'Este singular ynstrumento' Administrative documentation about clarinet in the Royal Palace Chapel

Author

Moliner Carbó, Carlos Alberto

Director

Cortès, Francesc

Tutor

Cortès, Francesc

Date of defense

2023-11-27

Pages

3330 p.



Doctorate programs

Universitat Autònoma de Barcelona. Programa de Doctorat en Història de l'Art i Musicologia

Abstract

Entre 1815 i el 1931 dotze clarinetistes van servir a la Reial Capilla de Madrid. D'entre els documents custodiats a l'Archivo General de Palacio s'han localitzat i transcrit un nombre significatiu d'aquells que guarden relació amb aquests músics; expedients personals, expedients d'oposició, reglaments, nòmines, decrets, llistats de plantilles, etc... per tal de poder recrear cronològicament la vida quotidiana d'aquests músics dins la institució i estudiar la influència que els esdeveniments polítics del segle XIX tingueren en ells i en la mateixa Reial Capilla. La documentació localitzada, transcrita i estudiada és essencialment administrativa i ens permet conèixer una faceta, fins al moment, poc estudiada de la vida dels músics de la Reial Capilla durant el segle XIX i el principi del segle XX.


Entre 1815 y 1931 doce clarinetistas prestaron servicio en la Real Capilla de Madrid. De entre los documentos custodiados en el Archivo General de Palacio se han localizado y transcrito un buen número de aquellos que guardan relación con estos músicos; expedientes personales, expedientes de oposición, reglamentos, nóminas, decretos, listados de plantillas, etc... para poder recrear cronológicamente la vida cotidiana de estos músicos dentro de la institución y la influencia que los acontecimientos políticos del siglo XIX español tuvieron en ellos y en la propia Real Capilla. La documentación localizada, trascrita y estudiada es esencialmente administrativa y nos permite verter algo de luz sobre una faceta, hasta el momento, poco estudiada de la vida de los músicos de la Real Capilla de Palacio en el siglo XIX e inicios del siglo XX.


Between 1815 and 1931 twelve clarinettists served in the Real Capilla in Madrid. From among the documents held in the General Palace Archive, a good number of those relating to these musicians have been located and transcribed: personal files, competition files, regulations, pay slips, decrees, staff lists, etc... in order to recreate chronologically the daily life of these musicians within the institution and the influence that the political events of the 19th century in Spain had on them and on the Real Capilla. The documentation located, transcribed and studied is basically administrative paperwork and allows us to provide some light on a very unknown aspect of life of the musicians of the Real Capilla de Palacio in the 19th century and the beginning of the 20th century.

Keywords

Clarinet; Clarinet; Clarinete; Reial capilla; Chapel royale; Real capilla; Segle xix; Xix century; Siglo xix

Subjects

78 - Music

Knowledge Area

Ciències Humanes

Documents

cmc1de1.pdf

14.47Mb

 

Rights

ADVERTIMENT. Tots els drets reservats. L'accés als continguts d'aquesta tesi doctoral i la seva utilització ha de respectar els drets de la persona autora. Pot ser utilitzada per a consulta o estudi personal així com en activitats o materials d'investigació i docència en els termes establerts a l'art. 32 del Text Refós de la Llei de Propietat Intel·lectual (RDL 1/1996). Per altres utilitzacions es requereix l'autorització prèvia i expressa de la persona autora. En qualsevol cas en la utilització dels seus continguts caldrà indicar de forma clara el nom i cognoms de la persona autora i el títol de la tesi doctoral. No s'autoritza la seva reproducció o altres formes d'explotació efectuades amb finalitats de lucre ni la seva comunicació pública des d'un lloc aliè al servei TDX. Tampoc s'autoritza la presentació del seu contingut en una finestra o marc aliè a TDX (framing). Aquesta reserva de drets afecta tant als continguts de la tesi com als seus resums i índexs.

This item appears in the following Collection(s)