Eliminacion de la transmision materno-infantil de VIH y Sifilis en continente americano

Author

Vargas Stevenson, Ingrid Cecilia

Director

Silva Dreyer, Ana Maria

Tutor

Puig Reixach, Maria Teresa

Date of defense

2023-07-10

Pages

197 p.



Doctorate programs

Universitat Autònoma de Barcelona. Programa de Doctorat en Metodologia de la Recerca Biomèdica i Salut Pública

Abstract

La Transmissió Materno-Infantil (TMI) del VIH passa quan una dona seropositiva transmet el VIH al seu fill durant l'embaràs, el treball de part i el part, o després del part a través de la lactància materna. En canvi, la TMI de sífilis passa una mare portadora del treponema pallidum transmet al seu fill només durant la gestació. L'objectiu d'aquest estudi és analitzar la implementació de les orientacions de l'OMS/OPS per a l'eliminació de la transmissió materno-infantil de VIH i sífilis als països del continent americà. Es va realitzar un disseny de tipus mixt, la primera etapa del qual va ser quantitativa a través d'un estudi de tipus ecològic per analitzar l'evolució de les TMI de VIH i sífilis; una segona part danàlisi de les declaracions de les orientacions de lOPS/OMS a les normatives de cada país i una tercera part, de tipus qualitativa amb lanàlisi del context local des de les perspectives dels professionals matrona. Dins dels resultats principals es destaca que l'evolució de la taxa de transmissió materno-infantil de VIH a la majoria dels països ha disminuït en el període estudiat, i per contra la taxa de transmissió materno-infantil de la sífilis ha augmentat en els països de Sud-amèrica en el període 2013-2019. La seva eliminació està associada a la classificació econòmica dels països, així com també la majoria de les orientacions declarades a les seves normatives. Tot i això, cap dels països amb classificació econòmica alta ha aconseguit la validació per a l'eliminació de la TMI de VIH i sífilis. L'anàlisi qualitativa mostra que els elements locals de cada país poden actuar com a facilitadors o obstacles per a l'eliminació de la transmissió materno-infantil del VIH i la sífilis, i que un dels principals reptes per als responsables de les polítiques de salut pública en aquest àmbit és adoptar un enfocament integral i multidisciplinari, tant en la construcció de normatives com en la seva implantació a cada territori, adaptada a les realitats subnacionals.


La Transmisión Materno-Infantil (TMI) del VIH ocurre cuando una mujer seropositiva transmite el VIH a su hijo durante el embarazo, el trabajo de parto y el parto, o después del parto a través de la lactancia materna. En cambio, la TMI de sífilis, ocurre una madre portadora del treponema pallidum transmite a su hijo sólo durante la gestación. El objetivo de este estudio es analizar la implementación de las orientaciones de la OMS/OPS para la eliminación de la transmisión materno-infantil de VIH y sífilis en los países del continente americano. Se realizó un diseño de tipo mixto, cuya primera etapa fue de tipo cuantitativa a través de un estudio de tipo ecológico para analizar la evolución de las TMI de VIH y sífilis; una segunda parte de análisis de las declaración de las orientaciones de la OPS /OMS en las normativas de cada país y una tercera parte, de tipo cualitativa con el análisis del contexto local desde las perspectivas de los profesionales matrona. Dentro de los resultados principales se destaca que la evolución de la tasa de transmisión materno-infantil de VIH en la mayoría de los países ha disminuido en el periodo estudiado, y por el contrario la tasa de transmisión materno-infantil de la sífilis ha aumentado en los países de Sudamérica en el periodo 2013-2019. Su eliminación está asociada a la clasificación económica de los países, así como también la mayoría de las orientaciones declaradas en sus normativas. Sin embargo, ninguno de los países con clasificación económica alta ha logrado la validación para la eliminación de la TMI de VIH y sífilis. A través del análisis cualitativo se analiza que los elementos locales de cada país pueden actuar como facilitadores u obstaculizadores para la eliminación de la transmisión materno-infantil de VIH y sífilis, y que una de los principales desafíos para quienes toman las decisiones en políticas públicas de salud respecto a esta materia, es realizar un abordaje integral, multidisciplinario, tanto en la construcción de las normativas como en ejecución de ellas en cada territorio, adaptadas a las realidades subnacionales.


Mother-to-Child Transmission (MTCT) of HIV occurs when an HIV-positive woman transmits HIV to her child during pregnancy, labor and delivery, or after delivery through breastfeeding. In contrast, congenital syphilis occurs when a mother carries treponema pallidum and transmits it to her child only during gestation. The objective of this study is to analyze the implementation of WHO/PAHO guidelines for the elimination of mother-to-child transmission of HIV and syphilis in the countries of the American continent. The first phase was quantitative through an ecological study to analyze the evolution of MTCT of HIV and syphilis; the second part was an analysis of the declaration of PAHO/WHO guidelines in the regulations of each country; and the third part was qualitative with the analysis of the local context from the perspectives of midwifery professionals. One of the main results is that the evolution of the rate of mother-to-child transmission of HIV in most countries has decreased in the period studied, and on the contrary, the rate of mother-to-child transmission of syphilis has increased in South American countries in the period 2013 - 2019. Its elimination is associated with the economic classification of the countries, as well as most of the guidelines stated in their regulations. However, none of the countries with high economic classification has achieved validation for the elimination of MTCT of HIV and syphilis. The qualitative analysis shows that local elements in each country can act as facilitators or obstacles to the elimination of mother-to-child transmission of HIV and syphilis, and that one of the main challenges for decision-makers in public health policies in this area is to take a comprehensive, multidisciplinary approach, both in the construction of regulations and in their implementation in each territory, adapted to subnational realities.

Keywords

Matern-infantil; Mother-to-child; Materno-infantil

Subjects

61 - Medical sciences; 618 - Gynaecology. Obstetrics

Knowledge Area

Ciències de la Salut

Documents

This document contains embargoed files until 2024-07-09

Rights

L'accés als continguts d'aquesta tesi queda condicionat a l'acceptació de les condicions d'ús establertes per la següent llicència Creative Commons: http://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/4.0/
L'accés als continguts d'aquesta tesi queda condicionat a l'acceptació de les condicions d'ús establertes per la següent llicència Creative Commons: http://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/4.0/

This item appears in the following Collection(s)