Antoni Casanova Estorach (1847-1896), monografia i catàleg raonat

Author

Roig Pallarés, Aleix

Director

Carbonell Pallarés, Jorge Angel

Date of defense

2024-04-12

Pages

844 p.



Department/Institute

Universitat Rovira i Virgili. Departament d'Història i Història de l'Art

Abstract

Antoni Casanova Estorach (1847, Tortosa - 1896, París) va ser un deis pintors catalans més destacats del segle XIX. Nascut a Tortosa, en aquest municipi va viure els primers anys de la seva infantesa, posteriorment traslladant-se amb la seva família a Barcelona. El seu preco<;: talen! artístic va despertar !'interés deis mestres a l'escola, rebent unes primeres classes de dibuix graturtes al taller de Josep Planella (1804, Barcelona - 1890, Barcelona). Poc després, compaginaría aquestes lli<;:ons amb les impartides a La Llotja. Seguidament, el tortosí ampliaría els seus estudis a la madrilenya Real Academia de Bellas Artes de San Fernando. Després d'un breu retorn a Barcelona, el creador va obtenir una pensió que li va permetre instal·lar-se a Roma. A la Ciutat Eterna, !'artista es va inserir en el circuit comercial internacional que anhelava l'obtenció de petites obres de génere, sent aquestes creacions hereves deis tableautins popularitzats per Jean-Louis-Ernest Meissonier (1815, Lió - 1891, París), seguint també l'estela del pintor reusenc Mariá Fortuny i Marsal (1838, Reus - 1874, Roma). Dit aixó, ja a París !'artista es va especialitzar principalment en la pintura satírica anticlerical, en la qual es mostra una ámplia varietat de clergues en actituds cómiques. A la Ciutat de la Llum el catalá va esdevenir un paradigma d'éxit, tot compaginan! la creació de grans teles destinades a ser presentades als certámens amb les citades produccions de génere que es situaven entre les més ben pagades del seu temps. Finalment, el pintor va morir l'any 1896 després de sofrir diverses desgrácies personals.


Antoni Casanova Estorach (1847, Tortosa - 1896, París) fue uno de los pintores catalanes más destacados del siglo XIX. Nacido en Tortosa, en este municipio vivió los primeros años de su infancia, posteriormente trasladándose con su familia a Barcelona. Su precoz talento artístico despertó el interés de los maestros en la escuela, recibiendo unas primeras clases de dibujo gratuitas en el taller de Josep Planella (1804, Barcelona - 1890, Barcelona). Poco después, compaginaría estas lecciones con las impartidas en La Llotja. Seguidamente, el tortosino ampliaría sus estudios en la madrileña Real Academia de Bellas Artes de San Fernando. Tras un breve regreso a Barcelona,el creador obtuvo una pensión que le permitió instalarse en Roma. En la Ciudad Eterna, el artista se insertó en el circuito comercial internacional que ansiaba la obtención de pequeñas obras de género, siendo estas creaciones herederas de los tableautins popularizados por Jean-Louis-Ernest Meissonier (1815, Lyon - 1891, París), siguiendo también la estela del pintor reusense Mariano Fortuny y Marsal (1838, Reus - 1874, Roma). Dicho esto, ya en París el artista se especializó principalmente en la pintura satírica anticlerical, en la que se muestra una amplia variedad de clérigos en actitudes cómicas. En la Ciudad de la Luz el catalán se convirtió en un paradigma de éxito, compaginando la creación de grandes telas destinadas a ser presentadas a los certámenes con las citadas producciones de género que se situaban entre las mejor pagadas de su tiempo. Finalmente, el pintor murió en 1896 después de sufrir diversas desgracias personales.


Antoni Casanova Estorach (1847, Tortosa - 1896, Paris) was one of the most prominent Catalan painters of the 19th century. Born in Tortosa, he lived the first years of his childhood in this municipality, later moving with his family to Barcelona. His precocious artistic talen! sparked the interest of the teachers al school, and he received his first free drawing classes in the workshop of Josep Planella (1804, Barcelona - 1890, Barcelona). Shortly after, he would combine these lessons with !hose taught al La Llotja. Subsequently, he would expand his studies al the Real Academia de Bellas Artes de San Fernando in Madrid. After a brief return to Barcelona, creator obtained a pension that allowed him to settle in Rome. In the Eternal City, the artist entered the international commercial circuit that yearned to obtain small genre works, these creations being heirs of the tableautins popularized by Jean-Louis-Ernest Meissonier (1815, Lyon - 1891, Paris), following also the path of the Reus painter Mariano Fortuny y Marsal (1838, Reus - 1874, Rome). Already in Paris, the artist specialized mainly in satirical anticlerical painting, in which a wide variety of clerics are shown in comic altitudes. In the City of Light, the painter became a paradigm of success, combining the creation of large canvases destined to be presented al competitions with genre productions that were among the best paid of their time. Finally, the painter died in 1896 after suffering various personal misfortunes.

Keywords

pintura del segle XIX; pintura de gènere; fortunyisme; pintura de género; fortunyismo; 19th- Century painting; genre painting; fortunyism

Subjects

00 - Prolegomena. Fundamentals of knowledge and culture. Propaedeutics; 929 - Biographical studies

Knowledge Area

Arts i Humanitats

Documents

TESI Aleix Roig Pallarés.pdf

65.08Mb

 

Rights

ADVERTIMENT. Tots els drets reservats. L'accés als continguts d'aquesta tesi doctoral i la seva utilització ha de respectar els drets de la persona autora. Pot ser utilitzada per a consulta o estudi personal, així com en activitats o materials d'investigació i docència en els termes establerts a l'art. 32 del Text Refós de la Llei de Propietat Intel·lectual (RDL 1/1996). Per altres utilitzacions es requereix l'autorització prèvia i expressa de la persona autora. En qualsevol cas, en la utilització dels seus continguts caldrà indicar de forma clara el nom i cognoms de la persona autora i el títol de la tesi doctoral. No s'autoritza la seva reproducció o altres formes d'explotació efectuades amb finalitats de lucre ni la seva comunicació pública des d'un lloc aliè al servei TDX. Tampoc s'autoritza la presentació del seu contingut en una finestra o marc aliè a TDX (framing). Aquesta reserva de drets afecta tant als continguts de la tesi com als seus resums i índexs.

This item appears in the following Collection(s)