dc.contributor.author
Bosch Navarro, Nil
dc.date.accessioned
2024-06-04T08:34:35Z
dc.date.issued
2023-12-19
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/10803/691295
dc.description.abstract
La present recerca de doctorat analitza la posició dels empresaris portuguesos i espanyols i els canvis realitzats en la legislació laboral, en el marc del procés d'integració europea, des d'una perspectiva comparativa entre les transicions cap a la democràcia i l'adhesió a les Comunitats (1974-1986). La tesi presenta les principals línies d'aquest procés de modificacions, en el qual la contradicció entre el capital i el treball, la lluita contra la crisi i la competència internacional van caracteritzar la incisiva resposta dels grups d'interès empresarials. Va ser una realitat amb múltiples facetes i angles, en què l'espai organitzatiu dels empresaris va passar per un procés de definició amb l'horitzó europeu, amb una elevada preocupació per defensar el seu programa nacional. És una història amb llums i ombres, que mostra la complexitat de la història de la integració europea dels dos països peninsulars.
dc.description.abstract
La presente investigación de doctorado analiza el posicionamiento de los empresarios portugueses y españoles alrededor de los cambios efectuadas en la legislación sobre el trabajo, ante el proceso de integración europea, en una perspectiva comparada entre las transiciones a la democracia y la adhesión a las Comunidades (1974-1986). La disertación presenta las principales líneas de este proceso de mudanzas, en el que la contradicción entre capital y trabajo, la lucha contra la crisis y la competencia inetrancional caracterizaron la incisiva respuesta de los grupos de interés empresariales. Fue una realidad con múltiples facetas y ángulos, en que el espacio organizativo de los empresarios tuvo que pasar por un proceso de definición con el horizonte europeo, mas con una elevada preocupación en la defensa de su programa nacional. Es una historia con luces y sombras, que muestra la complejidad de la historia de la integración europea de los dos países peninsulares.
dc.description.abstract
The present doctoral research analyzes the positioning of Portuguese and Spanish businessmen regarding the changes made in labor legislation in the context of European integration, from a comparative perspective between the transitions to democracy and the accession to the Communities (1974-1986). The dissertation presents the main lines of this process of changes, in which the contradiction between capital and labor, the struggle against the crisis, and international competition, characterized the incisive response of business interest groups. It was a reality with multiple facets and angles, in which the organizational space of businessmen had to undergo a process of definition within the European horizon, but with a strong concern for the defense of their national program. It is a story with lights and shadows, that shows the complexity of the history of European integration of the two Iberian countries.
dc.publisher
Universitat Autònoma de Barcelona
dc.rights.license
L'accés als continguts d'aquesta tesi queda condicionat a l'acceptació de les condicions d'ús establertes per la següent llicència Creative Commons: http://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/4.0/
dc.rights.uri
http://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/4.0/
dc.source
TDX (Tesis Doctorals en Xarxa)
dc.subject
Integració europea
dc.subject
European integration
dc.subject
Integración europea
dc.subject.other
Ciències Socials
dc.title
En el nombre de Europa. Los empresarios de España y Portugal y los cambios en la legislación laboral para entrar a las Comunidades Europeas (1974-1986)
dc.type
info:eu-repo/semantics/doctoralThesis
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion
dc.date.updated
2024-06-04T08:34:35Z
dc.contributor.director
Ysàs, Pere, 1955-
dc.contributor.tutor
Ysàs, Pere, 1955-
dc.embargo.terms
24 mesos
dc.date.embargoEnd
2025-12-18T01:00:00Z
dc.rights.accessLevel
info:eu-repo/semantics/embargoedAccess
dc.description.degree
Universitat Autònoma de Barcelona. Programa de Doctorat en Història Comparada, Política i Social