El delito de desobediencia por enriquecimiento injustificado de autoridades (estudio de la figura y de sus límites constitucionales)

Autor/a

Raga Vives, Anna ORCID

Director/a

María Luisa, CUERDA ORCID

González Cussac, José Luis ORCID

Tutor/a

María Luisa, CUERDA ORCID

Data de defensa

2024-07-18

Pàgines

383 p.



Departament/Institut

Universitat Jaume I. Escola de Doctorat

Programa de doctorat

Programa de Doctorat en Dret

Resum

La tesis ofrece un análisis del delito de desobediencia por enriquecimiento injustificado de autoridades (art. 438 bis del Código Penal). Mediante un estudio comparativo internacional y un análisis crítico de la jurisprudencia del Tribunal Europeo de Derechos Humanos y Tribunal Constitucional, la investigación rechaza la interpretación predominante del delito como una figura de sospecha y propone una nueva exégesis que se ajuste a la literalidad del texto y que respete los derechos fundamentales. Analiza, bajo ese filtro, todos los elementos del delito, las consecuencias jurídicas asociadas al mismo, los problemas concursales que pueden plantearse y la relación de esta figura con otras ramas del Derecho.


The thesis presents an analysis of the crime of disobedience related to unjust enrichment of authorities (art. 438 bis of the Criminal Code). Through an international comparative study and a critical analysis of the case law of the ECHR and the Spanish Constitutional Court, the thesis challenges the prevailing interpretation of this crime as a suspected offence and proposes a new exegesis aligned with the literal wording of the law and that respects fundamental rights. Viewed under this prism, it analyses all the elements of the crime, its associated legal consequences, matters relating to the potential concurrence of crimes and the relationship of this legal precept with other branches of Law. 

Paraules clau

Desobediencia; Enriquecimiento injustificado; Autoridades; Derechos fundamentales; Límites; Disobedience; Unjust enrichment; Authorities; Fundamental rights; Limits

Matèries

34 - Dret; 341 - Dret internacional. Drets humans; 342 - Dret constitucional. Dret administratiu

Àrea de coneixement

Ciencies Jurídiques

Nota

Doctorat internacional

Documents

2024_Tesis_Raga Vives_Anna Vera.pdf

2.558Mb

 

Drets

ADVERTIMENT. Tots els drets reservats. L'accés als continguts d'aquesta tesi doctoral i la seva utilització ha de respectar els drets de la persona autora. Pot ser utilitzada per a consulta o estudi personal, així com en activitats o materials d'investigació i docència en els termes establerts a l'art. 32 del Text Refós de la Llei de Propietat Intel·lectual (RDL 1/1996). Per altres utilitzacions es requereix l'autorització prèvia i expressa de la persona autora. En qualsevol cas, en la utilització dels seus continguts caldrà indicar de forma clara el nom i cognoms de la persona autora i el títol de la tesi doctoral. No s'autoritza la seva reproducció o altres formes d'explotació efectuades amb finalitats de lucre ni la seva comunicació pública des d'un lloc aliè al servei TDX. Tampoc s'autoritza la presentació del seu contingut en una finestra o marc aliè a TDX (framing). Aquesta reserva de drets afecta tant als continguts de la tesi com als seus resums i índexs.

Aquest element apareix en la col·lecció o col·leccions següent(s)