mejorar la supervivencia de los enfermos porqué los médicos, los investigadores básicos y clínicos y los planificadores del sistema sanitario, pero también los propios pacientes, quieren saber si se progresa contra la enfermedad y como. Desde la segunda mitad del Siglo XX, en los Estados Unidos y en Europa se implantaron los registros de cáncer con el objetivo de recoger datos clínicos y epidemiológicos de la enfermedad. España y Cataluña cuentan con registros poblacionales de cáncer que cubren un 25% i un 21% de la población, respectivamente, y de registros en distintos hospitales. Se ha analizado la incidencia, la mortalidad a uno y a cinco años del diagnóstico (y sus tendencias) y la supervivencia por cáncer observadas en la comarca de Osona entre los años 2005 y 2020.
ca
dc.description.abstract
Clinical and epidemiological data about cancer is of interest to describe its aetiology, to reach a diagnosis of certainty and to improve the survival of patients because doctors, basic and clinical researchers and health system planners, but also the patients themselves, they want to know if there is progress against the disease and how. Since the second half of the 20th century, cancer registries were implemented in the United States and in Europe with the aim of collecting clinical and epidemiological data on disease. Spain and Catalonia have population-based cancer registries that cover up to 25% and 21% of the population, respectively, and registries in different hospitals. Incidence rate, mortality at one and five years after diagnosis (and their trends) and survival due to cancer observed in Osona county between 2005 and 2020 have been analyzed.
ca
dc.format.extent
179 p.
ca
dc.language.iso
cat
ca
dc.publisher
Universitat de Vic - Universitat Central de Catalunya
CA
dc.rights.license
L'accés als continguts d'aquesta tesi queda condicionat a l'acceptació de les condicions d'ús establertes per la següent llicència Creative Commons: http://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/4.0/
ca
dc.rights.uri
http://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/4.0/
*
dc.source
TDX (Tesis Doctorals en Xarxa)
dc.subject
Càncer
ca
dc.subject
Càncer--Epidemiologia
ca
dc.subject
Mortalitat
ca
dc.subject
Supervivència
ca
dc.subject
Cohort study
ca
dc.subject
Mortality
ca
dc.subject
Survival
ca
dc.subject.other
Salut
ca
dc.title
Anàlisi de l'impacte del càncer a partir d'un registre de tumors
ca
dc.type
info:eu-repo/semantics/doctoralThesis
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion
dc.subject.udc
616
ca
dc.contributor.director
Román Dégano, Irene
dc.embargo.terms
12 mesos
ca
dc.date.embargoEnd
2025-05-09T02:00:00Z
dc.rights.accessLevel
info:eu-repo/semantics/embargoedAccess
dc.description.degree
Cures integrals i Serveis de salut
CA


Documents

This document contains embargoed files until 2025-05-09

This item appears in the following Collection(s)