Universitat Autònoma de Barcelona. Programa de Doctorat en Medicina
TÍTOL. Impacte d'un programa formatiu basat en tecnologia 2.0/3.0 a la docència d'Entrevista Motivacional en Medicina Familiar i Comunitària INTRODUCCIÓ. L'Entrevista Motivacional (EM) és un model de comunicació cada cop més important dins de la comunicació mèdica, i és una competència bàsica en la docència dels metges i infermers residents de Medicina Familiar i Comunitària (MFiC). A més, en els darrers anys les noves tecnologies estan prenent més protagonisme dins dels àmbits docents, ja que permet adequar les formacions a les necessitats dels alumnes en termes de desplaçaments, conciliació i eficiència econòmica. OBJECTIUS. L'objectiu principal és avaluar l'eficàcia i l'eficiència d'un programa formatiu basat en la tecnologia 2.0/3.0/Online en l'aprenentatge de metges i infermers residents de Medicina i Infermeria Familiar i Comunitària. A més, es pretén identificar limitacions i aspectes de millora en la formació en línia d'EM valorar la seva factibilitat al programa de formació de l'especialitat, avaluar la satisfacció de la metodologia formativa basada en la tecnologia 2.0/3.0 i comparar el programa formatiu basat en la tecnologia Online davant de la metodologia presencial tradicional mitjançant l'escala EVEM. RESULTATS. En la primera anàlisi comparativa entre grups no es van evidenciar diferències significatives, i els dos grups es van comparar, tot i que el grup control era més jove que el grup intervenció (28 vs 31,5 anys). La durada de les entrevistes no va obtenir diferències significatives entre grups. En la puntuació sumativa de l'escala EVEM s'evidencia millors resultats al grup en línia (diferència de 13,4 punts en grup control i de 21,59 punts en grup intervenció, sig <0,001), destacant que el grup intervenció millora en tots els ítems de l'escala. Això pot ser degut a la longitudinalitat del curs en línia i les tasques realitzades en aquest. CONCLUSIONS. No hi ha diferències entre la formació en EM de forma presencial i en línia per millorar les habilitats dels professionals, sent la formació en línia efectiva i demostrant-se que les noves tecnologies són una eina molt útil en les activitats formatives.
TÍTULO. Impacto de un programa formativo basado en tecnología 2.0/3.0 en la docencia de Entrevista Motivacional en Medicina Familiar y Comunitaria INTRODUCCIÓN. La Entrevista Motivacional (EM) es un modelo de comunicación cada vez más importante dentro de la comunicación médica, y es una competencia básica en la docencia de los médicos y enfermeros residentes de Medicina Familiar y Comunitaria (MFyC). Además, en los últimos años las nuevas tecnologías están tomando más protagonismo dentro de los ámbitos docentes, puesto que permite adecuar las formaciones a las necesidades de los alumnos en términos de desplazamientos, conciliación y eficiencia económica. OBJETIVOS. El objetivo principal es evaluar la eficacia y eficiencia de un programa formativo basado en la tecnología 2.0/3.0/Online en el aprendizaje de en médicos y enfermeros residentes de Medicina y Enfermería Familiar y Comunitaria. Además, se pretende identificar limitaciones y aspectos de mejora en la formación online de EM valorar su factibilidad en el programa de formación de la especialidad, evaluar la satisfacción de la metodología formativa basada en la tecnología 2.0/3.0 y comparar el programa formativo basado en la tecnología Online frente a la metodología presencial tradicional mediante la escala EVEM. RESULTADOS. En el primer análisis comparativo entre grupos no se evidenciaron diferencias significativas, siendo comparables ambos grupos, a pesar que el grupo control era más joven que el grupo intervención (28 vs 31,5 años). La duración de las entrevistas no obtuvo diferencias significativas entre grupos. En la puntuación sumativa de la escala EVEM se evidencia mejores resultados en el grupo online (diferencia de 13,4 puntos en grupo control y de 21,59 puntos en grupo intervención, sig <0,001), destacando que el grupo intervención mejora en todos los ítems de la escala. Esto puede deberse a la longitudinalidad del curso online y las tareas realizadas en el mismo. CONCLUSIONES. No existen diferencias entre la formación en EM de forma presencial y online para mejorar las habilidades de los profesionales, siendo la formación online efectiva y demostrándose que las nuevas tecnologías son una herramienta muy útil en las actividades formativas.
TITLE. Impact of a training program based on 2.0/3.0 technology on Motivational Interviewing training in Family and Community Medicine INTRODUCTION. The Motivational Interview (MI) is an increasingly important communication model within medical communication, and it is a basic competence in the teaching of Family and Community Medicine (FCM) resident doctors and nurses. Furthermore, in recent years new technologies are taking more prominence within teaching environments, since they allow training to be adapted to the needs of students in terms of travel, work-life balance and economic efficiency. OBJECTIVES. The main objective is to evaluate the effectiveness and efficiency of a training program based on 2.0/3.0/Online technology in the learning of resident doctors and nurses in Family and Community Medicine and Nursing. In addition, the aim is to identify limitations and aspects for improvement in online EM training, assess its feasibility in the specialty training program, evaluate the satisfaction of the training methodology based on 2.0/3.0 technology and compare the training program based on Online technology compared to traditional in-person methodology using the EVEM scale. RESULTS. In the first comparative analysis between groups, no significant differences were evident, both groups being comparable, although the control group was younger than the intervention group (28 vs 31.5 years). The duration of the interviews did not show significant differences between groups. In the summative score of the EVEM scale, better results are evident in the online group (difference of 13.4 points in the control group and 21.59 points in the intervention group, sig <0.001), highlighting that the intervention group improves in all areas. scale items. This may be due to the longitudinality of the online course and the tasks performed in it. CONCLUSIONS. There are no differences between face-to-face and online EM training to improve the skills of professionals, with online training being effective and demonstrating that new technologies are a very useful tool in training activities.
Entrevista motivacional; Motivational interviewing
61 - Medicina
Ciències de la Salut