Bacterièmia relacionada amb catèter vascular. Epidemiologia, pronòstic i reptes en el maneig

Autor/a

Badia Cebada, Laia

Director/a

Gasch Blasi, Oriol

Tutor/a

Gasch Blasi, Oriol

Data de defensa

2024-04-19

Pàgines

142 p.



Programa de doctorat

Universitat Autònoma de Barcelona. Programa de Doctorat en Medicina

Resum

La bacterièmia relacionada amb catèter vascular és una de les infeccions nosocomials més freqüents. Als hospitals participants al VINCat es van registrar 9290 episodis de l'any 2007 al 2019 amb una taxa d'incidència de 0,20 episodis/1000 estades hospitalàries. La majoria es van adquirir a les unitats mèdiques i en relació als catèters venosos centrals i l'etiologia més freqüent foren els cocs gram positius. Durant aquest període es va observar un descens significatiu de la incidència de la BRCV. Aquesta tendència fou deguda sobretot a la disminució a les UCI i a la BRCV relacionada amb catèter venós central. En canvi, la taxa d'incidència de la BRCV associada al catèter venós perifèric i al catèter venós central d'inserció perifèrica a les unitats mèdiques va augmentar de manera significativa. A l'any 2020 es va observar un augment de la taxa de BRCV observada en relació a l'esperada. Es va observar un major augment d'aquesta taxa a la UCI, pels episodis associats als catèters venosos centrals, els de localització femoral i els causats per cocs gram positius. D'altra banda, es va observar una associació significativa entre l'augment del nombre absolut d'ingressos per COVID-19 i la taxa d'incidència de la BRCV. La mortalitat als 30 dies de la BRCV entre el 2010 i el 2019 va ser del 13,8%, amb una disminució significativa al llarg del període d'estudi. L'anàlisi multivariada va identificar com a factors de risc de mortalitat l'edat, el catèter femoral, l'adquisició a les unitats mèdiques i a les UCIs i els episodis causats per S. aureus i Candida sp. En el maneig de la BRCV de baix risc causada per estafilococ coagulasa negativa, l'estratègia de no administrar antibiòtics després de la retirada del catèter no és inferior al maneig habitual, pel que fa a la seguretat i l'eficàcia, essent aquesta una estratègia a valorar en pacients adequadament seleccionats.


La bacteriemia relacionada con catéter vascular (BRCV) es una de las infecciones nosocomiales más frecuentes. En los hospitales participantes en el VINCat se registraron 9290 episodios del 2007 al 2019 con una tasa de incidencia de 0,20 episodios/1000 estancias hospitalarias. La mayoría se adquirieron en las unidades médicas y en relación con los catéteres venosos centrales y la etiología más frecuente fueron los cocos gram positivos. Durante este período se observó un descenso significativo de la incidencia de la BRCV. Esta tendencia se debió sobre todo a la disminución en las UCI y en la BRCV relacionada con catéter venoso central. En cambio, la tasa de incidencia de la BRCV asociada al catéter venoso periférico y al catéter venoso central de inserción periférica en las unidades médicas aumentó significativamente. En 2020 se observó un aumento de la tasa de BRCV observada en relación a la esperada. Se observó un mayor aumento de esta tasa en la UCI, por los episodios asociados a los catéteres venosos centrales, los de localización femoral y los causados por cocos gram positivos. Por otra parte, se observó una asociación significativa entre el aumento del número absoluto de ingresos por COVID-19 y la tasa de incidencia de la BRCV. La mortalidad a los 30 días de la BRCV entre 2010 y 2019 fue del 13,8%, con una disminución significativa a lo largo del período de estudio. El análisis multivariado identificó como factores de riesgo de mortalidad la edad, el catéter femoral, la adquisición en las unidades médicas y en las UCIs y los episodios causados por S. aureus y Candida sp. En el manejo de la BRCV de bajo riesgo causada por estafilococo coagulasa negativa, la estrategia de no administrar antibióticos después de la retirada del catéter no es inferior al manejo habitual, en cuanto a la seguridad y la eficacia, siendo ésta una estrategia a valorar en pacientes adecuadamente seleccionados.


Catheter-related bloodstream infections (CRBSI) are one of the most frequent nosocomial infections. A total of 9,290 cases in hospitals in Catalunya participating at VINCat (the nosocomial infection control catalan program) were reported from 2007 to 2019, with an incidence rate of 0.20 episodes/1000 patient-days. These episodes occurred mostly in medical units and were related to central venous catheter. The most frequently involved microorganisms were gram-positive cocci. During the study period the CRBSI annual incidence rate fell significantly. This downward trend was mostly due to the decrease in ICU wards and to episodes related to central venous catheter. However, the incidence rate of CRBSI related to peripheral venous catheters and peripherally-inserted central venous catheters in conventional units increased. In 2020 a significant increase in the observed CRBSI incidence rate compared with the expected rate was reported. This increase occurred mainly in ICUs, in central venous catheters, specially in femoral catheters, and those caused by gram-positive cocci. On the other hand, it was observed a significant association between the absolute number of admissions due to COVID-19 per month and the increase in the incidence rate of CRBSI. From 2010 to 2019 a rate of 13.8% 30 day-mortality was observed with a significant reduction throughout the study period (from 17.9% in 2010 to 10 6% in 2019). Multivariate analysis identified age, femoral catheter, acquisition in medical units and ICU, S. aureus and Candida sp as significant risk factors for mortality. Low-risk coagulase-negative staphylococci CRBSI may be managed, after catheter withdrawal, without the administration of antibiòtics. This strategy may be safe and effective in appropriately selected patients.

Paraules clau

Bacterièmia catèter; Catheter bloodstream infection; Bacteriemia de catéter

Matèries

616.9 - Malalties infeccioses i contagioses. Febres

Àrea de coneixement

Ciències de la Salut

Documents

lbc1de1.pdf

13.92Mb

 

Drets

ADVERTIMENT. Tots els drets reservats. L'accés als continguts d'aquesta tesi doctoral i la seva utilització ha de respectar els drets de la persona autora. Pot ser utilitzada per a consulta o estudi personal així com en activitats o materials d'investigació i docència en els termes establerts a l'art. 32 del Text Refós de la Llei de Propietat Intel·lectual (RDL 1/1996). Per altres utilitzacions es requereix l'autorització prèvia i expressa de la persona autora. En qualsevol cas en la utilització dels seus continguts caldrà indicar de forma clara el nom i cognoms de la persona autora i el títol de la tesi doctoral. No s'autoritza la seva reproducció o altres formes d'explotació efectuades amb finalitats de lucre ni la seva comunicació pública des d'un lloc aliè al servei TDX. Tampoc s'autoritza la presentació del seu contingut en una finestra o marc aliè a TDX (framing). Aquesta reserva de drets afecta tant als continguts de la tesi com als seus resums i índexs.

Aquest element apareix en la col·lecció o col·leccions següent(s)