Universitat Autònoma de Barcelona. Programa de Doctorat en Ciència Política, Polítiques Públiques i Relacions Internacionals
Aquesta tesi investiga reformes de l'Estat del benestar per atendre necessitats de cura social. La pregunta de recerca principal és: com evolucionen els serveis de cura social pública en termes d'accés, finançament, condicions laborals i qualitat dins el context d'un Estat del benestar residual? L'Estat del benestar residual es refereix a serveis que es proporcionen com a xarxa de seguretat per a qui no té cap altre provisió disponible. Realitzo una examinació empírica de les normes formals i les pràctiques en infraestructures públiques de cura social per a la primera infància i per a la cura de llarga durada. A l'estudiar la implementació de serveis per a la infància, descobreixo que, malgrat una major institucionalització i universalització en les darreres dècades, encara són necessàries estratègies de selecció i condicionalitat per garantir un accés equitatiu en contextos d'oferta limitada. En el cas de la cura de llarga durada, amplio el concepte de l'Estat del benestar residual i el vincle amb l'organització dels serveis públics, les condicions laborals i la qualitat dels serveis.
Esta tesis investiga reformas del Estado del bienestar para cubrir necesidades de cuidado social. La pregunta de investigación principal es: ¿cómo evolucionan los servicios de cuidado social público en términos de acceso, financiación, condiciones laborales y calidad en un contexto de un Estado del bienestar residual? El Estado del bienestar residual se refiere a servicios que se ofrecen como red de seguridad para aquellos que no tienen ninguna otra provisión disponible. Realizo un examen empírico de las normas formales y las prácticas en infraestructuras públicas de cuidado social para la primera infancia y para el cuidado de larga duración. Al estudiar la implementación de los servicios para la infancia, descubro que, a pesar de una mayor institucionalización y universalización en las últimas décadas, aún son necesarias tácticas de selección y condicionalidad para garantizar el acceso equitativo en contextos de oferta escasa. En el caso del cuidado de larga duración, amplío el concepto de Estado del bienestar residual y lo asocio con la organización de los servicios públicos, las condiciones laborales y la calidad de los servicios.
This thesis investigates welfare state reforms designed to address social care needs. The guiding research question is: how do public social care services evolve in terms of access, financing, labour conditions, and quality within the context of a residual welfare state? A residual welfare state refers to services provided as a safety net for those lacking alternative provisions. I empirically examine the formal rules and practices within public social care infrastructures for Early Childhood Education and Care (ECEC) and Long-Term Care (LTC). In studying the implementation of ECEC services, I find that, despite increased institutionalisation and universalisation in recent decades, selection tactics and means-testing remain essential for ensuring equal access in contexts of limited supply. For LTC, I broaden the concept of the residual welfare state, linking it to the organization of public services, labour conditions, and service quality.
Cura social; Social care; Cuidado social; Estat del benestar; Welfare state; Estado del bienestar; Residual; Residuality; Residualidad
36 - Bienestar y problemas sociales. Trabajo social. Ayuda social. Vivienda. Seguros
Ciències Socials