Efectividad de un programa de Educación en Ciencias del Dolor para estudiantes de Educación Secundaria Obligatoria

Author

Menés Fernández, Laura

Director

Salvat Salvat, María Isabel

Adillón Camón, Cristina

Date of defense

2024-05-31

Pages

294 p.



Department/Institute

Universitat Rovira i Virgili. Departament de Medicina i Cirurgia

Abstract

El dolor crònic en la infància és un problema prevalent que arriba a afectar al voltant del 30% dels joves d'entre 8 i 16 anys. Aquesta condició té un impacte negatiu en la vida dels joves afectant la seva qualitat de vida, el seu funcionament físic, psicològic i social. En els últims anys, l'Educació en Dolor s'ha presentat com una estratègia prometedora per a millorar la conceptualització del dolor i reduir les conductes desadaptatives relacionades amb el dolor en nens i adolescents. L'objectiu general d'aquesta tesi és analitzar l'efectivitat del programa d'Educació en Ciències del Dolor Learning Pain en la millora de la conceptualització del dolor en nens d'entre 11 i 13 anys, matriculats en primer curs d'Educació Secundària Obligatòria (ESO). Es va realitzar un assaig clínic controlat aleatoritzat amb grups paral·lels a simple cec. Es van aleatoritzar als cinc instituts que van participar en l'estudi en dos grups: el grup experimental i el control. El grup experimental va realitzar la intervenció en Educació en Ciències del Dolor a través del programa específic Learning Pain. El grup control únicament va realitzar les valoracions de l'estudi. Tots dos grups van ser avaluats mitjançant una valoració inicial i valoracions de seguiment al cap d'1 mes (curt termini), als 7 mesos (mitjà termini) i als 13 mesos (llarg termini).


El dolor crónico en la infancia es un problema prevalente que llega a afectar alrededor del 30% de los jóvenes de entre 8 y 16 años. Esta condición tiene un impacto negativo en la vida de los jóvenes afectando a su calidad de vida, su funcionamiento físico, psicológico y social. En los últimos años, la Educación en Dolor se ha presentado como una estrategia prometedora para mejorar la conceptualización del dolor y reducir las conductas desadaptativas relacionadas con el dolor en niños y adolescentes. El objetivo general de esta tesis es analizar la efectividad del programa de Educación en Ciencias del Dolor Learning Pain en la mejora de la conceptualización del dolor en niños de entre 11 y 13 años, matriculados en primer curso de Educación Secundaria Obligatoria (ESO). Se realizó un ensayo clínico controlado aleatorizado con grupos paralelos a simple ciego. Se aleatorizaron a los cinco institutos que participaron en el estudio en dos grupos: el grupo experimental y el control. El grupo experimental realizó la intervención en Educación en Ciencias del Dolor a través del programa específico Learning Pain. El grupo control únicamente realizó las valoraciones del estudio.


Chronic pain in childhood is a prevalent problem that comes to affect about 30% of young people aged 8 to 16 years. This condition has a negative impact on the lives of young people affecting their quality of life, physical, psychological and social functioning. In recent years, Pain Education has been presented as a promising strategy to improve the conceptualization of pain and to reduce maladaptive pain-related behaviors in children and teenagers. The general objective of this thesis is to analyze the effectiveness of the Pain Science Education program Learning Pain in improving the conceptualization of pain in children between 11 and 13 years old, enrolled in the first year of Obligatory Secondary Education (ESO). A randomized controlled clinical trial with single-blind parallel groups was conducted. The five institutes that participated in the study were randomized into two groups: the experimental group and the control group. The experimental group carried out the intervention in Pain Science Education through the specific program Learning Pain. The control group only performed the study assessments. Both groups were evaluated through of an initial assessment and follow-up assessments after 1 month (short term), 7 months (medium term) and 13 months (long term). The primary study variable was the conceptualization of pain (COPAQ).

Keywords

Dolor; Educació; Escola; Educación; Escuela; Pain; Education; School

Subjects

0 - Science and knowledge. Organization. Computer science. Information. Documentation. Librarianship. Institutions. Publications; 00 - Prolegomena. Fundamentals of knowledge and culture. Propaedeutics; 373 - Kinds of school providing general education

Knowledge Area

Ciències de la Salut

Documents

This document contains embargoed files until 2026-05-31

Rights

ADVERTIMENT. Tots els drets reservats. L'accés als continguts d'aquesta tesi doctoral i la seva utilització ha de respectar els drets de la persona autora. Pot ser utilitzada per a consulta o estudi personal, així com en activitats o materials d'investigació i docència en els termes establerts a l'art. 32 del Text Refós de la Llei de Propietat Intel·lectual (RDL 1/1996). Per altres utilitzacions es requereix l'autorització prèvia i expressa de la persona autora. En qualsevol cas, en la utilització dels seus continguts caldrà indicar de forma clara el nom i cognoms de la persona autora i el títol de la tesi doctoral. No s'autoritza la seva reproducció o altres formes d'explotació efectuades amb finalitats de lucre ni la seva comunicació pública des d'un lloc aliè al servei TDX. Tampoc s'autoritza la presentació del seu contingut en una finestra o marc aliè a TDX (framing). Aquesta reserva de drets afecta tant als continguts de la tesi com als seus resums i índexs.

This item appears in the following Collection(s)