Evaluación de tratamientos de limpieza en material arqueológico y análisis de sus efectos en estudios posteriores

Author

Valtierra Pereiro, Noé

Director

López-Polin Dolhaberriague, Lucía

Date of defense

2024-06-14

Pages

282 p.



Department/Institute

Universitat Rovira i Virgili. Departament d'Història i Història de l'Art

Abstract

El material ossi constitueix una part importan! del patrimoni arqueologic, especialment en contextos prehistorics. El seu estudi aporta informació valuosa sobre les estratégies de subsistencia deis homínids. L'estudi de les seves modificacions superficials inconspícues per part de la tafonomia és una de les principals fonts d'informació arqueologica en aquest sentit. No obstant aixo, és necessari primer netejar l'os per eliminar la matriu sedimentária que el cobreix per poder realitzar aquestes análisis. Un deis métodes de neteja més comúment aplicats és la neteja mecánica. En aquesta tesi doctoral s'ha avaluat la capacita! de modificació d'algunes de les eines de neteja mecánica més habituals a !'hora de netejar el material ossi arqueologic i s'han definit les variables independents que influeixen sobre la neteja. S'ha desenvolupat una metodología d'avaluació que permet la identificació objectiva de les modificacions derivades de l'ús de les eines, evitant problemes d'equifinalitat, permetent avaluar si poden interferir en els estudis tafonomics, en crear modificacions tréfiques (neotafonomiques). Els resultats obtinguts han demostrat que cap eina és completament inocua, i que toles elles introdueixen algun nivell de modificació en la superficie del material ossi. D'altra banda, s'ha descarta! que les modificacions derivades de la neteja mecánica puguin confondre's amb modificacions d'origen tafonomic encara que poden influir sobre les seves característiques. Els resultats obtinguts contribueixen significativament a la comprensió d'aquest tipus de tractaments i el seu paper com a factor neotafonomic.


El material óseo constituye una parte importante del patrimonio arqueológico, especialmente en contextos prehistóricos. Su estudio aporta información valiosa sobre las estrategias de subsistencia de los homininos. El estudio de sus modificaciones superficiales inconspicuas por parte de la tafonomía, es una de las principales fuentes de información arqueológica en este sentido. Sin embargo, es necesario primero limpiar el hueso para eliminar la matriz sedimentaria que lo cubre para poder realizar estos análisis. Uno de los métodos de limpieza más comúnmente aplicados es la limpieza mecánica. En esta tesis doctoral se ha evaluado la capacidad de modificación de algunas de las herramientas de limpieza mecánica más habituales a la hora de limpiar el material óseo arqueológico y se han definido las variables independientes que influyen sobre la limpieza. Se ha desarrollado una metodología de evaluación que permite la identificación objetiva de las modificaciones derivadas del uso de las herramientas, evitando problemas de equifinalidad, permitiendo evaluar si pueden interferir en los estudios tafonómicos, al crear modificaciones tréficas (neotafonómicas). Los resultados obtenidos han demostrado que ninguna herramienta es completamente inocua, y que todas ellas introducen algún nivel de modificación en la superficie del material óseo. Por otro lado, se ha descartado que las modificaciones derivadas de la limpieza mecánica puedan confundirse con modificaciones de origen tafonómico aunque pueden influir sobre sus características. Los resultados obtenidos contribuyen significativamente a la comprensión de este tipo de tratamientos y su papel como factor neotafonómico.


The bone material constitutes an importan! part of the archaeological heritage, especially in prehistoric contexts. lts study provides valuable information about hominins' subsistence strategies. The study of its inconspicuous surface modifications by taphonomy is one of the main sources of archaeological information in this regard. However, on many occasions, il is necessary to first clean the bone to remove the sedimentary matrix covering it in order to perform these analyses. One of the most commonly applied cleaning methods is mechanical cleaning. This doctoral thesis has evaluated the modification capacity of sorne of the most common mechanical cleaning tools when cleaning archaeological bone material and has defined the independent variables that influence cleaning. An evaluation methodology has been developed that allows the objective identification of modifications resulting from the use of tools, avoiding equifinality problems, allowing to assess whether they can interfere with taphonomic studies, by creating trephic modifications (neotaphonomic). The results obtained have shown that no tool is completely innocuous, and that ali of them introduce sorne level of modification to the surface of the bone material. On the other hand, it has been ruled out that modifications derived from mechanical cleaning can be confused with taphonomic origin modifications although they may influence their characteristics. The results obtained contribute significantly to the understanding of this type of treatment and its role as a neotaphonomic factor.

Keywords

Conservació-Restauració; Neteja; Os arqueològic; Conservación-Restauración; Limpieza; Hueso arqueológico; Conservation; Cleanning; Archaeological bone

Subjects

56 - Palaeontology; 572 - Anthropology; 9 - Geography. History; 90 - Archaeology. Prehistory

Knowledge Area

Arts i Humanitats

Documents

This document contains embargoed files until 2025-06-14

Rights

ADVERTIMENT. Tots els drets reservats. L'accés als continguts d'aquesta tesi doctoral i la seva utilització ha de respectar els drets de la persona autora. Pot ser utilitzada per a consulta o estudi personal, així com en activitats o materials d'investigació i docència en els termes establerts a l'art. 32 del Text Refós de la Llei de Propietat Intel·lectual (RDL 1/1996). Per altres utilitzacions es requereix l'autorització prèvia i expressa de la persona autora. En qualsevol cas, en la utilització dels seus continguts caldrà indicar de forma clara el nom i cognoms de la persona autora i el títol de la tesi doctoral. No s'autoritza la seva reproducció o altres formes d'explotació efectuades amb finalitats de lucre ni la seva comunicació pública des d'un lloc aliè al servei TDX. Tampoc s'autoritza la presentació del seu contingut en una finestra o marc aliè a TDX (framing). Aquesta reserva de drets afecta tant als continguts de la tesi com als seus resums i índexs.

This item appears in the following Collection(s)