Universitat Rovira i Virgili. Departament de Pedagogia
Les Tecnologies Digitals (TD) emergeixen com una font enriquidora de recursos per optimitzar les pràctiques professionals en l'actualitat. En el context del Sistema d'Educació Superior, es destaca la importància que els educadors adquireixin formació en Competència Digital (CD) per aprofitar de manera efectiva les tecnologies a l'aula. Aquesta formació no només implica l'ús d'Eines Digitals, sinó també la capacitat de fomentar l'alfabetització digital entre els estudiants, preparant-los per fer front als reptes digitals de la societat contemporània. El propòsit d'aquesta investigació va ser definir el nivell de CD a partir de l'auto-percepció dels docents de la Universitat Nacional de Chimborazo, amb l'objectiu de dissenyar una proposta de pla de curs de formació que reforcés les seves habilitats digitals. La investigació va començar amb una anàlisi documental, es va implementar un Disseny Explicatiu Seqüencial. En l'etapa quantitativa, es va adoptar un enfocament descriptiu-correlacional, amb un disseny transversal no experimental; es va aplicar i validar l'instrument COM-DID, per mesurar el nivell de desenvolupament de la CD. En l'etapa qualitativa, es va dissenyar i validar una proposta formativa per reforçar els nivells de la CD. La validació es va realitzar mitjançant un judici d'experts que es va implementar amb un mètode Delphi, amb dues rondes d'iteració. La fiabilitat i validesa del constructe mesurat per COM-DID és adequada. S'observa un nivell "Mitjà" de CD en general en totes les dimensions avaluades. Les diferències significatives entre els grups suggereixen que els factors vinculats a les TD juguen un paper crucial en la configuració de la CD dels professors, el que recolza la necessitat de considerar específicament les variables de l'entorn educatiu de l'educació superior en dissenyar programes de desenvolupament professional per millorar la CDD.
Las Tecnologías Digitales (TD) surgen como una fuente enriquecedora de recursos para optimizar las prácticas profesionales en la actualidad. En el contexto del Sistema de Educación Superior, se destaca la importancia de que los educadores adquieran formación en Competencia Digital (CD) para aprovechar de manera efectiva las tecnologías en el aula. Esta formación no solo implica el uso de Herramientas Digitales, sino también la capacidad de fomentar la alfabetización digital entre los estudiantes, preparándolos para enfrentar los desafíos digitales de la sociedad contemporánea.Principio del formulario El propósito de esta investigación fue definir el nivel de CD a partir de la autopercepción de los docentes de la Universidad Nacional de Chimborazo, con el fin de diseñar una propuesta de plan de curso de capacitación que fortalezca sus habilidades digitales. La investigación inició con un análisis documental, se implementó un Diseño Explicativo Secuencial. En la etapa cuantitativa, se adoptó un enfoque descriptivo-correlacional, con un diseño transversal no experimental; se aplicó y validó el instrumento COM-DID, para medir el nivel de desarrollo de la CD. En la etapa cualitativa, se diseñó y validó una propuesta formativa para fortalecer los niveles de la CD. La validación se realizó mediante un juicio de expertos que se implementó con un método Delphi, con dos rondas de iteración. La confiabilidad y validez del constructo medido por COMDID es adecuado. Se observa un nivel "Medio" de CD en general en todas las dimensiones evaluadas. Las diferencias significativas entre los grupos sugieren que los factores vinculados a las TD desempeñan un papel crucial en la configuración de la CD de los profesores, que respalda la necesidad de considerar específicamente las variables del entorno educativo de la educación superior al diseñar programas de desarrollo profesional para mejorar la CDD
Digital Technologies (DT) emerge as an enriching source of resources to optimise professional practices today. In the context of the Higher Education System, the importance of educators acquiring training in Digital Competence (DC) to make effective use of technologies in the classroom is highlighted. This training involves not only the use of digital tools, but also the ability to foster digital literacy among students, preparing them to face the digital challenges of contemporary society. The purpose of this research was to define the DC level based on the self-perception of teachers at the Universidad Nacional de Chimborazo design a proposal for a training course plan to strengthen their digital skills. The research began with a documentary analysis, and an Explanatory Sequential Design was implemented. In the quantitative stage, a descriptive-correlational approach was adopted, with a non-experimental cross-sectional design; the COM-DID instrument was applied and validated to measure the level of DC development. In the qualitative stage, a training proposal was designed and validated to strengthen the levels of DC. The validation was carried out by means of an expert judgement implemented with a Delphi method, with two rounds of iteration. The reliability and validity of the construct measured by COMDID is adequate. A "Middle" level of DC observed overall in all dimensions assessed. Significant differences between the groups suggest that factors linked to TD play a crucial role in shaping teachers' DC, which supports the need to consider specifically the variables of the higher education educational environment when designing professional development programmes to enhance CDD.
Competència Digital; TIC; Formació del Professorat; Formación del Profesorado; Digital Competence; ICT; Teacher Training
004 - Computer science; 3 - Social Sciences; 378 - Higher education. Universities; 62 - Engineering
Ciències Socials i Jurídiques
ADVERTIMENT. Tots els drets reservats. L'accés als continguts d'aquesta tesi doctoral i la seva utilització ha de respectar els drets de la persona autora. Pot ser utilitzada per a consulta o estudi personal, així com en activitats o materials d'investigació i docència en els termes establerts a l'art. 32 del Text Refós de la Llei de Propietat Intel·lectual (RDL 1/1996). Per altres utilitzacions es requereix l'autorització prèvia i expressa de la persona autora. En qualsevol cas, en la utilització dels seus continguts caldrà indicar de forma clara el nom i cognoms de la persona autora i el títol de la tesi doctoral. No s'autoritza la seva reproducció o altres formes d'explotació efectuades amb finalitats de lucre ni la seva comunicació pública des d'un lloc aliè al servei TDX. Tampoc s'autoritza la presentació del seu contingut en una finestra o marc aliè a TDX (framing). Aquesta reserva de drets afecta tant als continguts de la tesi com als seus resums i índexs.
Departament de Pedagogia [134]