Universitat Pompeu Fabra. Departament d'Economia i Empresa
Programa de Doctorat en Economia, Finances i Empresa
This thesis comprises three chapters focusing on economic behavior and personality traits. In the first chapter, I investigate experimentally how subjects choose their partners and how they play depending on their personality characteristics. In particular, I study the role of narcissism within the context of games of collaboration, fairness, and competition. I find that no matter how narcissistic participants are, they tend to prefer to be matched with less narcissistic individuals in all games. Participants’ level of narcissism significantly predicts behavior in all contexts. The higher their level of narcissism, the less they contribute in a public goods game, the smaller the offer in an ultimatum game, and the poorer the performance in competition is. In the context of collaboration, participants adjust their behavior based on the characteristics of their partner; the more narcissistic the partner, the less they contribute. Subjects do not adapt their behavior in the context of competition and fairness. This paper sheds light on the under-investigated topic of matching and economic behavior of individuals across different levels of narcissism. In chapter 2, I investigate whether individuals of different narcissism levels and the same ability differ in their selection into a competitive environment. I find that there are no narcissism differences in performance ex ante. Among the participants who choose to enter a competition in the effort task, the probability of succeeding is higher for individuals high in narcissism because they self-select better. This difference is explained by the fact that low-skilled individuals high in narcissism choose not to enter the competition since this could be an ego-threatening situation. I do not find this difference in the luck task, where the ego threat is no longer active, and high- and low-skilled narcissistic participants do not differ in their selection. Finally, in the third chapter, I investigate the impact of the Big Five personality traits on partner selection and performance.
Aquesta tesi consta de tres capítols centrats en el comportament econòmic i els trets de personalitat. En el primer capítol, examino si l’homof´ılia sorgeix de manera endògena, és a dir, a través de l’elecció dels socis. Concretament, investigo com els tipus de jocs, ja siguin col·laboratius, competitius o compartits, afecten la selecció de socis i el seu comportament posterior. Aquest enfocament és aplicable a qualsevol característica individual (per exemple, gènere, nacionalitat o trets de personalitat). Em concentro a estudiar el paper del narcisisme. Trobo que, independentment dels nivells de narcisisme dels participants, tendeixen a preferir ser emparellats amb individus menys narcisistes en tots els jocs. Els participants anticipen correctament que emparejar-se amb un individu narcisista donarà lloc a beneficis més baixos, cosa que els impulsar`a a ajustar el seu comportament en conseqüència. A més, les persones amb nivells més alts de narcisisme contribueixen o ofereixen menys en els contextos de col·laboració i equitat. A més, els participants responen amb nivells més baixos de contribució als socis que puntuen alt en narcisisme. Al capítol 2, investigo si els individus de diferents nivells de narcisisme i la mateixa capacitat difereixen en la seva selecció en un entorn competitiu i el paper de la identificabilitat en la presa de decisions. Trobo que no hi ha diferències de narcisisme en el rendiment ex ante. Entre els participants que opten per participar en una competició en la tasca d’esforç, la probabilitat d’èxit és més alta per als individus amb alt narcisisme perquè s’autoseleccionen millor. Aquesta diferència s’explica pel fet que els individus poc qualificats i alts en narcisisme opten per no participar en la competició, ja que aquesta podria ser una situació que amenaça l’ego. Finalment, en el tercer capítol, investigo l’impacte dels cinc grans trets de personalitat en la selecció i el rendiment de la parella.
Economic behavior; Personality traits; Comportament econòmic; Trets de personalitat
33 - Economics
ADVERTIMENT. Tots els drets reservats. L'accés als continguts d'aquesta tesi doctoral i la seva utilització ha de respectar els drets de la persona autora. Pot ser utilitzada per a consulta o estudi personal, així com en activitats o materials d'investigació i docència en els termes establerts a l'art. 32 del Text Refós de la Llei de Propietat Intel·lectual (RDL 1/1996). Per altres utilitzacions es requereix l'autorització prèvia i expressa de la persona autora. En qualsevol cas, en la utilització dels seus continguts caldrà indicar de forma clara el nom i cognoms de la persona autora i el títol de la tesi doctoral. No s'autoritza la seva reproducció o altres formes d'explotació efectuades amb finalitats de lucre ni la seva comunicació pública des d'un lloc aliè al servei TDX. Tampoc s'autoritza la presentació del seu contingut en una finestra o marc aliè a TDX (framing). Aquesta reserva de drets afecta tant als continguts de la tesi com als seus resums i índexs.