Investigation on new aspects of diagnosis and natural history of severe forms of alcohol-associated liver disease

dc.contributor
Universitat de Barcelona. Facultat de Medicina i Ciències de la Salut
dc.contributor.author
Gratacós Ginès, Jordi
dc.date.accessioned
2024-07-18T08:09:39Z
dc.date.available
2024-07-18T08:09:39Z
dc.date.issued
2024-04-23
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/10803/691807
dc.description
Programa de Doctorat en Medicina i Recerca Translacional / Tesi realitzada a l'Institut d’Investigacions Biomèdiques August Pi i Sunyer (IDIBAPS)
ca
dc.description.abstract
[eng] INTRODUCTION: Alcohol-related liver disease (ALD) is the leading cause of cirrhosis in the world and the leading cause of death from liver disease in Europe. Alcohol-associated hepatitis (AH) is a severe form of MHA; The gold-standard for diagnosis is the histological analysis of the liver in an appropriate clinical context, but currently the diagnosis is usually based on clinical and analytical criteria in most cases. However, there are other liver diseases, such as alcohol-induced foamy degeneration of the liver (DEFA), which can occur in a similar way and are not usually taken into account in the differential diagnosis of AH. As for the long-term prognosis after an episode of HA, it is known that abstinence from alcohol plays a fundamental role. Although patients who have suffered from AH have a tendency to resume alcohol consumption during follow-up, the incidence and characteristics of recurrent episodes of AH are unknown. In addition, with regard to medications that promote alcohol withdrawal, little is known about their efficacy and safety in patients with MHA. HYPOTHESIS: The first hypothesis is that the differential diagnosis of AH with DEFA is important in order to establish prognosis and treatment. The second, that alcohol consumption in advanced stages of MHA is associated with important clinical complications such as recurrence of HA. OBJECTIVES: In general, to increase knowledge regarding the diagnosis and natural history of the severe forms of presentation of MHA. Specifically, to determine the prevalence of DEFA in cases of clinical suspicion of AH, to search for new non-invasive tools for differential diagnosis and to determine the prognosis and genetic signature at the hepatic level of patients with DEFA. Likewise, to describe the incidence, characteristics and prognostic impact of HA recurrences; and to determine the efficacy and safety of TUA medications in patients with advanced MHA.
ca
dc.description.abstract
[cat] INTRODUCCIÓ: la malaltia hepàtica per alcohol (MHA) és la causa principal de cirrosi al món i la primera causa de mort per malaltia hepàtica a Europa. L’hepatitis associada a l’alcohol (HA) és una forma de presentació greu de la MHA; el gold-standard pel diagnòstic és l’anàlisi histològica del fetge en un context clínic adequat, però actualment el diagnòstic sol ser basat en criteris clínics i analítics en la majoria de casos. Malgrat això, hi ha altres malalties hepàtiques, com ara la degeneració espumosa del fetge per alcohol (DEFA), que es poden presentar de manera similar i no s’acostumen a tenir en compte en el diagnòstic diferencial de l’HA. Pel que fa al pronòstic a llarg termini després d’un episodi d’HA, se sap que l’abstinència a l’alcohol hi té un paper fonamental. Tot i que els pacients que han patit una HA tenen tendència a reprendre el consum d’alcohol durant el seguiment, es desconeix la incidència i característiques dels episodis recurrents d’HA. A més, pel que fa a medicacions que promoguin l’abstinència a l’alcohol, se’n sap poc de la seva eficàcia i seguretat en pacients amb MHA. HIPÒTESIS: la primera hipòtesi és que el diagnòstic diferencial de l’HA amb la DEFA és important de cara a establir el pronòstic i el tractament. La segona, que el consum d’alcohol en fases avançades de la MHA s’associa a importants complicacions clíniques com ara la recurrència de l’HA. OBJECTIUS: de manera general, augmentar el coneixement respecte al diagnòstic i la història natural de les formes de presentació greus de la MHA. Específicament, determinar la prevalença de DEFA en casos de sospita clínica d’HA, buscar noves eines no invasives pel diagnòstic diferencial i determinar el pronòstic i signatura genètica a nivell hepàtic dels pacients amb DEFA. Així mateix, descriure la incidència, característiques i impacte pronòstic de les recurrències d’HA; i determinar l’eficàcia i seguretat de medicacions pel TUA en pacients amb MHA avançada.
ca
dc.format.extent
150 p.
ca
dc.language.iso
eng
ca
dc.publisher
Universitat de Barcelona
dc.rights.license
ADVERTIMENT. Tots els drets reservats. L'accés als continguts d'aquesta tesi doctoral i la seva utilització ha de respectar els drets de la persona autora. Pot ser utilitzada per a consulta o estudi personal, així com en activitats o materials d'investigació i docència en els termes establerts a l'art. 32 del Text Refós de la Llei de Propietat Intel·lectual (RDL 1/1996). Per altres utilitzacions es requereix l'autorització prèvia i expressa de la persona autora. En qualsevol cas, en la utilització dels seus continguts caldrà indicar de forma clara el nom i cognoms de la persona autora i el títol de la tesi doctoral. No s'autoritza la seva reproducció o altres formes d'explotació efectuades amb finalitats de lucre ni la seva comunicació pública des d'un lloc aliè al servei TDX. Tampoc s'autoritza la presentació del seu contingut en una finestra o marc aliè a TDX (framing). Aquesta reserva de drets afecta tant als continguts de la tesi com als seus resums i índexs.
ca
dc.source
TDX (Tesis Doctorals en Xarxa)
dc.subject
Malalties del fetge
ca
dc.subject
Enfermedades del higado
ca
dc.subject
Liver diseases
ca
dc.subject
Hepatopaties alcohòliques
ca
dc.subject
Hepatopatías alcohólicas
ca
dc.subject
Alcoholic liver diseases
ca
dc.subject
Cirrosi hepàtica
ca
dc.subject
Cirrosis hepática
ca
dc.subject
Hepatic cirrhosis
ca
dc.subject
Biòpsia
ca
dc.subject
Biopsia
ca
dc.subject
Biopsy
ca
dc.subject.other
Ciències de la Salut
ca
dc.title
Investigation on new aspects of diagnosis and natural history of severe forms of alcohol-associated liver disease
ca
dc.type
info:eu-repo/semantics/doctoralThesis
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion
dc.subject.udc
616.4
ca
dc.contributor.director
Pose Méndez, Elisa
dc.contributor.tutor
Ginès i Gibert, Pere
dc.embargo.terms
cap
ca
dc.rights.accessLevel
info:eu-repo/semantics/openAccess


Documentos

JGG_PhD_THESIS.pdf

7.020Mb PDF

Este ítem aparece en la(s) siguiente(s) colección(ones)