Desplazamientos para la colocación del primer ataque en voleibol de alto nivel

Author

Llinàs Folch, Marc

Director

Buscà Safont Tria, Bernat

Codirector

Ureña Espa, Aurelio

Tutor

Buscà Safont Tria, Bernat

Date of defense

2024-05-03

Pages

199 p.



Department/Institute

Universitat Ramon Llull. Facultat de Psicologia, Ciències de l'Educació i l'Esport Blanquerna

Abstract

L’èxit del primer atac ha estat detectat com un factor que contribueix a la victòria en el voleibol modern. La figura del col·locador, com a responsable de la seva decisió, ha estat àmpliament estudiada. Les investigacions sobre la col·locació s’han centrat, fonamentalment, en la seva distribució i en la qualitat de la passada, i més recentment alguns treballs han abordat la relació entre l’àrea de col·locació i la disponibilitat del primer temps. Amb la voluntat d’evolucionar aquestes anàlisi, els objectius d’aquesta recerca van ser descriure els desplaçaments dels col·locadors d’alt nivell de les categories masculina i femenina, així com valorar els efectes de la rotació, de la distància recorreguda i de la direcció del desplaçament previ a la col·locació sobre el rendiment del primer atac i la seva construcció. Els resultats no van evidenciar cap efecte de la rotació, ni de les diferents localitzacions dels col·locadors a cada una d’elles, sobre el rendiment del primer atac. Tanmateix, sí que es van observar algunes adaptacions del desplaçament previ a la passada, en funció de la rotació i de la trajectòria del servei. En categoria masculina, tampoc es va detectar cap associació entre la distància recorreguda, ni la direcció del desplaçament previ a la col·locació, i l’èxit del primer atac. Per contra, les distàncies recorregudes i algunes direccions del desplaçament previ a la passada sí van aparèixer com a restriccions limitadores de la disponibilitat del primer temps, a la vegada que aquest es va mostrar associat a l’èxit del primer atac. En conclusió, aquests resultats van apuntar, aparentment, a que el rendiment dels col·locadors no es va veure afectat per les restriccions del joc, mentre que les col·locadores sí van semblar evidenciar limitacions del rendiment fruit dels seus efectes.


El éxito del primer ataque ha sido detectado como un factor que contribuye a la victoria en el voleibol moderno. La figura del colocador, como responsable de su decisión, ha sido ampliamente estudiada. Las investigaciones sobre la colocación se han centrado, fundamentalmente, en su distribución y en la calidad del pase y, más recientemente, algunos trabajos han abordado la relación entre el área de colocación y la disponibilidad del primer tiempo. Con la voluntad de evolucionar estos análisis, los objetivos de esta investigación fueron describir los desplazamientos de los colocadores de alto nivel de las categorías masculina y femenina, así como valorar los efectos de la rotación, de la distancia recorrida y de la dirección del desplazamiento previo a la colocación sobre el rendimiento del primer ataque y su construcción. Los resultados no evidenciaron ningún efecto de la rotación, ni de las diferentes localizaciones de los colocadores en cada una de ellas, sobre el rendimiento del primer ataque. Sin embargo, sí que se observaron algunas adaptaciones del desplazamiento previo al pase, en función de la rotación y de la trayectoria del saque. En categoría masculina, tampoco se detectó asociación alguna entre la distancia recorrida, ni la dirección del desplazamiento, y el éxito del primer ataque. Por el contrario, las distancias recorridas y algunas direcciones del desplazamiento previo a la colocación sí aparecieron como restricciones limitantes de la disponibilidad del primer tiempo en categoría femenina, a la vez que este último se mostró asociado al éxito del primer ataque. En conclusión, estos resultados apuntaron, aparentemente, a que el rendimiento de los colocadores por las restricciones propias del juego, mientras que las colocadoras sí parecieron evidenciar una limitación de su rendimiento fruto de sus efectos.


The first attack success has been detected as one of the factors that has a key contribution to the victory in modern volleyball. The setter, as responsible for this decision, has been studied broadly. The research about the set has mainly focused on the pass quality and distribution, and recently there have been several investigations on the relation between the setting area and the availability of the first tempo attack. Taking this into account, the goals of this research were to describe the displacements of the high-level setters (men and women) and to assess the effect of the rotation, the travelled distance, and the direction of the run before the set on the performance of the first attack and its construction. The results didn’t show any effect of the rotations and the location of the setters in each one of them on the first attack performance. Despite this fact, several adaptations of the run before the set were observed, depending on the rotation and the service trajectory. In men’s category, no association between the first attack success and the travelled distance nor the direction of the run before the set was detected. On the contrary, travelled distance and some directions of the setters’ run before the set appeared to be constraints that limited the first tempo attack availability in women’s category and, simultaneously, this last aspect seemed to be related with the first attack success. In conclusion, these results suggest that, apparently, the performance of the men setters was not affected by game related constraints. Women setters’ performance, on the other hand, seemed to be limited by some of these constraints.

Keywords

análisis del juego; rotación; desplazamientos; voleibol; colocación; side-out; ataque

Subjects

79 - Recreation. Entertainment. Games. Sport

Knowledge Area

Ciències socials, periodisme i documentació

Documents

Tesi_Marc_Llinas.pdf

1.754Mb

 

Rights

ADVERTIMENT. Tots els drets reservats. L'accés als continguts d'aquesta tesi doctoral i la seva utilització ha de respectar els drets de la persona autora. Pot ser utilitzada per a consulta o estudi personal, així com en activitats o materials d'investigació i docència en els termes establerts a l'art. 32 del Text Refós de la Llei de Propietat Intel·lectual (RDL 1/1996). Per altres utilitzacions es requereix l'autorització prèvia i expressa de la persona autora. En qualsevol cas, en la utilització dels seus continguts caldrà indicar de forma clara el nom i cognoms de la persona autora i el títol de la tesi doctoral. No s'autoritza la seva reproducció o altres formes d'explotació efectuades amb finalitats de lucre ni la seva comunicació pública des d'un lloc aliè al servei TDX. Tampoc s'autoritza la presentació del seu contingut en una finestra o marc aliè a TDX (framing). Aquesta reserva de drets afecta tant als continguts de la tesi com als seus resums i índexs.

This item appears in the following Collection(s)