Universitat Autònoma de Barcelona. Programa de Doctorat en Teoria de la Literatura i Literatura Comparada
En aquesta tesi doctoral s'aborden diferents narratives testimonials de dones víctimes de violència sexual durant el conflicte armat a Colòmbia, per tal de determinar el tractament del cos i la manera com aquestes narratives es configuren com una forma d'expressió literària de la realitat colombiana. A partir d'això, s'estableix un acostament epistemològic cap a l'estudi d'aquestes narratives a través de l'hermenèutica en conversa amb altres propostes teòriques. Com a aportació metodològica es presenta una gràfica de l'evolució del dolor que ajuda a il·lustrar els camins travessats per les víctimes en el procés de reconstrucció després de l'esdeveniment traumàtic. Entre els resultats més rellevants es troben els recursos per parlar del dolor, en què es reprenen algunes figures retòriques i es resignifiquen a la llum de les narratives testimonials estudiades, així com les significacions del cos de la dona en conflicte, vist aquest des de dos punts: la dominació i la llibertat; el primer fa referència a les accions dʼobjectualització del cos femení i el segon, a les formes de reconstitució de la dona com a subjecte polític i de la reconstrucció de lʼesdeveniment traumàtic a través de la performativitat.
En la presente tesis doctoral se abordan distintas narrativas testimoniales de mujeres víctimas de violencia sexual durante el conflicto armado en Colombia, con el fin de determinar el tratamiento del cuerpo y la forma en que estas narrativas se configuran como una forma de expresión literaria de la realidad colombiana. A partir de esto, se establece un acercamiento epistemológico hacia el estudio de estas narrativas a través la hermenéutica, en conversación con otras propuestas teóricas. Como aporte metodológico se presenta una gráfica de la evolución del dolor que ayuda a ilustrar los caminos atravesados por las víctimas en su proceso de reconstrucción después del acontecimiento traumático. Entre los resultados más relevantes se encuentran los recursos para hablar del dolor, en los que se retoman algunas figuras retóricas y se resignifican a la luz de las narrativas testimoniales estudiadas, así como las significaciones del cuerpo de la mujer en conflicto, visto éste desde dos puntos: la dominación y la libertad; el primero hace referencia a las acciones de objetualización del cuerpo femenino y el segundo, a las formas de reconstitución de la mujer como sujeto político y de la reconstrucción del acontecimiento traumático a través de la performatividad.
In this doctoral thesis different testimonial narratives of women victims of sexual violence during the armed conflict in Colombia are studied, to determine the body treatment and the way in which these narratives are configurated as a form of literary expression of the Colombian reality. From this, an epistemological approach is enabled towards the study of these narratives through hermeneutics, in conversation with other theorical proposals. As a methodological contribution, a graph of the evolution of pain is presented and it helps to illustrate the paths crossed by the victims in their process of rebuilding their lives after traumatic event. Among the most relevant results are the resources to talk about pain, in which some rhetorical figures are taken up and signified in relation with its presence in the testimonial narratives on this research, as well as the meanings of women's body in conflict, seen this through two sides: domination and freedom; the first refers to the actions of objectification of female body, the second, the forms of reconstitution of women as a political subjects and the rebuilding of the traumatic event through performativity.
Violència sexual; Sexual violence; Violencia sexual
82 - Literature
Ciències Humanes