Universitat Autònoma de Barcelona. Programa de Doctorat en Persona i Societat en el Món Contemporani
En el context del treball hoteler a Espanya, les cambreres de pis, que s'han organitzat en associacions conegudes com "les Kellys", protesten per l'excessiva externalització de serveis i la intensificació del treball de neteja. Diversos estudis han donat compte del fenomen a partir de caracteritzacions de les condicions de treball i les lluites i estratègies d'organització col·lectives de les Kellys que han ajudat a visibilitzar el moviment i la banda fosca del treball hoteler. Dins aquest context, aquest compendi ofereix una mirada alternativa a partir d'un enfocament socioespacial, analitzant els processos subjacents que han configurat un espai de treball particular com l'hoteler i identificant-ne els efectes. A partir d'un estudi de cas sobre les Kellys i el treball hoteler, es van desenvolupar tres articles que representen àmbits temàtics de resultats: Al primer article, a partir de la noció de dispositiu, plantegem com l'externalització i la subcontractació de treballadores generen un espai de treball que (in)visibilitza, és a dir, exclouen les cambreres de pis del seu antic règim de visibilitat per reintroduir-les d'altres maneres. Al segon article plantegem com el turisme de masses i les estratègies de gestió dels hotels configuren un espai de treball accelerat que produeix un cos vectoritzat, és a dir, un cos que s'adapta a ritmes variables, que es desborda i s'autogestiona a partir de fàrmacs i moviments accelerats. Al tercer article mostrem com les Kellys representen un agenciament col·lectiu que tracta de transformar la seva posició social dins dels hotels a partir de relacions de solidaritat i resistència que construeixen un perfil identitari que les reposiciona a l'espai social de l'hotel. A partir dels articles, la tesi ofereix un marc analític que explora forces i mecanismes que han transformat el lloc de treball de les cambreres de pis, analitzant-ne els efectes sobre les vivències subjectives i experiències socioespacials de les Kellys.
En el contexto del trabajo hotelero en España, las camareras de piso, que se han organizado en asociaciones conocidas como "las Kellys", protestan por la excesiva externalización de servicios y la intensificación del trabajo de limpieza. Varios estudios han dado cuenta del fenómeno a partir de caracterizaciones de las condiciones de trabajo y las luchas y estrategias de organización colectivas de las Kellys que han ayudado a visibilizar al movimiento y el lado oscuro del trabajo hotelero. Dentro de ese contexto, este compendio ofrece una mirada alternativa a partir de un enfoque socio espacial, analizando los procesos subyacentes que han configurado un espacio de trabajo particular como el hotelero e identificando los efectos de esa configuración socio espacial. A partir de un estudio de caso sobre las Kellys y el trabajo hotelero, se desarrollaron tres artículos a que representan ámbitos temáticos de resultados: En el primer artículo, a partir de la noción de dispositivo, planteamos cómo la externalización y la subcontratación de trabajadoras generan un espacio de trabajo que (in)visibiliza, es decir, excluyen a las camareras de piso de su antiguo régimen de visibilidad para reintroducirlas de otras formas. En el segundo artículo planteamos cómo el turismo de masas y las estrategias de gestión de los hoteles configuran un espacio de trabajo acelerado que produce un cuerpo vectorizado, es decir, un cuerpo que se adapta a ritmos variables, que se desborda y se autogestiona a partir de fármacos y movimientos acelerados. En el tercer artículo mostramos cómo las Kellys representan un agenciamiento colectivo que trata de transformar su posición social dentro de los hoteles a partir de relaciones de solidaridad y resistencia que construyen un perfil identitario que las reposiciona en el espacio social del hotel. A partir de los artículos, la tesis ofrece un marco analítico que explora fuerzas y mecanismos que han transformado el lugar de trabajo de las camareras de piso, analizando los efectos sobre las vivencias subjetivas y experiencias socio espaciales de las Kellys.
In the context of hotel work in Spain, the housekeepers, who have organized themselves into associations known as "the Kellys", protest the excessive outsourcing of services and the intensification of cleaning work. Several studies have given an account of the phenomenon based on characterizations of the working conditions and the struggles and collective organization strategies of the Kellys that have helped to make the movement and the dark side of hotel work visible. Within this context, this compendium offers an alternative look from a socio-spatial approach, analyzing the underlying processes that have configured a particular workspace such as the hotelier and identifying the effects of this socio-spatial configuration. Based on a case study on the Kellys and hotel work, three articles were developed that represent thematic areas of results: In the first article, based on the notion of device, we propose how the outsourcing and subcontracting of female workers generate a workspace that makes (in)visible, that is, they exclude the maids from their old regime of visibility to reintroduce them in other ways. In the second article, we discuss how mass tourism and hotel management strategies configure an accelerated workspace that produces a vectorized body, that is, a body that adapts to variable rhythms, that overflows and self-manages from of drugs and accelerated movements. In the third article we show how the Kellys represent a collective agency that tries to transform their social position within the hotels based on relations of solidarity and resistance that build an identity profile that repositions them in the social space of the hotel. Based on the articles, the thesis offers an analytical framework that explores forces and mechanisms that have transformed the workplace of housekeepers, analyzing the effects on the subjective experiences and socio-spatial experiences of the Kellys.
Treball invisible; Invisible work; Trabajo invisible; Intensificació del treball; Work intensification; Intensificación del trabajo; Vvències subjectives; Subjective experiences; Vivencias subjetivas
159.9 - Psicología; 316 - Sociología. Comunicación
Ciències Socials