Nous tractaments i mètodes diagnòstics de les infeccions de transmissió sexual ulceratives: Sífilis i Mpox

dc.contributor
Universitat de Barcelona. Facultat de Medicina i Ciències de la Salut
dc.contributor.author
Ubals Cazorla, Maria
dc.date.accessioned
2024-07-30T06:38:16Z
dc.date.available
2024-07-30T06:38:16Z
dc.date.issued
2024-05-16
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/10803/691955
dc.description
Tesi realitzada a l'Hospital Universitari Germans Tries i Pujol / Programa de Doctorat en Medicina i Recerca Translaciona
ca
dc.description.abstract
[cat] INTRODUCCIÓ: Les infeccions de transmissió sexual (ITS) ulceratives, com la sífilis i l’Mpox, són un problema important de salut pública que han experimentat un creixement durant els últims anys. Per fer- hi front calen noves estratègies terapèutiques i diagnòstiques. Els tractaments per a la sífilis són reduïts; la penicil·lina G benzatina (PGB) intramuscular és la primera elecció, però presenta algunes limitacions: problemes de subministrament, poca penetració al sistema nerviós central (SNC), administració parenteral i falta d’alternatives per a dones embarassades al·lèrgiques. Mitjançant estudis in vitro i en el model en conill s’ha demostrat que el linezolid té activitat contra el Treponema pallidum. Es tracta d’un antibiòtic amb bona penetració al SNC, que s’administra via oral i seria un candidat prometedor per a ser testat en assajos clínics en humans. L’Mpox consisteix en una malaltia tropical desatesa causada pel virus de la verola del mico (MPXV), que durant l’epidèmia de 2022 es va estendre fora dels països endèmics i el principal mecanisme de transmissió va ser el contacte directe amb les lesions cutànies, generalment a través de les relacions sexuals. El fet de ser una malaltia desatesa poc estudiada, juntament amb la presentació clínica atípica del brot de 2022, fan necessari estudiar les vies de contagi i el curs de la malaltia. HIPÒTESIS: 1) L’eficàcia del linezolid oral no és inferior a la PGB intramuscular per aconseguir la curació de la sífilis precoç. 2) L'automostreig és una estratègia fiable per a diagnosticar l’Mpox. 3) La càrrega viral (CV) del MPXV i el temps fins a l’eliminació del seu ADN són superiors en lesions cutànies comparat amb altres localitzacions corporals. OBJECTIUS: L’objectiu general és la recerca de noves estratègies terapèutiques i diagnòstiques per a fer front a l’augment de les ITS. Aquest objectiu es pot desglossar en els següents objectius específics: 1) Avaluar la no-inferioritat del linezolid oral (600 mg cada 24 hores durant 5 dies) comparat amb la PGB intramuscular (2,4 MUI, dosi única) per aconseguir la curació de la sífilis precoç. 2) Avaluar l’exactitud diagnòstica de les mostres autorecollides pels pacients en comparació amb les recollides pels professionals sanitaris per a diagnosticar l’Mpox. 3) Avaluar la dinàmica viral del MPXV (CV i temps fins a l’eliminació de l’ADN) en diferents moments de la infecció i diverses localitzacions corporals.
ca
dc.format.extent
102 p.
ca
dc.language.iso
cat
ca
dc.publisher
Universitat de Barcelona
dc.rights.license
ADVERTIMENT. Tots els drets reservats. L'accés als continguts d'aquesta tesi doctoral i la seva utilització ha de respectar els drets de la persona autora. Pot ser utilitzada per a consulta o estudi personal, així com en activitats o materials d'investigació i docència en els termes establerts a l'art. 32 del Text Refós de la Llei de Propietat Intel·lectual (RDL 1/1996). Per altres utilitzacions es requereix l'autorització prèvia i expressa de la persona autora. En qualsevol cas, en la utilització dels seus continguts caldrà indicar de forma clara el nom i cognoms de la persona autora i el títol de la tesi doctoral. No s'autoritza la seva reproducció o altres formes d'explotació efectuades amb finalitats de lucre ni la seva comunicació pública des d'un lloc aliè al servei TDX. Tampoc s'autoritza la presentació del seu contingut en una finestra o marc aliè a TDX (framing). Aquesta reserva de drets afecta tant als continguts de la tesi com als seus resums i índexs.
ca
dc.source
TDX (Tesis Doctorals en Xarxa)
dc.subject
Malalties de transmissió sexual
ca
dc.subject
Enfermedades de transmisión sexual
ca
dc.subject
Sexually transmitted diseases
ca
dc.subject
Sífilis
ca
dc.subject
Syphilis
ca
dc.subject
Treponemosi
ca
dc.subject
Treponematosis
ca
dc.subject
Treponematoses
ca
dc.subject.other
Ciències de la Salut
ca
dc.title
Nous tractaments i mètodes diagnòstics de les infeccions de transmissió sexual ulceratives: Sífilis i Mpox
ca
dc.type
info:eu-repo/semantics/doctoralThesis
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion
dc.subject.udc
616.9
ca
dc.contributor.director
Mitjà Villar, Oriol
dc.contributor.director
García-Patos Briones, Vicente
dc.contributor.tutor
Trilla García, Antoni
dc.embargo.terms
cap
ca
dc.rights.accessLevel
info:eu-repo/semantics/openAccess


Documents

MUC_TESI.pdf

4.376Mb PDF

This item appears in the following Collection(s)