Decoding changes: technological and statistical investigation of the Middle Stone Age-Later Stone Age in the Horn of Africa

Author

Fusco, Marianna

Director

Spinapolice, Enza Elena

Codirector

Chacón Navarro, María Gema

Date of defense

2024-05-28

Pages

311 p.



Department/Institute

Universitat Rovira i Virgili. Departament d'Història i Història de l'Art

Abstract

La transició de la Middle Stone Age (MSA) a la Later Stone Age (LSA) a l'Àfrica Oriental presenta un tema complex en arqueologia, marcat per un canvi tecnològic on els trets MSA disminueixen mentre que les característiques LSA augmenten durant el MIS4 i 2. No obstant això, la variació regional en el moment i els patrons d'aquests canvis va fer més difícil la seva comprensió. Aquesta tesi se centra en la transició MSA-LSA a la Banya d'Àfrica, analitzant conjunts lítics locals a la zona de Gotera (sud d'Etiòpia) i després investigant altres contextos a la regió i parts de Kenya, fent una anàlisi comparativa de conjunts lítics. A més, la integració de dades arqueològiques amb factors paleoclimàtics i ambientals a nivell macroregional il·lustra les influències ambientals d'aquesta transició. L'estudi confirma distincions subtils entre els tecnocomplexos MSA i LSA, però reconeix la dificultat de crear un model complet a causa de les limitacions de les dades. No obstant això, la correlació entre les indústries lítiques i els factors paleoclimàtics introdueix noves hipòtesis sobre l'adaptabilitat ambiental i les respostes de comportament durant el Plistocè superior a l'Àfrica oriental. Malgrat els reptes derivats de les limitacions de les dades, els factors ambientals probablement van servir com a factor d'influència important per als canvis observats durant la transició MSA-LSA. La prova contínua d'hipòtesis mitjançant l'anàlisi quantitativa i la integració de dades segueix sent crucial per a una comprensió més profunda d'aquest període cabdal de la Prehistòria humana.


La transición del Middle Stone Age (MSA) al Later Stone Age (LSA) en África Oriental es un tema complejo en Arqueología, marcado por un cambio tecnológico donde las características del MSA disminuyen mientras que las del LSA aumentan durante los MIS4 y 2. Sin embargo, la variación regional en ese momento cronológico y los patrones de estos cambios, hizo que su comprensión fuera más desafiante. Esta tesis se centra en la transición MSA-LSA en el Cuerno de África, analizando conjuntos líticos locales en el área de Gotera (sur de Etiopía) y luego comparando con otros contextos y conjuntos de algunas regiones de Kenia, mediante un análisis comparativo de conjuntos líticos. Además, la integración de datos arqueológicos con factores paleoclimáticos y ambientales a nivel macrorregional arroja luz sobre las influencias ambientales en esta transición. El estudio confirma distinciones sutiles entre los tecnocomplejos MSA y LSA, pero reconoce la dificultad de crear un modelo integral y global debido a las limitaciones de datos existentes. Sin embargo, la correlación entre industrias líticas y factores paleoclimáticos introduce nuevas hipótesis sobre la adaptabilidad ambiental y las respuestas del comportamiento humano durante el Pleistoceno tardío en África Oriental. A pesar de los desafíos derivados de las limitaciones de los datos, los factores ambientales probablemente influyeron significativamente en los cambios observados durante la transición MSA-LSA. La prueba continua de hipótesis a través del análisis cuantitativo y la integración de datos sigue siendo crucial para una comprensión más profunda de este período tan importante de la Prehistoria humana.


The transition from the Middle Stone Age (MSA) to the Later Stone Age (LSA) in East Africa presents a complex topic in archaeology, marked by a technological shift where MSA traits decline while LSA characteristics increase during the MIS4 and 2. However, the regional variation in the timing and patterns of these changes made more challanging its comprehension. This thesis centers on the MSA-LSA transition in the Horn of Africa, analysing local lithic assemblages in the Gotera area (southern Ethiopia) and then investigating other contexts across the region and parts of Kenya, by doing a comparative analysis of lithic assemblages. Furthermore, the integration of archaeological data with paleoclimatic and environmental factors at macro-regional level sheds light on the environmental influences for this transition. The study confirms subtle distinctions between MSA and LSA techno-complexes but acknowledges the difficulty in creating a comprehensive model due to data limitations. Nevertheless, the correlation between lithic industries and paleoclimatic factors introduces new hypotheses regarding environmental adaptability and behavioral responses during the Late Pleistocene in East Africa. Despite challenges stemming from data limitations, environmental factors likely served as significant influencing factor for observed changes during the MSA-LSA transition. Continual testing of hypotheses through quantitative analysis and data integration remains crucial for a deeper comprehension of this pivotal period in human prehistory.

Keywords

Middle Stone Age; Later Stone Age; Tecnologia lítica

Subjects

311 - Statistics as a science. Statistical theory; 90 - Archaeology. Prehistory

Knowledge Area

Arts i Humanitats

Documents

This document contains embargoed files until 2024-11-24

Rights

ADVERTIMENT. Tots els drets reservats. L'accés als continguts d'aquesta tesi doctoral i la seva utilització ha de respectar els drets de la persona autora. Pot ser utilitzada per a consulta o estudi personal, així com en activitats o materials d'investigació i docència en els termes establerts a l'art. 32 del Text Refós de la Llei de Propietat Intel·lectual (RDL 1/1996). Per altres utilitzacions es requereix l'autorització prèvia i expressa de la persona autora. En qualsevol cas, en la utilització dels seus continguts caldrà indicar de forma clara el nom i cognoms de la persona autora i el títol de la tesi doctoral. No s'autoritza la seva reproducció o altres formes d'explotació efectuades amb finalitats de lucre ni la seva comunicació pública des d'un lloc aliè al servei TDX. Tampoc s'autoritza la presentació del seu contingut en una finestra o marc aliè a TDX (framing). Aquesta reserva de drets afecta tant als continguts de la tesi com als seus resums i índexs.

This item appears in the following Collection(s)