Els infants i les mares de la Maternitat de Les Corts de Barcelona (1960-1970): Respostes per a unes víctimes oblidades

dc.contributor.author
Arantegui Arràez, Laura
dc.date.accessioned
2024-07-24T08:38:27Z
dc.date.available
2024-07-24T08:38:27Z
dc.date.issued
2024-07-15
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/10803/691921
dc.description.abstract
Aquest estudi presenta una contextualització històrica per, posteriorment, centrar-se en les experiències viscudes pels infants i les mares ingressats a la Casa de Maternitat i Expòsits de Barcelona-Les Corts i a les Llars Mundet durant la primera dècada del segon franquisme, és a dir, del 1960 al 1970. A través de les dades estadístiques i dels testimonis orals veurem fins a quin punt aquestes institucions s'inserien en el marc de repressió vigent en l'època, i seguirem la trajectòria dels infants i mares que hi estaven vinculats. També analitzarem les característiques específiques —i úniques— de la victimització que van patir i establirem les diferències amb altres tipus de victimització. Finalment, valorarem com s'ha treballat fins ara per donar resposta a aquestes víctimes i proposarem com caldria fer-ho des del respecte a la seva experiència, tenint en compte l'impacte que la victimització soferta ha pogut tenir en la seva manera de viure i veure el món.
ca
dc.description.abstract
Este estudio realiza una contextualización histórica para posteriormente centrarse en las experiencias vividas por los niños y las madres ingresados en la Casa de Maternidad y Expósitos de Barcelona-Les Corts y los Hogares Mundet durante la primera década del segundo franquismo, es decir, de 1960 a 1970. A través de los datos estadísticos y de los testimonios orales veremos hasta qué punto estas instituciones se inserían en el marco de represión vigente en la época, y seguiremos la trayectoria de los niños y madres vinculados a ellas. También analizaremos las características específicas —y únicas— de la victimización que sufrieron, estableciendo las diferencias con otros tipos de victimización. Finalmente, valoraremos cómo se ha trabajado hasta ahora para dar respuesta a estas víctimas y propondremos cómo habría que hacerlo desde el respeto a su experiencia, teniendo en cuenta el impacto que la victimización sufrida ha podido tener en su modo de vivir y de ver el mundo.
ca
dc.description.abstract
This thesis starts by providing necessary historical context and then focuses on the experiences of children and mothers in two institutions, Casa de Maternitat i Expòsits de Barcelona-Les Corts and Llars Mundet, during the initial decade of late Francoism, specifically from 1960 to 1970. Using statistical data and oral testimonies, we examine the extent of these institutions' involvement in the era's repressive framework and trace children's and mothers' paths through them. We analyse the distinctive and unique aspects of the victimization they suffered, delineating it from other forms of victimization. Lastly, we evaluate what has been done to date to provide reparation for these victims' suffering, and propose a way of doing so that is mindful of their experiences and takes into account its impact on their lifestyles and outlooks.
ca
dc.format.extent
822 p.
ca
dc.language.iso
cat
ca
dc.rights.license
L'accés als continguts d'aquesta tesi queda condicionat a l'acceptació de les condicions d'ús establertes per la següent llicència Creative Commons: http://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/4.0/
ca
dc.rights.uri
http://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/4.0/
*
dc.source
TDX (Tesis Doctorals en Xarxa)
dc.subject
Franquisme
ca
dc.subject
Franquismo
ca
dc.subject
Francoism
ca
dc.subject
victimització institucional
ca
dc.subject
victimización institucional
ca
dc.subject
institutional victimization
ca
dc.subject
victimizació total infantil
ca
dc.subject
victimización total infantil
ca
dc.subject
total child victimization
ca
dc.subject
Maternitat de Les Corts
ca
dc.subject
Maternidad de Les Corts
ca
dc.subject
Maternity of Les Corts
ca
dc.subject
Llars Mundet
ca
dc.subject
Hogares Mundet
ca
dc.subject
Mundet Homes
ca
dc.subject
reparació
ca
dc.subject
reparación
ca
dc.subject
reparation
ca
dc.subject
justícia restaurativa
ca
dc.subject
justicia restaurativa
ca
dc.subject
restorative justice
ca
dc.subject.other
Criminologia
ca
dc.title
Els infants i les mares de la Maternitat de Les Corts de Barcelona (1960-1970): Respostes per a unes víctimes oblidades
ca
dc.type
info:eu-repo/semantics/doctoralThesis
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion
dc.subject.udc
34
ca
dc.subject.udc
343
ca
dc.contributor.authoremail
larantegui@uoc.edu
ca
dc.contributor.director
Tamarit, Josep
dc.embargo.terms
cap
ca
dc.rights.accessLevel
info:eu-repo/semantics/openAccess
dc.description.degree
Dret i ciències polítiques


Documents

Arantegui Laura-Tesi Doctoral-Victimes oblidades.pdf

23.39Mb PDF

This item appears in the following Collection(s)