Intervenciones de enfermería para la prevención de las conductas suicidas

Author

Sufrate Sorzano, Teresa

Director

Molina, Fidel

Santolalla Arnedo, Iván

Date of defense

2024-05-24

Pages

179 p.



Department/Institute

Universitat de Lleida. Departament d'Infermeria

Abstract

Actualment, es registren aproximadament 800.000 morts al món per suïcidi cada any. Els factors que intervenen en el suïcidi són múltiples i d’índole diversa, abastant totes les esferes i àmbits de la persona des del pla psicològic, biològic, social o cultural, i que es poden associar a esdeveniments traumàtics o d’estrès. Les cures i l’abordatge per a la prevenció de la conducta suïcida requereixen un equip multidisciplinari de professionals. Aquesta tesi doctoral té com a objectiu contribuir al coneixement científic mitjançant l’anàlisi de les intervencions d’infermeria més eficaces per a la prevenció de la conducta suïcida. Es va començar analitzant les estratègies d’intervenció dels professionals d’infermeria en pacients amb risc suïcida específicament a la comunitat autònoma de la Rioja. Es va desenvolupar un protocol de recerca, es van identificar les intervencions més eficaces per a la prevenció de la conducta suïcida disponibles per als professionals sanitaris i es van determinar les intervencions d’infermeria presents a la taxonomia de la Classificació d’Intervencions d’Infermeria NIC. Posteriorment, es van descriure i comparar les intervencions descrites als plans de prevenció del suïcidi a les diferents províncies d’Espanya. Finalment, es van analitzar les intervencions recomanades per a la difusió segura i responsable de conductes suïcides als mitjans de comunicació amb fins preventius. Els resultats exposats en aquesta tesi doctoral suposen un gran avenç en la determinació d’intervencions eficaces per a la prevenció de la conducta suïcida gestionada a través dels professionals d’infermeria; es presenten com una eina potent dacció preventiva i millora de la qualitat de la salut mental a nivell global.


En la actualidad, se registran aproximadamente 800.000 muertes en el mundo por suicidio cada año. Los factores que intervienen en el suicidio son múltiples y de diversa índole, abarcando todas las esferas y ámbitos de la persona desde el plano psicológico, biológico, social o cultural, y que se pueden asociar a eventos traumáticos o de estrés. Los cuidados y abordaje para la prevención de la conducta suicida requieren un equipo multidisciplinar de profesionales. La presente tesis doctoral tiene como objetivo contribuir al conocimiento científico a través del análisis de las intervenciones de enfermería más eficaces para la prevención de la conducta suicida. Se comenzó analizando las estrategias de intervención de los profesionales de enfermería en pacientes con riesgo suicida específicamente en la Comunidad Autónoma de La Rioja. Se desarrolló un protocolo de investigación, se identificaron las intervenciones más eficaces para la prevención de la conducta suicida disponibles para los profesionales sanitarios y se determinaron las intervenciones de enfermería presentes en la taxonomía de la Clasificación de Intervenciones de Enfermería NIC. Posteriormente, se describieron y compararon las intervenciones descritas en los planes de prevención del suicidio en las diferentes provincias de España. Finalmente, se analizaron las intervenciones recomendadas para la difusión segura y responsable de conductas suicidas en los medios de comunicación con fines preventivos. Los resultados expuestos en la presente tesis doctoral suponen un gran avance en la determinación de intervenciones eficaces para la prevención de la conducta suicida gestionada a través de los profesionales de enfermería; se presentan como una herramienta potente de acción preventiva y mejora de la calidad de la salud mental a nivel global.


Currently, there are approximately 800,000 deaths worldwide due to suicide each year. The factors involved in suicide are multiple and diverse, covering all spheres and areas of the person from the psychological, biological, social or cultural level, and which can be associated with traumatic or stress events. Care and approach for the prevention of suicidal behavior require a multidisciplinary team of professionals. The objective of this doctoral thesis is to contribute to scientific knowledge through the analysis of the most effective nursing interventions for the prevention of suicidal behavior. We began by analyzing the intervention strategies of nursing professionals in patients at risk of suicide specifically in the Autonomous Community of La Rioja. A research protocol was developed, the most effective interventions for the prevention of suicidal behavior available to health professionals were identified, and the nursing interventions present in the taxonomy of the NIC Classification of Nursing Interventions were determined. Subsequently, the interventions described in the suicide prevention plans in the different provinces of Spain were described and compared. Finally, the recommended interventions for the safe and responsible dissemination of suicidal behaviors in the media for preventive purposes were analyzed. The results presented in this doctoral thesis represent a great advance in determining effective interventions for the prevention of suicidal behavior managed through nursing professionals; They are presented as a powerful tool for preventive action and improvement of the quality of mental health at a global level.

Keywords

Salut mental; Süicidi; Infermeria; Salud mental; Suicidio; Enfermería; Mental health; Suicide; Nursing

Subjects

614 - Public health and hygiene. Accident prevention

Knowledge Area

Infermeria

Documents

Ttss1de1.pdf

13.38Mb

 

Rights

ADVERTIMENT. Tots els drets reservats. L'accés als continguts d'aquesta tesi doctoral i la seva utilització ha de respectar els drets de la persona autora. Pot ser utilitzada per a consulta o estudi personal, així com en activitats o materials d'investigació i docència en els termes establerts a l'art. 32 del Text Refós de la Llei de Propietat Intel·lectual (RDL 1/1996). Per altres utilitzacions es requereix l'autorització prèvia i expressa de la persona autora. En qualsevol cas, en la utilització dels seus continguts caldrà indicar de forma clara el nom i cognoms de la persona autora i el títol de la tesi doctoral. No s'autoritza la seva reproducció o altres formes d'explotació efectuades amb finalitats de lucre ni la seva comunicació pública des d'un lloc aliè al servei TDX. Tampoc s'autoritza la presentació del seu contingut en una finestra o marc aliè a TDX (framing). Aquesta reserva de drets afecta tant als continguts de la tesi com als seus resums i índexs.

This item appears in the following Collection(s)