La Formación de la Gran Área de la Bahía en China como Sistema de Innovación Regional

Author

Shafir, Marina

Director

Beltrán, Joaquín

Tutor

Beltrán, Joaquín

Date of defense

2024-05-10

Pages

240 p.



Doctorate programs

Universitat Autònoma de Barcelona. Programa de Doctorat en Traducció i Estudis Interculturals

Abstract

L'objectiu principal de la recerca és analitzar com aplica la República Popular de la Xina (RPC) el concepte de Sistema Regional d'Innovació (SRI) per al desenvolupament de clústers urbans, especialment a la Regió del Delta del Riu de les Perles de la província de Guangdong i la seva integració amb les Regions Administratives Especials (RAE) d'Hong Kong i Macau sota la nova denominació encunyada en 2017 de Gran Àrea de la Badia de Guangdong-Hong Kong-Macau (GBA), amb especial èmfasi en les característiques de la RAE d'Hong Kong i la Zona Econòmica Especial (ZEE) de Shenzhen. El procés de formació de la Gran Àrea de la Badia és de naturalesa sistèmica i il·lustra en la pràctica diverses teories i conceptes econòmics i urbans. El desenvolupament de la regió es basa en una economia del coneixement innovadora per a crear i integrar la RIS en un Sistema Global d'Innovació. La recerca examina els components del RIS del GBA, considerant aquest fenomen des de diferents perspectives -històrica, econòmica, urbana i d'innovació. S'analitza especialment el desenvolupament de noves infraestructures, així com l'urbanisme verd sostenible, en relació amb la innovació, les noves tecnologies, la ciència i l'educació. Finalment, es presenten una sèrie de reptes als quals s'enfronta el desenvolupament del GBA, inclosa l'experiència de l'epidèmia de COVID-19. La creació de RIS és una de les característiques més destacades de l'actual planificació econòmica de la RPC, amb el seu èmfasi en el desenvolupament tecnològic, d'una banda, i el desenvolupament sostenible en relació amb la naturalesa, per un altre. Aquesta recerca és una contribució a la importància de l'aglomeració GBA a escala regional i nacional i a l'anàlisi del paper de la RPC en la innovació, la sostenibilitat i la globalització.


El objetivo principal de la investigación es analizar cómo aplica la República Popular China (RPC) el concepto de Sistema Regional de Innovación (SRI) para el desarrollo de clústeres urbanos, especialmente en la Región del Delta del Río de las Perlas de la provincia de Guangdong y su integración con las Regiones Administrativas Especiales (RAE) de Hong Kong y Macao bajo la nueva denominación acuñada en 2017 de Gran Área de la Bahía de Guangdong-Hong Kong-Macao (GBA), con especial énfasis en las características de la RAE de Hong Kong y la Zona Económica Especial (ZEE) de Shenzhen. El proceso de formación de la Gran Área de la Bahía es de naturaleza sistémica e ilustra en la práctica diversas teorías y conceptos económicos y urbanos. El desarrollo de la región se basa en una economía del conocimiento innovadora para crear e integrar la RIS en un Sistema Global de Innovación. La investigación examina los componentes del RIS del GBA, considerando este fenómeno desde diferentes perspectivas -histórica, económica, urbana y de innovación. Se analiza especialmente el desarrollo de nuevas infraestructuras, así como el urbanismo verde sostenible, en relación con la innovación, las nuevas tecnologías, la ciencia y la educación. Por último, se presentan una serie de retos a los que se enfrenta el desarrollo del GBA, incluida la experiencia de la epidemia de Covid-19. La creación de RIS es una de las características más destacadas de la actual planificación económica de la RPC, con su énfasis en el desarrollo tecnológico, por un lado, y el desarrollo sostenible en relación con la naturaleza, por otro. Esta investigación es una contribución a la importancia de la aglomeración GBA a escala regional y nacional y al análisis del papel de la RPC en la innovación, la sostenibilidad y la globalización.


The main objective of the research is to analyze how the concept of Regional Innovation System (RIS) is implemented by the People's Republic of China (PRC) for the development of urban clusters, especially in the Pearl River Delta Region of Guangdong Province and its integration with the Hong Kong and Macao Special Administrative Regions (SAR) under the new name coined in 2017 of Guangdong-Hong Kong-Macao Greater Bay Area (GBA), with special emphasis on the characteristics of Hong Kong SAR and Shenzhen Special Economic Zone (SEZ). The formation process of the Greater Bay Area is systemic in nature and illustrates in practice various economic and urban theories and concepts. The region's development is based on an innovative knowledge economy to create and integrate the RIS into a Global Innovation System. The research examines the components of the GBA's RIS, considering this phenomenon from different perspectives -historical, economic, urban and innovation. There is a special analysis of the development of new infrastructure as well as the sustainable green urbanism, in relationship with innovation, new technologies, science and education. Finally, a number of challenges facing the development of the GBA are introduced, including the experience of the Covid-19 epidemic. The creation of RIS is one of the most outstanding features of PRC's current economic planning with its emphasis on technological development on the one hand, and sustainable development in relation to nature, on the other. This research is a contribution to the significance of the GBA agglomeration on regional and national levels and to the analysis of the PRC's role in innovation, sustainability, and globalization.

Keywords

Sistema Regional d'Innovació; Regional Innovation System; Sistema Regional de Innovación; Hong Kong; Shenzhen; Guangdong; Noves infraestructures; New infrastructure; Nuevas infraestructuras

Subjects

332 - Regional economics. Territorial economics. Land economics. Housing economics.

Knowledge Area

Ciències Socials

Documents

mash1de1.pdf

6.061Mb

 

Rights

ADVERTIMENT. Tots els drets reservats. L'accés als continguts d'aquesta tesi doctoral i la seva utilització ha de respectar els drets de la persona autora. Pot ser utilitzada per a consulta o estudi personal així com en activitats o materials d'investigació i docència en els termes establerts a l'art. 32 del Text Refós de la Llei de Propietat Intel·lectual (RDL 1/1996). Per altres utilitzacions es requereix l'autorització prèvia i expressa de la persona autora. En qualsevol cas en la utilització dels seus continguts caldrà indicar de forma clara el nom i cognoms de la persona autora i el títol de la tesi doctoral. No s'autoritza la seva reproducció o altres formes d'explotació efectuades amb finalitats de lucre ni la seva comunicació pública des d'un lloc aliè al servei TDX. Tampoc s'autoritza la presentació del seu contingut en una finestra o marc aliè a TDX (framing). Aquesta reserva de drets afecta tant als continguts de la tesi com als seus resums i índexs.

This item appears in the following Collection(s)