Universitat Autònoma de Barcelona. Programa de Doctorat en Ciències de l'Antiguitat i de l'Edat Mitjana
La present tesi té l'objectiu d'apropar-nos al coneixement de la sexualitat a Mesopotàmia a partir de l'elaboració del corpus de plaques i models fets en terracota i d'època paleobabilònica (2000-1500 a.n.e.). La representació de la sexualitat a la cultura visual es presenta de manera diversa segons cada cultura i moment històric, és amb aquest conjunt que volem donar a conèixer un corpus que englobi totes les terracotes d'aquest període i amb contingut sexual explícit per a poder disposar d'una font que enriqueixi l'estudi, des de diferents àmbits, de la sexualitat. L'aparició d'aquestes peces es contextualitzen en el marc geogràfic, històric i dins de la cultura visual de terracotes mesopotàmiques. També hem volgut aportar una aproximació a la resta de fonts de les que disposem per aproximar-nos a la sexualitat així com veure la representació sexual en altres objectes i èpoques de la història de Mesopotàmia. L'anàlisi del corpus pretén donar una idea més acurada d'allò que es veu representat a les terracotes, les diferències entre elles i també les característiques comunes que en mostren.
La presente tesis tiene el objetivo de acercarnos al conocimiento de la sexualidad en Mesopotamia a partir de la elaboración del corpus de placas y modelos realizados en terracota y de época paleobabilónica (2000-1500 a.n.e.). La representación de la sexualidad en la cultura visual se presenta de forma diversa según cada cultura y momento histórico, es con este conjunto que queremos dar a conocer un corpus que englobe todas las terracotas de este período y con contenido sexual explícito para poder disponer de una fuente que enriquezca el estudio, desde distintos ámbitos, de la sexualidad. La aparición de estas piezas se contextualiza en el marco geográfico, histórico y dentro de la cultura visual de terracotas mesopotámicas. También hemos querido aportar una aproximación al resto de fuentes de las que disponemos para aproximarnos a la sexualidad, así como ver la representación sexual en otros objetos y épocas de la historia de Mesopotamia. El análisis del corpus pretende dar una idea más completa de lo que se ve representado en las terracotas, las diferencias entre ellas y también las características comunes que muestran.
The aim of this thesis is to get closer to the knowledge of sexuality in Mesopotamia based on the elaboration of the corpus of plaques and models made in terracotta and from the Old Babylonian period (2000-1500 B.C.). The representation of sexuality in visual culture is presented in a different way according to each culture and historical moment, it is with this set that we want to make known a corpus that encompasses all the terracottas of this period and with explicit sexual content to be able to have of a source that enriches the study, from different areas, of sexuality. The appearance of these pieces are contextualized in the geographical, historical framework and within the visual culture of Mesopotamian terracottas. We also wanted to bring an approach to the rest of the sources we have to approach sexuality as well as see the sexual representation in other objects and periods of Mesopotamia's history. The analysis of the corpus aims to give a more accurate idea of what is represented in the terracottas, the differences between them and also the common characteristics they show.
Sexualitat; Sexuality; Sexualidad; Mesopotàmia; Mesopotamia; Terracota; Terracotta
90 - Arqueología. Prehistoria
Ciències Humanes