Recomanacions adreçades a les eines d'autoria de documents textuals per a facilitar la creació de documents accessibles

Author

Roig i Marcelino, Jordi

Director

Ribera, Mireia

Tutor

Pérez-Montoro, Mario

Date of defense

2023-06-06

Pages

130 p.



Department/Institute

Universitat de Barcelona. Departament de Biblioteconomia, Documentació i Comunicació Audiovisual

Abstract

[cat] L'accessibilitat d’un document no depèn només de l’autor que el crea sinó que ve determinada pels tres agents que configuren el procés de gestació d’aquest document: el format digital utilitzat; l’eina d’autoria que permet crear contingut sota les especificacions d’aquest format; i, també, les decisions de l’autor del document respecte les possibilitats que li ofereixen el format i l’eina. Tanmateix, aquesta tesi amplia la mirada dels estudis d’accessibilitat existents, principalment centrats en el compliment dels requeriments imposats als autors responsables de la creació de contingut, i s’analitzen les especificacions i la interfície de l’eina d’autoria com a possibles orígens de la manca d’accessibilitat dels documents digitals.


[eng] The accessibility of a document does not depend only on the author who creates it, but is determined by the three agents that shape the process of creation of this document: the digital format used; the authoring tool that allows you to create content under the specifications of this format; and also the decisions from the author of the document about the possibilities offered by the format and the tool. However, this thesis expands the view of existing accessibility studies, focused mainly on the fulfillment of requirements imposed on authors responsible for content creation, and analyzes the specifications and interface of the authoring tool as possible origins of the lack of accessibility of digital documents.

Keywords

Usabilitat (Disseny de sistemes); Usabilidad (Diseño de sistemas); User-centered system design

Subjects

02 - Librarianship

Knowledge Area

Ciències de l'Educació

Note

Programa de Doctorat d'Informació i Comunicació

Documents

JRM_TESI.pdf

7.404Mb

 

Rights

ADVERTIMENT. Tots els drets reservats. L'accés als continguts d'aquesta tesi doctoral i la seva utilització ha de respectar els drets de la persona autora. Pot ser utilitzada per a consulta o estudi personal, així com en activitats o materials d'investigació i docència en els termes establerts a l'art. 32 del Text Refós de la Llei de Propietat Intel·lectual (RDL 1/1996). Per altres utilitzacions es requereix l'autorització prèvia i expressa de la persona autora. En qualsevol cas, en la utilització dels seus continguts caldrà indicar de forma clara el nom i cognoms de la persona autora i el títol de la tesi doctoral. No s'autoritza la seva reproducció o altres formes d'explotació efectuades amb finalitats de lucre ni la seva comunicació pública des d'un lloc aliè al servei TDX. Tampoc s'autoritza la presentació del seu contingut en una finestra o marc aliè a TDX (framing). Aquesta reserva de drets afecta tant als continguts de la tesi com als seus resums i índexs.

This item appears in the following Collection(s)